fbpx

Descoperă Moldova – am tras o fugă la frații de peste Prut

Era în plan de câțiva ani să ne vizităm frații de peste Prut, dar mereu apărea ceva și nu apucam să descoperim Moldova, deși am mai mulți prieteni acolo. Asta până când s-a supărat Mihaela și a decis că de ziua mea vom trage  o fugă în Chișinău, să instagramăm ceva peisaje, să vedem cum e cu vinurile și mâncarea. Mai jos e ce am făcut în 2 zile. Concluzia e că trebuie să mergeți acolo, sunt oameni faini, locuri mișto, vinuri bune și prețuri mai mici ca la noi.

În primul rând eu cam știam cum e situația în Moldova,  cunoșteam oamenii, știam că ai ce face acolo. Zic asta pentru că la întoarcere m-au întrebat mulți amici dacă merită vizitată țara, dacă sunt ok drumurile și așa mai departe, de parcă ar fi o lume complet diferită. Da, treaba e bună, chiar dacă mai auziți și ceva rusă pe stradă oamenii sunt ca la noi, ba chiar mai prietenoși.

O să pun câteva idei punctuale, că e mult de povestit.

Oamenii

Moldovenii sunt oameni faini, pe lângă cei plecați în afară majoritatea celor rămași trăiesc din turism și industria vinului, și asta se simte, peste tot oamenii au vrut să ne ajute, să ne facă să ne simțim bine, chiar dacă nu aveau ceva de câștigat pe loc. Nu ne-am simțit deloc speriați sau ceva, cum credeau unii că e în Moldova, din contră, e o atmosferă foarte relaxată peste tot.

Vinurile moldovenilor

Dacă mergeți pentru vinării încercați să vă faceți programări din timp, noi ne-am trezit prea târziu și nu am mai prins tururi libere, pentru că era și 1 Mai, mulți români vizitau și ei Moldova. Prețurile la tururi cu degustări de vin și ceva mâncare sunt de la 100 de lei în sus de persoană. De vizitat neapărat Cricova, Mileștii Mici, Chateau Vartely. La noi prima vizită a fost una de recunoaștere, vom face probabil un tur separat doar pentru vinuri.

Aș pune pe listă și Purcari, dar e mai departe de capitală.

Vama la Moldoveni

De intrat în Moldova o puteți face pe la Vama dinspre Iași, adică la Sculeni sau cea de la Albița. Noi am mers pe la Albița pentru că e mai puțin aglomerată și majoritatea spun că drumul e mai bun. Nu am stat mult în vamă, maxim 15 min și la dus și 20 minute la întors, cu tot cu controlul bagajelor. Când revii în țară ai voie maxim 4 litri de vin de persoană sau 1 litru de tărie – coniac, whisky. Nu ai limite la bomboanele Bucuria.

După Vama de la Albița este un Petrom, puteți alimenta acolo mai ieftin ca la noi, motorina e aceeași, iar prețul era cu minim 1,5 lei românești mai mic ca la noi pe litru. Tot în Vamă găsiți și două duty free când reveniți, dacă nu ați făcut plinul la alcool prin Moldova.

Drumurile

Puteți cumpăra vinieta pe 7 zile online, e cam 4 euro pe site-ul oficial. Drumurile nu sunt mai proaste ca la noi, dacă vă făceați griji pentru asta. În Chișinău da, e cam dezastru mai ales pe străzile marginale, dar pe ansamblu am mers la fel de bine ca la noi, și în zonele turistice este asfalt fix până la obiectivul de vizitat. Am prins și o bucată de semi autostradă, M3, pe care chiar se circula bine, cu 4 benzi.

Mare atenție cu Poliția rutieră, e mai multă ca la noi, mai bine mergeți cu viteza legală.

Banii și prețurile

Puteți schimba lei românești sau euro în lei moldovenești în orașe, după vamă, dar nu vă faceți griji prea mult. La majoritatea magazinelor, restaurantelor, hotelurilor se poate plăti cu cardul, ba chiar eram într-o restaurant amenajat într-o casă țărănească lângă Orheiul Vechi unde se putea plăti cu lei, lei moldovenești, euro sau card. Asta înseamnă globalizare.

Noi am folosit mai mult cardul, am schimbat 200 de lei în lei moldovenești doar ca să fie pentru mici cheltuieli, cursul era 1 leu românesc = 4,20 lei moldovenești.

Prețurile sunt mult mai mici ca la noi pentru mâncare, băuturi, restaurante, excursii. La cazare sunt aproape la fel ca la noi în Chișinău, dar am înțeles că poți găsi pensiuni în zonele rurale la prețuri mici. La haine sunt la fel ca la noi, dar nu am mers pentru asta.

Locuri de vizitat

Noi am fost în vizita asta la Orheiul Vechi, unde este un complex de monumente istorice pe defileul râului Răut, în aer liber, și prin Chișinău – mai ales prin zona centrală și Muzeul satului din Chișinău, unde intrarea e liberă. Sunt o mulțime de cetăți, mănăștiri și sate ce așteaptă să fie vizitate, dar data următoare. Pentru Chișinău eu nu aș aloca mai mult de 1, hai 2 zile, mai mult este de vizitat în jur, că vinăriile bune sunt aproape.

Cum e la Magazinul Bucuria din Chișinău:

Mâncarea și cazarea

Noi am luat cazare pentru o noapte prin Airbnb în Chișinău cu 60 euro, a fost din scurt, deci nu am avut multe alternative, dar găsiți pensiuni faine și prin alte zone, la prețuri mai mici sau cu condiții mai faine.

Niște repere pe unde am mâncat: Eco Resort Bucuceni – fix după ce vizitezi Mănăstirea de la Orheiul Vechi cobori în sat și dai de restaurantul ăsta, amenajat rustic. Am lăsat aici 150 lei cu bacșis, am mâncat pe săturate 4 adulți și 3 copii.

Lanțul de pizzerii Pizza Mania în Chișinău: era una aproape de noi, am luat o cină și micul dejun aici, la cină am plătit 80 de lei doi adulți și doi copii cu pizza, vin, bere și suc, la micul dejun 30 de lei.

Fița maximă a fost la Voia Boierilor, un restaurant foarte fain, aproape de Chișinău, amplasat într-o zonă liniștită. Aici am lăsat 230 lei 4 persoane și 3 copii, mâncare pe săturate plus băuturi. Aveau și o terasă superbă, cu multă verdeață. Totuși, nouă nu ni s-a părut scump, dar când te gândești că salariul minim în Moldova e în jur de 550 lei parcă perspectiva e alta…

De citit și ce au scris Ana și Bogdan (bonus) despre Moldova. Noi abia așteptăm să mai tragem o fugă, dar vrem să planificăm lucrurile din timp data următoare.

Recomandă

3 Comentarii

  1. Sunt basarabean si imi iubesc tara! Republica Moldova, pe langa o multime de probleme, mai are si o sumedenie de locuri frumoase si pitoresti. Va sfatui pe toti sa vizitati tara-sora 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *