Pe lângă discuțiile despre șifonarea fondurilor pentru cloud-ul guvernamental, pe care le așteptam, am fost surprins să aflu cât de multe instituții nu doresc deloc să utilizeze așa ceva. Aproape 25%.
Cu alte cuvinte, lăsați, că noi nu vrem cu calculatoare, cu baze de date online și alte SF-uri, ce, chiar vreți ca mii de Maricica și Georgel să nu mai plimbe hârtii aiurea printre departamente? Chiar vreți să facem muncă utilă la stat?
Pe scurt – Din 108 autorități și instituții publice din România, inclusiv structuri aflate sub autoritatea acestora, cărora le-a fost solicitată completarea unui chestionar, pentru dimensionarea cât mai precisă a infrastructurii hardware și software a viitorului Cloud Guvernamental al României, aproape un sfert dintre acestea au răspuns fie că nu doresc să utilizeze Cloud-ul Guvernamental, fie nu au răspuns solicitării, fie nu au completat chestionarul până la final.
Ideea e simplă, UE e dispusă să ne dea bani prin PNRR pentru ca toate instituțiile statului să ajungă în secolul 21, să aibă baze de date online, să nu mai pună cetățenii pe drumuri aiurea, din astea.
Nu doar că e dispusă, ci chiar ne obligă, că e cam greu să funcționeze treburile decent într-o Uniune în care un român plecat prin Italia, de exemplu, e nevoit să vină neapărat în țară pentru a obține niște acte de la o instituție, acte pe care prin Vest le primești în câteva ore, cu o cerere trimisă frumos pe email.
Sunt o mulțime de dinozauri prin instituții care nu se dau plecați și nici nu pot fi dați afară, pentru că sunt funcționari publici pe viață. Și șefi, și angajați. Cred că de aici ar trebui început, schimbată legislația, făcut curățenie în sistem. Oferit cursuri de utilizare calculatoare, învățat cum e cu digitalul, explicat frumos că trebuie să lucreze online, și cine nu vrea poate să plece liniștit în privat, dacă are impresia că mai merge așa.
Da, se vor mai șifona bani, vor mai ieși scandaluri, dar de undeva trebuie început, cineva din guvern ar trebui să aibă cojones și pentru asta.
Știți că din 2017 există lege care spune că instituțiile statului nu mai au voie să ceară firmelor ștampile? Încă sunt instituții care cer asta, funcționari plictisiți de viață care se ceartă cu tine, chiar dacă le arăți legea în față.
Știți că din toamna anului trecut a trecut o altă lege, care spune că instituțiile statului nu mai au voie să ceară copii după acte oficiale, dacă acele acte sunt deja în baza de date a unei alte instituții a statului? Îi doare fix în pix și de asta, chiar zilele trecute citeam pe net cum la eliberarea cărții de identitate noi trebuie să ai și o copie după certificatul de naștere și cel de căsătorie, pentru că de ce nu? Vă confirm luna viitoare dacă e așa sau nu, deși mă tem că încă E.
Vă zic eu, până când nu îi vom lua la înjurat pe toți funcționarii ăștia care au uitat să mai plece de 50 de ani din sistem și nici nu vor să se adapteze noilor realități nu se va schimba nimic. Cam așa se va face digitalizarea la noi, cu forța.
Asta ar însemna ca zeci de mii de PCR-iști( pile , cunoștințe și relații) de bugetarii habarniști să primească un binemeritat șut în fund.Dacă politic se vrea cu adevărat se poate.
True.
Anul trecut mi-a expirat cartea de identitate. A trebuit să o aduc pe maica-mea de 80 de ani la politie să semneze că e de acord să îmi iau CI cu adresa locuinței care e 100% în proprietatea mea, iar mama drept de habitatie viagera. Așa că va mai dura ceva, eu am cerut să îmi arate legea în bază căreia cer acest lucru și mi-au arătat o pagina A4 pe care era copiat ceva de pe internet. Am vrut să fac o poză la foaie, dar nu m-au lăsat, au zis ca e document intern al instituției și că oricum nu aveau voie să mi-l arate. E de râs dar și de plâns…
Da, trist…
Legea asta, impreuna cu aia care zice ca se va construi A8, ar trebui sa se dea exemplu de legi proaste si inaplicabile si care, in afara de populism ieftin, nu o sa aiba niciun impact.
Pentru ca nu ai nevoie de o lege pentru asta, ci un proces intreg de discutare punctual cu fiecare institutie publica un proces clar de prelurare a datelor sau actelor care contin datele. Sigur, procesul asta nu e PR bun, e complicat si necesita ani de discutii, proceduri si implementari. Dar macar are sansa sa rezolve problema. Dar asta nu ne intereseaza nici pe noi (ca altfel am critica astfel de legi) si nici pe parlamentarii care se uita dupa „quick wins” fara practica.
La fel si cu Cloud-ul, diavolul e in detalii. UE nu este dispusa, ci noi i-am propus. Propunerea Romaniei pentru PNRR nu este despre construirea unui cloud, ci despre mutarea bazelor de date in cloud. Mutarea bazelor de date nu inseamna automat si interoperabilitate. Iar SRI nu are nicio competenta sa asigura securitatea, d-aia nici nu vor acele institutii.. In loc sa analizam tot procesul asta si sa vedem exact unde sunt bubele mai dam un articol despre „șifonare” si cu un titlu bombastic.
Problem solved. Populism ieftin won.