În ultimii ani am cumpărat o mulțime de gadgeturi pentru mine și prieteni, majoritatea oamenilor care mă știu îmi cer recomandări atunci când trebuie să își cumpere diverse chestii prin casă, indiferent că vorbim de smartphone-uri, laptopuri, televizoare sau aspiratoare. Nu am cunoștințe de specialitate, nu mă consider specialist sau ceva de genul, dar știu să îmi fac foarte bine temele, să mă informez și să folosesc la maxim internetul pentru a obține suficiente informații, astfel încât să iau cea mai bună decizie de achiziție sau să ofer o recomandare pliată pe nevoi. Mai jos sunt câțiva pași de urmat atunci când vrei să îți cumperi un gadget nou.
- Stabilești dacă ai nevoie pe bune de gadgetul nou sau e doar un moft, o nevoie artificială generată de reclame sau dorința de a fi la modă. Da, GoPro 7 e foarte mișto pentru sporturile de acțiune, stabilizează imaginile de 2 ori mai bine decât GoPro 6 și de 3 ori mai bine decât 5, dar dacă îl folosești doar în concediu vara și când mergi la piscină nu are sens să faci upgrade, decât dacă nu ai ce face cu banii. Eu am un GoPro 5 folosit vreo 3 ani doar la mare și piscine, plus niște ieșiri cu bicicleta, e suficient de bun pentru ce am nevoie.
- Stabilești cerințele pentru gadgetul nou, te gândești la ce îl vei folosi. Sigur, iPhone 11 e superb, dar costă 1000 de euro, dacă tu lucrezi 12 ore zilnic pe șantier nu îți trebuie cel mai nou smartphone, ci unul rezistent la șocuri, lovituri, cum sunt cele făcut de CAT de exemplu. Eu de obicei mă gândesc la ce voi folosi gadgetul respectiv și îmi stabilesc prioritățile.
- Stabilești bugetul maxim pe care vrei să îl aloci și începi să te uiți la opțiunile disponibile pe piață, în bugetul tău. Dacă vrei un gadget pe care îl vei folosi zilnic intens, pentru muncă, ai nevoie de cea mai bună calitate sau vrei să te țină mai mulți ani merită să aloci mai mulți bani, de exemplu eu am plătit de două ori mai mulți bani pe uscătorul de rufe decât pe mașina de spălat rufe deoarece aveam nevoie de o capacitate mai mare de uscare, să nu strice rufele, și voiam să mă țină mulți ani.
- Verifici dacă urmează să apară modele noi mult mai bune în viitorul apropiat sau dacă modelul de anul trecut nu are cumva funcții similare, dar e la reducere cu 40%. De exemplu la smartphone-urile de top cel mai bun preț îl scoți undeva la 6-9 luni după ce au fost lansate pe piață, atunci prețul a coborât suficient de mult iar specificatiile încă sunt bune. La laptopuri nu are sens să iei modelul de anul ăsta, cel de anul trecut probabil e cu 100 de grame mai greu dar costă cu 25% mai puțin. Faza e că de obicei atunci când cumperi un gadget abia lansat plătești fix pentru asta, onoarea de a îl folosi printre primii.
- După ce ai deja lista cu 2-3 variante de gadgeturi relativ similare dintre care vrei să alegi te apuci să investighezi, mai ales dacă acestea au deja câteva luni de când sunt pe piață. Verifici ce probleme au apărut după lansare, pe Google e usor să scrii modelul gadgetului + problems, opinions, sau să citești comentariile utilizatorilor pe site-urile de tehnologie ori blogurile cu recenzii. Important e să nu fie probleme mari, ci erori de soft sau defecte minore, ce apar destul de rar sau pot fi reparate ușor.
- Verifici recenziile clienților ce au cumpărat deja produsul din magazinele online, de exemplu pe eMag la noi sau Amazon afară. De obicei aici afli exact și plusurile și minusurile gadgeturilor. Ajută și grupurile de Facebook, de exemplu pe România sunt mai multe grupuri de fani ai smartphone-urilor de la toate brandurile mari, e suficient să întrebi acolo cum li se pare modelul X sau Y și vei primi feedback la cald.
În final probabil vei avea două variante finale de gadgeturi relativ similare, după aceea totul ține de brandul care îți place ție cel mai mult, compararea prețurilor între magazinele online, offline plus comparatoarele de prețuri și alegerea gadgetului care se apropie cel mai mult de ce ai tu nevoie, oferta cea mai ok.
Folosind magia internetului poți face tot ce am scris mai sus în maxim jumătate de oră, și dacă cheltui câteva mii de lei pe jucărie contează mult partea asta de documentare.
Evident, nici un gadget nu este perfect, eu de obicei fac compromisuri, dacă e un gadget pe care îl folosesc rar cumpăr ceva din gama medie, dacă e o jucărie de care am nevoie intens pentru muncă (laptop, telefon) cumpăr un model din gama de top, deoarece știu că îmi voi recupera investiția rapid, fiind mai productiv. Am trecut pe Lenovo Thinkpad T480S în primăvară pentru firmă, am recomandat și altora laptopul ăsta pentru muncă, toți mi-au mulțumit.
Important e să știi atunci când cumperi pe ce dai banii și eventual ce probleme pot apare la jucăria cumpărată.
Dacă aveți și voi sfaturi suplimentare pentru alegerea unui gadget nou lăsați un comentariu. 🙂
Big like pentru articol. Multumesc mult pentru sfaturi!