fbpx

Credeam că subiectul scrierii cu diacritice pe internet e expirat și toată lumea știe că sunt utile, dar aparent a apărut o nouă generație care are impresia că dacă scrii tata sau țâță e același lucru, deci merită să dezgropăm subiectul.

Prin 2011 am început să scriu cu diacritice pe blog, și de atunci cam orice material text scris de mine are diacritice, indiferent că vorbim de articole online, texte pentru campanii de promovare, newslettere, emailuri trimise clienților sau contracte și alte acte oficiale. Știu că poate părea dificil, dar să nu uităm că la școală am învățat toate literele din alfabet, iar diacriticile nu prezintă nici un dezavantaj, din contră. E mai ușor și mai corect să te exprimi folosind diacriticile, ca să nu lași loc pentru interpretări. Voi cum scrieți, cu sau fără ele?

Am văzut tot felul de scuze de-a lungul timpului.

Cea mai folosită scuză este că nu avem timp să scriem cu diacritice pe internet, și e cam stupidă. Nici nu trebuie să le pui tu manual, pe mobil ți le sugerează autocorrect-ul, în Word ai opțiuni pentru limba română, în Windows cam de la Windows 7 încoace ai pachete de limbi suplimentare și alegi tu ce taste vrei să folosești pentru ă, Ă â, Â, î, Î, ș, Ș, ț, Ț.

Dacă chiar nu ai chef să scrii cu diacritice sau să corectezi un text scris fără ele sunt o mulțime de aplicații online ce adaugă diacritice automat unor texte (exemplu 1, exemplu 2, exemplu 3)

Durează maxim 1 zi să te obișnuiești cu utilizarea lor pe orice dispozitiv sau program, și după aceea ai doar avantaje.

Argumente pentru scrierea cu diacritice pe internet

  1. Nu lași loc de interpretări, spui clar ce sens au cuvintele folosite de tine. Tata sau țâță? Mâță sau măta sau mata? Râmă sau rama? Gașca sau gâscă? Fată sau față sau făta? Sârmă sau sarma? Pături sau paturi? Știu că veți spune că oamenii prind sensul cuvintelor când citesc toată propoziția, dar de ce să lași oamenii în dubiu?
  2. E trist să vezi campanii publicitare, reclame pe Facebook și Google, emailuri oficiale sau și mai rău, contracte, documente oficiale, scrise fără diacritice. Nu mai zic de site-urile de prezentare, poți să ai tu cel mai frumos design web, dacă textele sunt fără diacritice denotă neprofesionalism, cineva s-a grăbit să arunce un text acolo, doar ca să fie.
  3. Că tot discutăm de site-uri și optimizarea lor pentru motoarele de căutare, Google detectează corect diacriticile încă de prin 2006, și afișează corect rezultatele. Pe scurt, dacă titlul paginii și conținutul acesteia conține cuvinte cu diacritice ai șanse să apari pentru ambele căutări, și cu diacritice și fără ele, dar pentru căutările cu diacritice s-ar putea să nu apari, dacă pagina ta nu le are, sau să apară deasupra ta altă pagină. Un articol mai detaliat pe tema asta aici.

Astea sunt argumentele mele pentru folosirea diacriticilor în limba română – comunici la obiect, ești mai profi și ai o imagine mai bună, atunci când le folosești.

Voi folosiți sau nu diacriticile pe internet? Dacă nu, de ce?

RECOMANDĂ
 • 67
 •  
 •  
 •  
 •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
11 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Doc
Doc
3 iunie 2020 08:41

Dacă te-ai obișnuit să scrii fără ele,e nasol să te dezobișnuiești.

Phaff
Phaff
3 iunie 2020 13:02

Greu de tot cu tastatura telefonului. Nu stiu cum sa imbin tastatura englezeasca cu cea romaneasca (daca se poate).

Gabriel
Gabriel
3 iunie 2020 13:26

Întotdeauna scriu cu diacritice și încerc să-i determin pe cât mai mulți să facă asta. Pentru asta am făcut și un site de unde se pot descărca fonturi cu diacritice, gratis și legale. Dacă-mi dai voie voi lăsa un link aici.

Gabriel
Gabriel
3 iunie 2020 13:30
Răspunde către  Marius Sescu

https://fonturicudiacritice.ro/
În momentul ăsta are câteva sute de fonturi, alte aproape 1000 sunt în hold și vor fi adăugate în funcție de cât de mult îmi permite timpul.
 
 

Last edited 5 luni în urmă by Marius Sescu
Vlad
Vlad
3 iunie 2020 19:39

Și eu scriu cu diacritice de când au devenit disponibile (a fost o epopee întreagă să apară în Unicode și diverse softuri!), și ca persoană care lucrează cu limbajul le prețuiesc mult, dar simt că e loc și de câteva precizări:   1) Dacă e mai ușor sau nu e ceva subiectiv. O persoană obișnuită de multă vreme ca tastele pe care se află șțăîâ să folosească la ;”[]\ ar putea să se obișnuiască mai greu (nu e imposibil, dar durata adaptării variază de la om la om). Unii oameni poate decid că în diverse registre de comunicare pe care… Citește tot »

Vlad
Vlad
3 iunie 2020 20:31
Răspunde către  Marius Sescu

Cred că comunicarea e nevoia principală, și ea are loc bine mersi și fără diacritice, după cum putem vedea din ultimele decenii, de când avem tastaturi.
(Desigur, încă o dată: în comunicarea oficială nu există nicio scuză să nu fie folosite diacriticele.)

Last edited 5 luni în urmă by Vlad
Vlad
Vlad
3 iunie 2020 19:42

P.S. Sunt diacriticE, nu diacritici, la plural 🙂

11
0
Lasă un comentariux
()
x