fbpx

De ce nu e ok să ai o singură sursă de venituri

Lucru valabil atât atunci când ești angajat și mai ales când ai propria firmă. Când lucrezi ca angajat principala ta preocupare e să îți faci treaba cum trebuie, pentru a îți lua salariul la final de lună. Totuși, mai ales în economia de azi, e posibil ca firma să își reducă numărul de angajați sau să se închidă, chiar dacă tu ești bun în ceea ce faci, chiar dacă îți dai interesul să iasă treaba bine. Shit happens.

diversificare venituri

În cazul în care rămâi fără job te trezești brusc că veniturile tale au fost reduse la zero. Dacă nu ai nici suficiente economii pentru a îți plăti cheltuielile pentru câteva luni sunt șanse foarte mari să accepți primul job care ți se oferă, pentru că ești disperat, pentru că ai nevoie rapid de o sursă de venituri. Cel mai trist caz pe care îl știu e un cuplu, amândoi lucrau în aceeași firmă, iar când firma s-a închis s-au trezit cu zero venituri, zero economii și rate la bănci de vreo 3000 de lei pe lună. A durat vreun an până și-au revenit cu veniturile. De asta e importantă diversificarea veniturilor.

Cum ar fi dacă pe lângă jobul de zi ai avea și o a doua sursă de venituri, care să îți mai aducă încă un 30%? Chiar dacă rămâi fără jobul de zi cu zi, sursa auxiliară de venituri te poate ajuta, nu mai ești disperat să te angajezi în secunda 2, iar dacă ești bun în domeniul tău sursa secundară de venituri poate să depășească salariul de la fostul job, dacă îți dai interesul.

Știu că mulți vor spune că abia le ajunge timpul pentru job, dar adevărul e că suntem prea comozi, preferăm să ne relaxăm, să o lăsăm mai moale când știm că timpul trece, leafa merge, în loc să ne gândim la soluții pentru situațiile de criză, în loc să ne diversificăm veniturile. Unii acordă consultanță pe domeniul lor de specialitate, alții țin meditații, alții fac freelancing, alții fac bani din hobby-urile lor, ideea e că dacă vrei să muncești mai mult, să câștigi bani din mai multe surse, soluții se găsesc. Și nu uitați să aveți economii cel puțin pentru 6 luni de zile, dormi mult mai bine noaptea când știi că orice s-ar întâmpla, câteva luni de zile îți poți plăti toate cheltuielile, chiar dacă nu îți intră nici un ban în cont.

În cazul firmelor treaba e și mai simplă. Aveam la un moment dat un client care ne întreba dacă nu vrem să lucrăm doar pentru el, pe o sumă mult mai mare de bani. Era tentant, nu zic nu, dar niciodată nu trebuie să îți lași viitorul afacerii în mâinile unui singur client. E ok să ai 2-3-5 clienți mari, constanți, care să îți asigure 60-70% din încasări să zicem, iar restul veniturilor să fie din colaborări ocazionale. Poate că mai renunță un client la colaborare, dar sigur nu vor renunța toți clienții în același timp, deci poți recupera diferența de venituri căutând alți clienți, iar banii continuă să vină. În schimb dacă ai un singur client care se supără pe firma ta și rămâi fără el ești în aceeași situație ca tipul care a rămas fără job, trebuie să găsești alt client/clienți cât mai rapid, poate cu compromisuri mai mari decât ți-ar conveni, poate cu contracte mai puțin avantajoase.

Concluzia: diversificați-vă veniturile, puneți niște bani deoparte și obișnuiți-vă cu gândul că asta e tendința, să lucrăm în mai multe locuri, pe viitor tot mai multe persoane vor lucra ca freelanceri, colaborând simultan cu mai multe firme. Epoca jobului de la 9 la 5 cu program fix și salariu asigurat începe să apună, dacă nu a apus deja. Și ăsta nu e deloc un lucru rău.

Voi ce preferați, un singur job călduț sau mai multe surse de venit?

Recomandă

14 Comentarii

  1. Ideal ar fi sa avem mai multe surse de venit, dar cum in Romanaia un singur job iti ocupa tot timpul , idealul devine un vis frumos. Admir liberii profesionisti care au capacitatea si timpul de a avea mai multe surse de venit. Bravo lor !

  2. Foarte bune observațiile, dar aș fi curios să aflu câți din cei care te citesc și reușesc să se apropie de frumosul plan. E ceva de genul… toți ar vrea, puțini ar face-o… Probabil ține de mentalitatea noastră, de comoditate și întotdeauna de bolnăvicioasa siguranță că nouă nu o să ni se întâmple niciodată nimic rău.

    • Bogdan, presupun că nu foarte mulți, din moment ce tot aud discuții în jurul meu legate de probleme cu banii, nesiguranța joburilor etc. Oricum, din ce am remarcat, cine o pățește își schimbă mentalitatea și începe să ia măsuri tocmai pentru a nu se mai trezi fără bani brusc.

      • Aici ai mare dreptate. Eu ma gandesc cumva “cu groaza” cum ar fi fost daca ne-am fi trezit atunci cand ne era mai bine. Ce bine ne-ar fi fost cand ne-ar fi fost rau 🙂

  3. Ai dreptate. E mai bine sa ai surse de venit din mai multe locuri, iar mentalitatea la romani incepe sa se schimbe. Eu folosesc vreo 3 site-uri de freelancing. Dar fiindca sunt la inceput, o sa mai dureze pina cand voi avea un venit consistent.

  4. si inca un argument: sa nu uitam ca daca lucrezi doar pt un singur client, nu prea mai esti freelancer. Esti angajat cu alt tip de contract. In plus, iti scade imaginea, pe care de fapt nici nu prea mai esti interesat sa o intretii. Adica de ce ai face reclama la un produs pe care nu vrei sa-l vinzi? Cum ar fi sa te tot lauzi cu ce stii sa faci, dar sa fii vesnic ocupat. Devii inabordabil si blocajul devine si mai mare in cazul pierderii unicului client.

  5. Am simtit pe propria piele ce inseamna sa depinzi de o singura sursa de venit, de atunci, de cand aveam o singura sursa de venit si am ramas fara ea, merg pe principiul ca in viata e bine sa nu-ti tii toate ouale intr-un singur cos, daca o sursa de venit inceteaza sa mai produca vor exista altele care sa o inlocuiasca.

  6. […] alt lucru foarte important pe care românii îl ignoră e diversificarea veniturilor. Majoritatea țin cu dinții de un singur job, iar atunci când se întâmplă o nenorocire […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *