Sper sincer că nu ați ajuns aici cu speranța că eu vă pot învăța cum să deveniți bogați. Totuși, putem discuta puțin pe subiect. 🙂
Prin State sunt o mulțime de cursuri, workshop-uri, cărți pe tema asta, și unii au făcut bani frumoși pretinzând că îi pot învăța pe alții cum să se îmbogățească. Da, vorbesc de workshop-urile de genul I Will Teach You To Be Rich, cursuri online (sau offline uneori), cărțile alea cu tips and tricks despre care autorii zic că îți vor schimba viața.
Au început și pe la noi unii și alții să facă seminarii pe tema asta, de obicei sunt tot cei care mâncau o pâine pe tema dezvoltării personale, nișele sunt complementare. 99,99% dintre oamenii ăștia care zic că ne învață pe noi despre îmbogățire sunt la furat, dar cât timp nu ducem lipsă de persoane credule care nu știu să se organizeze, să se documenteze și au fost crescute cu mentalitatea de turmă care ascultă mereu de cineva, mereu se va găsi cineva dispus să dea bani pe cursuri de genul ăsta.
Știți care e problema? Cam toți cei care vor să ne învețe pe noi cum să ne îmbogățim nu sunt bogați, sau dacă au ceva bani i-au făcut de pe urma cursurilor despre îmbogățire. Ironic, nu?
L-ați văzut pe Bill Gates, fondatorul Microsoft, ținând seminarii despre îmbogățire? Sau pe investitorul Warren Buffett scriind cărți despre cum a ajuns bogat? Sau pe Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, lansând un site ce vinde seminarii video cu el? NU.
Oamenii bogați nu au timp să ne explice nouă cum să facem bani, pentru că sunt ocupați cu chestii mai importante, gen făcutul a și mai mulți bani. Numai cei care nu au bani pretind că au descoperit secretul bogăției și sunt dispuși să ni-l vândă nouă, contra unei sume, evident.
Vrei să înveți cum să devii bogat? E simplu:
1. Nu mai cheltui banii aiurea, folosește un program pentru a vedea lunar câți bani cheltui și cât produci, de unde poți elimina.
2. Cheltuielile trebuie să fie de maxim 75% din venituri, restul de 25% se economisește și investește.
3. Maximizează-ți veniturile, caută surse suplimentare de venit. E clar că nu vei câștiga mai mulți bani dacă ai un job nasol și prost plătit și nu vrei să evoluezi. Descoperă la ce ești cu adevărat bun, studiază pentru a ajunge printre cei mai buni în domeniul respectiv și astfel poți cere cât consideri tu că valorează serviciile tale, indiferent dacă lucrezi ca angajat, freelancer sau ai o firmă.
Vedeți că nu e greu? Procesul poate fi îmbunătățit mereu, dacă câștigi mai mulți bani lunar de exemplu nu înseamnă că trebuie să îi cheltui, ci că poți economisi mai mult, dacă ai bani de investit trebuie să citești despre investiții, pentru a cere un salariu mai mare sau mai mulți bani trebuie să te specializezi mai mult etc. Și totuși, sunt așa de mulți oameni care plătesc sume mari pentru a afla cele 3 chestii de mai sus.
Foto: businessman sit on chair via Shuttestock.
Deja ma simt mai bogat, numai pentru ca am citit articolul. 🙂
Ai mai scris despre tema asta in “Problema cu workshop-urile gratuite”, l-am retinut pentru ca incerci sa trezesti la realitate niste visatori, doar ca acestia ar dori sa se trezeasca direct … milionari, daca se poate. Cu efort minim, poate doar participand la seminarii revelatoare.
Imi place ca acum vii cu sfaturi foarte utile, simple si cu efect de parghie eficient … daca sunt urmate, desigur.
As vrea sa cred ca mesajul tau ajunge si la consumatorii de retete-minune. Macar i-ar pune pe ganduri atunci cand pun mana pe portofel pentru a plati cursurile-panaceu sau materialele urmatoare cursurilor 🙂
Vin si eu o recomandare – o carte plina de exemple si comparatii intre modul de viata al diferitilor milionari americani, de la casele si masinile pe care si le cumpara, la investitiile (economiile) pe care le fac, ce obiceiuri de consum au, care a fost traiectoria vietii lor de la terminarea scolii pana la maturitate. E o carte-ghid, “Milionarul de langa noi”, iata link-ul unde poate fi gasita http://www.amaltea.ro/milionarul-de-langa-noi. Am gasit si formatul PDF al cartii (http://www.libris.ro/userdocspdf/433/Milionarul%20de%20langa%20noi.pdf), doar pt primele 23 pagini. Un fel de “trailer”, dar util ca sa te incite sa cumperi cartea. Costa doar 35 lei, dar rentabilitatea “investitiei” este incomparabil superioara workshop-urilor “minune” .. P.S. nu am niciun interes sa promovez cartea 🙂
Cartea e ok, dar nu merge la noi, românii caută metode de îmbogățire rapidă, le strici visele dacă le explici că trebuie să economisești toată viața pentru a te îmbogăți.
[…] cum zice și Marius: l-ai văzut pe Gates, Jobs, Musk sau Bezos ținând seminarii sau scriind cursuri […]
Nu stiu ce mai mai spun, am citit atat de multe articole in care unii invata pe altii cum sa devina bogati, iar daca i-am intrebat pe ei la ce nivel de bogatie au ajuns, acestia raspun rusinati ca inca nu s-au imbogatit dar ca lucreaza la aceasta idee, permitandu-si sa dea sfaturi altora, sau grasi care dau sfaturi pentru slabit, sau bolnavi care dau sfaturi pentru sanatate, cum vine asta ?
Welcome to America …erm, România.
Vrei sa te imbogatesti rapid in Romania? Iata cateva variante: 1) afaceri cu statul (atentie, risc de “beci domnesc”); 2) videochat – risc control fisc; 3) manelist; 4) trainer la cursuri de imbogatire rapida 🙂
In cazul 1 ai nevoie de un capital de pornire de cateva zeci-sute de mii EUR (a se citi “spaga”). In cazurile 2-4, trebuie doar sa-ti gasesti fraierii care sa te plateasca.
Acum, serios, noi vrem sa ne imbogatim rapid nu pt confortul si fericirea noastra, ci ca sa afisam lux si opulenta in societate. Pai orice manelist de mana a 2-a i-ar rade in nas lui Ingvar Kamprad (IKEA) ca umbla cu un Volvo din anii 70-80, in timp ce el se afiseaza musai cu cel putin un BMW cu multi cp!
Puneti mana, fratilor, si munciti! Ca pana si in America, cautatorii de aur au muncit din greu pana sa se imbogateasca!
Uite inca un exemplu de sarlatanie: http://www.hotnews.ro/stiri-international-19986616-belle-gibson-bloggerita-care-pretindea-scapat-cancer-ajutorul-dietelor-unui-stil-viata-sanatos-recunoaste-nu-fost-niciodata-bolnava.htm
Cu doar 3.79 $/descarcare x 300.000 descarcari … (nu stiu comisionul Apple Store) …, anyway, o fi rezultat o suma frumusica pentru “antreprenoarea” noastra. Nu stim finalitatea cazului, dar parca vad ca o mai fi incasat niste bani din interviul acordat Women’s Weekly si republicarea lui 🙂
Crowdfunding mascat. A propos, si pe platformele de crowdfunding mai apar propuneri de finantare a unor proiecte asupra carora nu avem nicio posibilitate de verificare.
[…] e lipsa educației financiare, faptul că noi ca nație nu avem cultura banilor, suntem obișnuiți să trăim de pe o zi pe […]
http://www.amazon.com/Warren-Buffett-Unlimited-Management-Leadership-ebook/dp/B00JD22AEA 🙂
Merci.
[…] Știu ce veți spune, că primul a avut mai mult noroc în viață, dar de fapt totul pleacă de la educația financiară și felul în care o persoană reacționează la ceea ce i se întâmplă în […]
Nu sunt de acord cu tot ceea ce ai scris doar partial
Sa iti reduci cheltuielile doar pe hartie suna bine in practica odata ce te-ai invatat sa traiesti viata la un anumit standard greu poti sa cobori de acolo.
Mult mai bine era daca spuneai sa invete oamenii IN PRIMUL RAND sa isi creasca veniturile.
Orice prost poate sa isi taie din cheltuieli
Dar pentru a-ti creste veniturile fara sa muncesti pe zi mai mult decat 8h pe zi trebuie sa fii peste medie mobilat la mansarda.
Trebuie sa faci mai mult cu mai putin nu mai mult cu mai mult.
O afacere online care poate fi in timp automatizata cat de cat e o idee buna.
Viitorul este deja online si va continua sa fie mult timp de acum incolo.
Sa investesti in imobiliare e o idee buna desi este mai dificil putin si este pentru oameni cu o strategie pe termen lung.
Personal cunosc oameni care traiesc destul de bine din chirii aici in Bucuresti si au un lifestyle la care alti “corporatisti” trudesc chiar muncesc si astia o duc bine.Bravo lor oameni destepti.
Era un proverb evreiesc care zicea cam asa.
“Daca muncesti tot timpul nu mai ai timp sa faci bani.”
Nu e de mirare ca tot evreii sunt cei care controleaza cea mai mare parte din influenta economica mondiala prin banci sau companii de succes.
Diferenta intre cei cu mentalitate de angajat si cei putini este ca aia putini stiu EDUCATIE FINANCIARA.
Stiu sa citeasca o declaratie financiara un bilant.
Stiu sa faca diferenta intre active si pasive.
Si acumulueaza active si isi limiteaza pasivele.
Venitul pasiv pentru care nu depui efort sau un efort minim este telul din urma.
Daca nu ai venit pasiv nu ai cum sa ajungi bogat.
Intrebati majoritatea celor care muncesc 8-9h la job daca cand ajung acasa mai au chef de ceva.
E greu sa pornesti o afacere part time cand cele mai bune ore dintr-o zi lucrezi pentru alti smecheri de multe ori afaceri multinationale cu actionariat anonim.
Nici nu stii cine sunt aia.
In loc sa faci ceva pentru tine ca viata e scurta ii imbogatesti pe alti care oricum deja sunt bogati.
IRONIC NU?
dar adevarat si e trist.
Nu va recomand nicio carte desi deobicei fac pentru ca majoritatea romanilor au mentalitatea “am mai auzit despre asta,stiu eu mai bine etc”
Gasiti carti destule de bune pe net traduse in romana de la autori de succes din UK sau USA sau alte tari daca sunteti interesati.
Ego-ul si mandria si complacerea in zona de confort a mediocritatii i vor opri pe cei mai multi sa ajunga milionari sau miliardari.
Radu, per ansamblu sunt de acord cu tine. Eu am spus mai mult de reducerea cheltuielilor deoarece din ce văd în jurul meu, chiar și cei care se declară săraci sparg mulți bani aiurea, din puținul lor. Da, ideal e să îți crești veniturile pasive, să produci mai mult decât cheltui, să ai surse diversificate, dar cum ai spus și tu, la teorie toți suntem buni, când trebuie să ne apucăm de treabă ne dăm loviți.