Prietenii știu că sunt pasionat de science fiction, fie că vorbim de filme, seriale sau cărți. Dacă am cu cine pot vorbi ore în șir despre seriile Star Trek, de ce Stargate SG1 e mai bun ca Stargate Atlantis sau cum seria Fundația trebuie neapărat citită, deși are un scenariu foarte complicat și multe răsturnări de situație.
De ce îmi place science-fiction-ul? Pentru că ne arată o portiță către un viitor posibil, deoarece cărțile și filmele de acest gen zugrăvesc lumi inedite și diferite, pentru că science fiction-ul ne lasă imaginația să zboare. Și mie îmi place când imaginația mea zboară.
Spre rușinea mea, deși sunt pasionat de science fiction, până acum nu am citit Dune, de Frank Herbert, considerat de mulți cel mai bun roman science fiction al tuturor timpurilor. Romanul face parte dintr-o franciză science fiction foarte complexă și zugrăvește universul Dune, aflat la zeci de mii de ani în viitor. În seria Dune ni se prezintă istoria unei civilizații care a interzis calculatoarele, dar a dezvoltat tehnologii avansate și abilități mentale și fizice. O mare parte din acțiune se învârte în jurul planetei Arrakis, singura sursă cunoscută de melanj, cea mai valoroasă substanță din univers.
Când cei de la editura Nemira mi-au spus că au tipărit din nou romanele “Dune” si “Mantuitorul Dunei” am vrut să le citesc și eu. Ei mi le-au trimis și acum stau în bibliotecă, așteptând cuminți să fie deschise.
În perioada următoare voi trage o fugă la mare pentru o săptămână, deci am ceva timp liber pentru citit. Am și câteva cărți de marketing pe care vreau să le citesc, dar vreau să mă apuc și de Dune. Totuși, parcă mai am nevoie de o motivație suplimentară, mai ales că am destul de mult de citit. Am stabilit cu cei de la Nemira să ofer unui cititor al blogului primele două romane în format hardcover, Dune și Mantuitorul Dunei.
Tot ce trebuie să faceți este să lăsați un comentariu la acest articol până vineri, 13 iulie, în care să îmi spuneți de ce ar trebui să citesc Dune. Nu trebuie să fie un comentariu foarte lung, e suficient să îmi spuneți ce v-a plăcut vouă din romanul science fiction sau de ce vreți să îl citiți.
Sâmbătă anunț câștigătorul tot aici, deci lăsați comentariile cu o adresă de email reală ca să vă poată contacta cei de la Nemira când vă vor trimite cărțile.
Apropo, Nemira are multe cărți interesante pentru cei pasionați de literatura SF, ar trebui să aruncați o privire pe pagina lor de Facebook.
Deci, de ce ar trebui să citesc Dune?
Update sâmbătă 14 iulie – câștigătorul este Cristi Juverdeanu, mi-a plăcut legătura între advertising, creativitate și science fiction.
Ar trebui să citești Dune pentru că este o capodoperă a SF-ului.
Are o intrigă genială plină de misticism și legende, iar pe la al treilea volum trebuie să fii foarte atent ca să îți dai seama ce se întâmplă, ițele devin din ce în ce mai încurcate. Devii parte din povestea Dune, de la o planetă deșert la centrul unui imperiu.
PS: Litania fricii chiar are efect. Dacă citești cărțile o să îți dai seama ce e 😛
Pfff, greu de explicat într-un comentariu. Pentru că personajele, întâmplările şi locurile sunt atât de fin descrise încât ai impresia că lumea aia chiar există undeva. Pentru că această serie e subiect de inspiraţie pentru mai toate filmele SF (o să-ţi dai seama după ce citeşti toată seria). Pentru că abia aştepţi un moment liber să mai citeşti două pagini, pentru că te ţine cu sufletul la gură şi pentru multe altele. Reversul medaliei e că, după ce vei termina seria, îţi va fi foarte greu să găseşti ceva care să-ţi mai capteze atenţia, cel puţin pentru o vreme. 🙂
Nu am citit si nici nu-i bai daca nu ma inscrii/calific in concurs dar cu „…aflat la zeci de mii de ani în viitor. În seria Dune ni se prezintă istoria unei civilizatii care a interzis calculatoarele…” m-ai convins sa fac rost de ea. Suna foarte interesanta si surprinzatoare cand, din cate lucruri mi-au ajuns ochii sa vada, viitorul e cat se poate de computerizat.
Si eu sunt un mare consumator de sf, si pot spune cu mana pe inima ca daca esti si tu nu trebuie sa treci peste Jocul lui Ender, Fundatia si nu in ultimul rand, Dune.
Dune mai ales pentru universul extraordinar de bine conturat si oarecum ancorat in realitate, dar plin cu detalii surprinzatoare. De fapt, saga Dune devine din ce in ce mai buna si mai complexa pe masura ce te afunzi in lectura, carte dupa carte, afland cu fiecare capitol cate ceva uimitor, care nu te lasa sa lasi cartea din mana.
Eu am citit saga Dune de vreo 3 ori pana acum, plus cateva carti scrise de Brian Herbert, fiul lui Frank, plus filmele Dune 1984, Dune 2000 si Children of Dune si tot nu m-am saturat.
parerea mea este sa incepi cu „Jihadul butlerian” ca sa intelegi toata intriga. e una din acele serii care nu vrei sa se termine si in care reapar onoarea si prietenia ca virtuti si nu ca slabiciuni. este redescoperirea umanului in detrimentul tehnologiei. lectura placuta
Pentru ca e cel mai epic SF. Pentru ca dupa ce termini de citit cartile iti vine sa vezi din nou filmele. Si dupa ce ai terminat cu filmele, reiei cartile.
Realitatea depăşeşte SF-ul. Dintre ţările din estul europei + rusia, în Ro se fac cele mai mari ravagii cu energie direcţionată. În Ro este mai rău decât în toate ţările acestea. Arme silentioase? Pentru tăcere. Dar este mai rău decât spun cuvintele. Şi nu se bagă nimeni, să scape victimele care sunt destul de multe la noi. David Icke ăla spune că se stabilesc în oraş/sat şi torturează pe toată lumea.. el mai spune că acţiunea este de f mare amploare şi de f mult timp. Sunt draci de oameni care fac asta, mulţi, mulţi, nu se poate face aşa ceva cu oameni puţini. Cât de neruşinaţi sunt să profite de o asemenea tragedie? Nu aveţi idee voi care aţi citit mult SF cât de grea este viaţa unor asemenea victime, care nu au unde cere ajutor în nimic ce aparţine de societate, că sunt puşi jos, le face injecţie şi se trezesc la nebuni. Dar nici să trăiesti aşa nu se poate. Tortura psihică, este asociată cu tortura fizică una fără alta nu există. Eu sunt ”proiect biotehnologic” şi ei se stabilesc în 5, 6 case, ii tine pe vecini şi pe toată lumea într- un program dement în care dă în toţi şi atacă cu armele cu energie direcţionată ‘de antrenament+ armele pt mutilări grave cerebrale neurologice’ (cu care dă în victimele cobai) + multe altele cu care se tine ‘preocupată’ toată lumea. Este greu să priveşti tot ce face existenţa de sine stătătoare. Nu îţi vine să crezi că se întâmplă aşa ceva, privind forfota, acest dute-vino de zi cu zi. Ei ne târăsc cu forta prin viaţă, desfăşurându-ne pe dinaintea ochilor, viaţa care se duce rapid, ne ia tot ce avem mai de preţ, puterea de a munci, de a tine casa, cu fiecare zi tehnologia de alterare te informează că ei te vor cu probleme grave ale organelor interne, cu probleme grave ale ochilor, cu distrugeri scelerate ale creierului pt că vor să facă demonstraţii şi probe de aparate care prelungesc agonia, care ţin în viaţă în chinuri convulsive zi şi zi de zi, noapte după noapte.
Este de sf cum acţionează orice telefon şi dau ordine, comandă oricui; cum toată lumea primeşte comandă direct în cap cu voce sau cu infrasunete şi încep forţaţi de derbedeii bătăuşi ai serviciilor să spună texte, povestea vieţii mele şi toţi oamenii execută. Arme silentioase? Pentru tăcere! Oamenii ăştia nu se pot apăra, trebuie să se ridice în picioare cineva să ii ajute să scape. SF la o maşinărie de făcut mâl. Românii au tot ce au americanii, au armele lor cu energie direcţionată, au o armă psihotronică mai rea decât a americanilor sau ruşilor care au inventat-o dar au înclinaţii corporatiste şi afacerea o desfăşoară cu americanii. În România se dă cel mai rău cu energie direcţionată.
Păi… ar trebui să citești Dune, mai ales că ieri niște băieți de prin fostele soviete, erau să ne lase fără internet. Și ce ne-am face fără feisbuc și fără messenger? Nici abilități mentale nu prea avem (din ce vedem prin spațiul politic și nu numai), tehnologie avansată… înapoi, ca să zic așa… Așa, ca să intri în atmosferă, citește Dune. Ah, era să uit de abilitățile fizice… Da, mă uit la reportajele de la mare… Burtoși pe plajă, cu paharele de plastic cu pișoarcă de bere la dozator… pițipoance plastifiate și manele. Îți trebuie abilități fizice să poți rezista.
So, Dune rulez!
In opinia mea, cand este vorba de DUNE, nu ar trebui sa existe un „De ce ar trebui sa citesc…”, chiar daca nu esti pasionat de literatura SF!
Dune este o carte care …. TREBUIE citita! Si cu asta basta!
Exista o gramada de „Pentru ca…”, iar fiecare cititor v-a gasi la sfarsit raspunsul la „De ce am citit-o?”
Ca si tine de altfel!!!
Ah, am uitat sa precizez, eu deja am seria Dune si in format electronic, si pe hartie, asa ca poti sa ma sari, eu doar mi-am dat cu parerea pentru ca e o saga fantastic de buna, cum zicea si cineva mai sus, dupa ce o termini de citit, (cartile lui Frank, nu neaparat si Brian Herbert) o sa ramai cu un sentiment ciudat de sevraj intelectual.
Inca o chestie, epic comentariul lui Dany 😀
@mack – da, trebuie să râdem și noi un pic.
5 motive dintr-o infinitate pentru care merita sa citesti Dune:
1. Pentru ca face parte din lista [neoficiala] „Carti de citit intr-o viata”
2. Pentru ca seria Dune este mama si tatal SF-urilor de dupa
3. Pentru ca il poti citi de mai multe ori si tot o sa ti se para ceva nou si bun
4. Pentru ca odata cu pargurgerea cartilor o sa descoperi o perspectiva interesanta si complexa asupra lumii create, si poti face multe analogii cu realitatea. O lume SF care pare atat de reala
5. Si nu in ultimul rand, pentru ca, printre cartile de marketing trebuie sa ai parte de o destindere, si pentru ca toti cei dinaintea mea si cei de dupa mine iti vor recomanda sa citesti Dune.
pentru ca povestea Dune spune intr-un limbaj acceptabil teori de management si marketing extrapolat intr-o lume fantezista. pentru ca creioneaza un brand politic, spune povestea gestionarii mitologiei, transat pe o societate, modul de perceptie, manipularea sa. avantajul aici e ca ne ofera ceea ce am vrea toti… cum se guverneaza totul dupa o perioada de timp, ce se pierde si ce se cistiga dupa un timp in care au sadit semintele si vezi ce fire ies la iveala (mai ales ca povestea se cam intinde pe generatii).
la fel de spectaculos e si colectia Fundatia de Asimov.
Vrei un motiv exprimat în cuvinte și expresii frumoase sau vrei un motiv în 3 rânduri, după care să ne întânlnim să-mi dai cărțile?
Oricare variantă mă convinge să le citesc e ok pt mine. Cărțile nu le dau eu, le trimite editura prin poștă.
Presupunând prin absurd, chiar dacă știu dar nu vreau să mă laud, lucrezi într-un domeniu care-ți cere idei de creativitate. N-am să ți-o demonstrez eu, dar SF-urile vor fi mereu o sursă de inspirație, mai ales când vine vorba de advertising (oare câte produse s-au vândut pe baza imaginilor vizuale din SF-urile consacrate ale anilor 70). Altfel spus, dacă vrei să faci bani, trebuie să fii creativ, dacă vrei să fii creativ, trebuie să ai inspirație, vrei să ai inspirație, trebuie să ai imaginație, ș.a.m.d.
Trage aer în piept și fă-ți lectura. Peste 500 dintre articole scrise de mine pe blogul meu au fost influențate de cartea lui J.D.S, De veghe în lanul de secară.
Am updatat articolul cu numele câștigătorului, mersi tuturor pentru comentarii. Chiar m-ați convins să citesc cartea, Cristi m-a convins că merită citită și pentru că îmi va fi utilă din punct de vedere profesional.
Vinzi cumva cele 2 volume?
Salut, nu mai sunt în librării? Trebuie să mă uit să văd dacă sunt prin bibliotecă. În ultima vreme eu am trecut mai mult pe ebooks.
Primele doua nu se mai gasesc si eu vreau varianta cartonata! Apreciez mult daca le gasesti si esti dispus sa le vinzi! Multzam anticipat!
Mă uit pe acasă și îți trimit email dacă le găsesc.
Multumesc mult! Apreciez!
Check email.