fbpx

Diferențe între Monese și Revolut

Folosesc Revolut de când s-a lansat la noi. Mai nou s-a lansat și Monese în mod oficial, și deja încep să apară diferențele între ele. Cea mai importantă diferență, un plus mare pentru Monese, anunțat chiar azi – carduri în lei de pe 11 februarie, cu IBAN-uri românești și serviciu de relații cu clienții în limba română. Mai jos sunt opiniile mele despre ambele servicii fintech.

La Revolut știu că mai apar probleme la transferurile de sume mari, dar eu nu îl văd momentan ca pe o alternativă la băncile clasice, ci ca o completare a lor, un preview  al vremurilor ce vor urma, în câțiva ani cred că băncile tradiționale vor oferi servicii similare, dacă vor să reziste.

Și e foarte mișto dacă îl folosești așa: eu transfer și primesc instant bani de la prieteni, plătesc în vacanțe sau când cumpăr de pe internet în alte valute, fără comisioane suplimentare de conversie, sau când cumpăr de pe site-uri dubioase folosesc un card virtual creat pe loc, și nu țin sume mari în cont.

E ok pentru astea, zilele trecute Revolut a ajuns la 1 milion de utilizatori în România, am scris pe blog încă din 2018 cum folosesc Revolut. Acum oferă transportul gratuit pentru card în România, înainte mai aveau și alte bonusuri financiare, pentru a motiva utilizatorii.

În ianuarie 2020 a intrat și Monese puternic pe piața românească, oferă între 10 și 25 de euro bonus dacă vă faceți cont prin linkul ăsta, comandați cardul și începeți să faceți tranzacții cu el. Principiul de funcționare e similar cu Revolut, doar că fix azi, 6 februarie, au anunțat conturile în lei cu IBAN-uri oferite în parteneriat cu Libra Internet Bank, plus suportul în limba română. Conturile în lei vor fi disponibile de pe 11 februarie 2020.

Mai jos sunt informațiile despre conturile Monese în lei, direct de la ei:

IBAN-urile românești sunt oferite de Libra Internet Bank. Utilizatorii Monese RON vor putea primi salariile, face plăți locale, și cumpărături online. Asta face din conturile Monese RON o alegere ideală pentru români, însă și pentru studenții internaționali, turiști, muncitori sau pensionari din România.

Toate conturile Monese RON vor oferi clienților cu IBAN-uri românești și:

  • Cardul de debit Mastercard contactless (taxă de livrare 19.95 lei pentru planul Simple sau livrare gratuită pentru primul card din planul Classic și livrare gratuită la orice card din planul Premium)
  • Transferuri gratuite și instante între conturile proprii de RON, EUR și GBP
    Transferuri instante și gratuite între orice cont Monese la nivel global (în orice valută)
  • Top-up gratuit și instant (orice monedă)
    Retrageri gratuite de la bancomate internaționale – începând de la 1,000 lei pe lună pentru planul tarifar Simple)
  • Alocație gratuită pentru cardul de valută – începând de la 10,000 lei/lună pentru planul tarifar Simple
  • Aplicația Monese și serviciu de relații cu clienții accesibile în 14 limbi, incluzând limba română
  • Apple Pay
  • Plăți recurente
  • Posibilitatea de blocare și deblocare a cardului din aplicația Monese
  • Notificări mobile instante pentru orice tranzacție (atunci când cheltui sau primești bani)
  • Extrase de cont la cerere ce pot fi ușor de exportat
  • Economisire prin serviciul Pușculițele Monese

Eu am card Monese de anul trecut, am avut și cont premium timp de câteva luni. Planul inițial era să îl testez mai mult prin vacanțe, dar pe unde am fost se plătea mai mult cash, deci nu am apucat.

Zilele astea am remarcat că a crescut numărul de prieteni ce îl folosesc, deja sunt vreo 20 în agendă, deci o să fie interesant de văzut cum evoluează, mai ales că au băgat conturile în lei, pe lângă cele în euro și lire sterline. Presimt că Monese va crește rapid pe piața românească.

Cu ce diferă Monese de Revolut?

  • Cel mai important, Monese are conturi în lei cu IBAN românesc, deci puteți primi salariul, practic se apropie de o bancă românească.
  • La conturile gratuite ambele oferă avantaje similare – conversii între valute la cursuri foarte bune, apropiate de cel oficial, deci comisioane mici.
  • Ambele oferă retrageri gratuite de la bancomate de oriunde în lume, în limita a 200 euro pentru conturile gratuite.
  • Cu Monese poți avea simultan 18 valute diferite în cont, Revolut are 140. Dacă călătorești mult s-ar putea să fie mai tentant Revolut, pentru Europa cred că sunt la fel de ok ambele.
  • Monese are o imagine mai curată, mai serioasă, un PR mai bun, nu am văzut plângeri legate de suport sau sume blocate la noi. Poate să fie și pentru că au mai puțini utilizatori la noi sau pentru că au sistemul mai bine pus la punct. Am auzit zvonuri cum că la Revolut de fapt e o campanie de publicitate negativă online legată de sumele blocate, dar am și amici ce au avut conturile blocate, deci mă îndoiesc că sunt adevărate zvonurile.
  • Revolut are 1 milion de utilizatori în România, Monese 200.000 utilizatori români, dintre care 100.000 români domiliciați în țară. Asta se poate schimba rapid, dar dacă ești genul care primește și trimite bani des prietenilor sunt mai multe șanse să aibă card Revolut.

În final recomandarea mea rămâne aceeași. Indiferent că folosiți Revolut sau Monese, nu le considerați o alternativă completă pentru bănci, ci o completare a lor. Nu țineți în conturi mii de euro, și evident, nu vă gândiți la ele pentru a spăla bani. Dacă plecați afară alimentați contul înainte de a pleca cu cât estimați că veți cheltui, și nu strică să aveți niște bani și pe alt card bancar.

Cam astea sunt diferențele între Revolut și Monese, eu cred că sunt servicii foarte utile pentru cei ce călătoresc des, pentru a scăpa de comisioanele de conversie impuse de bănci, pentru a face plăți sau transferuri în alte țări în diverse valute, pentru a trimite bani rapid prietenilor.

Personal sunt curios cum va evolua Monese, faptul că oferă conturi în lei cu IBAN românesc și asistență în limba română s-ar putea să îi ajute mult în creșterea pe piața românească, deși presimt că Revolut va veni și el curând cu o ofertă similară, în fond România e a doua piață pentru ei, după Anglia.

Creare cont Revolut – primești cardul gratuit.

Creare cont Monese – primești cardul gratuit și 10 euro pe card când îl activezi, 25 de euro dacă faci tranzacții peste 500 euro.

Voi ce folosiți, Revolut sau Monese, și mai ales, de ce?

Recomandă

19 Comentarii

  1. Salut. Mulțumim de informațiile cu privire la Monese.

    Eu folosesc revolut dinainte să vină în România și sunt foarte mulțumit. Partea cu IBAN Românesc sună okay. În rest momentan nu cred că îmi trebuie 2 carduri de același fel – așteptăm Google Pay in România ca să nu mai avem carduri în portofel

  2. Eu am cont la amândouă firme și mai mult le folosesc pentru a pune bani deoparte. Dar cu Revolut mai fac și plăți online, așa că nu prea strâng bani acolo.

    La altceva încă nu le folosesc. Sper ca în viitorul apropiat să devină o soluție de înlocuit băncile clasice.

  3. Nici cu Monese nu îmi este rușine. Folosesc de un an Monese și la sume mai mari de bani mai aveam puțin și trebuia să o aduc pe mama ca sa îmi transfer suma. Am așteptat 4 zile cu banii luați până mi-au transferat 8000 de lire sterline. Iar când am cerut de la un prieten 4500 a trebuit să le fac dovada că reprezintă un împrumut. Am făcut printscreen că l-am sunat pe omul respectiv până atunci am stat amândoi cu banii luați. Așa că fiecare hotărăște singur…. Revolut nu am folosit. Dar dacă transfer cate 1000-2000 de lire într-o singură tranzacție nu au făcut probleme și figuri…

      • Băncile tradiționale se activează numai de la tranzacții mai mari de 10.000 euro la cererea BNR. Și nu blochează tranzacțiile decât în cazul în care există suspiciuni întemeiate că sursa banilor este incertă (spălare de bani, evaziune fiscală, etc.)

  4. Treaba cu „bancile” astea online este ca uneori te trezesti cu conturile inghetate si banii ramasi blocati din diferite motive stupide.
    Eu sunt foarte calculat si mereu trimit toate actele necesare inainte de a folosi o aplicatie de genul dar cu toate astea tot gasesc ei nod in papura uneori si te trezesti cu surprize.
    Inteleg anumite directive anti-spalare de bani dar in online se exagereaza foarte mult.
    Eu raman la banci de incredere , care au sucursale offline… in UK transfer instant in orice cont iar daca am nevoie inafara folosesc transfergo cu transfer la 30 minute, curs valutar foarte bun.. si toate cele. Cu siguranta e foarte confortabila metoda sa trimiti bani in tari straine rapid dar in rest nu ii vad rostul.

    • Comanzi din România pe Amazon.de și nu vrei conversii euro leu la cât zice banca românească, ci la cursul oficial. Cumperi de pe un site dubios și ai nevoie de un card one time only. Mergi in excursie, treci prin 4 tari cu monede diferite și nu vrei să îți convertească banca ta la ce curs vrea ea, când plătești cu cardul. Din astea. Oricum, sunt de acord, nu țin sume mari pe carduri.

  5. O mică precizare, la Monese primești cei 10 euro doar după prima tranzacție și durează aproximativ 48 de ore după efectuarea tranzacției până ajung banii în contul tău.

  6. Sa fiu sincer Monese nu am incercat pana acum, insa Revolut folosesc de cativa ani si mi se pare foarte util, personal sunt foarte multumit!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *