fbpx

Cum e să ai propria ta afacere

De fiecare dată când prind pe cineva care îmi spune Aa, păi tu ai firma ta, te-ai scos, ești patron îmi vine să râd. Zic asta pentru că numai un inconștient care nu a lucrat niciodată pe cont propriu crede că totul e roz atunci când ai o mică afacere. În realitate, dacă nu îți plac provocările, nu lucrezi bine sub stres și nu poți să îți planifici singur timpul mai bine te-ai angaja, ai mai multe șanse la o viață fericită. 🙂

Și nu zic doar eu asta, cam toți oamenii care lucrează pentru ei, indiferent că fac freelancing sau au o firmă, îmi zic despre aceleași probleme:

  • E greu să te desprinzi de afacere, trebuie să fii acolo mereu și ai senzația că nu ai timp, chiar dacă îți planifici atent agenda.
  • Facturile, salariile, taxele și impozitele lunare sunt un stres constant.
  • Ca antreprenor trebuie să știi să le faci pe toate. Da, poate că în timp ajungi să angajezi specialiști pe fiecare domeniu, dar la început ești și director, și vânzător, și gestionar, și marketer, și femeie de serviciu, că deh, podeaua nu se curăță singură.
  • Problema încasărilor care fluctuează. Varianta ideală e să ai 80% din venituri de la 20% din clienți, adică câțiva clienți fideli care să îți genereze venituri constant, dar mai ales la început asta sună a utopie, și realitatea e că sunt luni bune sau proaste, în funcție de specificul afacerii. După câțiva ani înveți să îți gestionezi mai atent finanțele și nu te mai sperie lunile proaste.
  • Clienții nu vin singuri, mai ales la început. Țin minte că și noi la Advertica în primul an am făcut mai mult vânzări, abia din al doilea an au început să apară recomandările de la clienții actuali, clienții constanți și o oarecare stabilitate.

Dar nu disperați, sunt și multe avantaje atunci când lucrezi pentru tine:

  • Faci ceea ce îți place. Poate că vei lucra și 10-12 ore pe zi uneori, dar nu vei simți cum zboară timpul.
  • Flexibilitate. Da, vei face multe compromisuri, dar ai posibilitatea de a îți alege colegii și clienții, cel puțin după ce începi să ai mai mulți clienți.
  • Libertate. Poate că vei lucra timp de o săptămână dublu, dar îți poți lua câteva zile libere când ai nevoie sau vrei să te relaxezi. Ăsta mi se pare mie unul dintre cele mai mari avantaje, faptul că îmi pot stabili programul și nu ratez lucrurile importante legate de familie datorită jobului.
  • Mai puțină birocrație. Unul din lucrurile care mă terminau psihic în companiile mari era birocrația, pentru fiecare acțiune pierdeai de 3 ori mai mult timp completând acte și formulare, justificări peste justificări. Nu zic că într-o firmă mică nu ai birocrație, dar e mult mai subțire, apare de obicei când interferezi cu statul sau contabila.
  • Veniturile sunt corelate cu efortul depus. Într-o companie chiar dacă lucrezi mai mult sau mai puțin salariul este constant (exceptând vânzările și sistemele bazate pe bonusuri). Când lucrezi pentru tine simți din prima lună dacă îți faci treaba cum trebuie.

Există multe puncte în plus, dar și în minus. Totuși, e interesant că dintre cei care au luat-o pe calea freelancingului sau a antreprenoriatului, foarte puțini îți spun că s-ar angaja din nou, maxim 2 din 10 oameni. Și poate că și ei visează în secret să înceapă din nou un proiect, dar cine știe, undeva, cândva…

La final trebuie să tragi linie în funcție de personalitatea ta. Ești genul de om căruia îi place să i se spună mereu ce să facă sau genul care gândește pentru el și vrea să ia mereu propriiile decizii?

Recomandă

7 Comentarii

    • Buna remarca asta cu statul … am inceput sa asociez tot mai mult statul cu un sacal care te pandeste … ai murit sau inca traiesti, nu conteaza, scoate banul!

      Mai tineti minte filmul Zorba Grecul? Niste babe asteptau cu mare nerabdare sa moara Bubulina, ca sa se arunce asupra prazii. Statul = babele din Zorba Grecul.

      • Am prieteni din corporate care zic că trebuie să fii corect cu statul, să plătești toate taxele și impozitele etc. Pentru că nu simt povara lor, evident. Le-am spus că îi aștept de partea cealaltă, să vedem peste un an ce mai zic.

        • Pai daca esti salariat, nici nu stii ce e ala stat sau fisc. Cand esti “on your own”, eventual daca mai ai si salariati, se schimba la 180 grade situatia.

  1. Daa! Ai dreptate. Este foarte greu dacă faci totul de unul singur, dar nu la fel de greu dacă pornești de la 0 cu una-două persoane de încredere si împărțiți sarcinile.

    Asa cum spui si tu, cred că avantajul cel mai mare este că îți poți lua liber când ai chef, dar este si partea financiară. Când ai propria firmă câștigi mult mai bine. Mă rog, asta pe parcurs, dar merită să te zbati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *