Văzusem la cineva mai demult cum se juca pe mobil Wolf & Chicken Coop, o clonă pentru Android a unei console de jocuri populară prin anii 90 în țările din Est, inclusiv România. E retro, îmi zicea el. Pe vremea aia consolei cred că îi spuneam Nu Pogodi, sau mai simplu, jocul cu ouăle. Aveai un singur joc pe consolă, iar scopul jocului era simplu, să te asiguri că lupul prinde toate ouăle.
Atât, ăsta era nivelul acum 30 de ani, și cine avea o consolă din asta pe vremea aia era șmecher, că nu se găseau pe toate drumurile. Comparați situația de atunci cu unde suntem acum, ai pe telefonul mobil acces la un număr nelimitat de jocuri, multe din ele gratuit, cu grafică și opțiuni pe care un puști din anii ăia le-ar fi catalogat drept science fiction.
Nu scriu astea cu regret, mă bucur că tehnologia a evoluat așa de mult încât ne putem juca cam orice vrem noi, de oriunde vrem noi, doar că uneori am senzația că nu suntem suficient de recunoscători pentru bunăstarea din jurul nostru. În ziua de azi aproape oricine are acces la jocuri de calitate, iar prețul telefoanelor mobile a scăzut și ele mult, poți să te joci o mulțime de jocuri bune pe un telefon sub 100 de euro. Net să fie, că restul se rezolvă.
Evident că sunt și variante mai costisitoare pentru petrecerea timpului liber, dacă vrei să te joci online, de exemplu au apărut o mulțime de platforme pentru Casino online, dar mie mi se pare fascinant că în 2022 cu un telefon ieftin poți avea acces la o mulțime de jocuri gratuite pe telefon, lucru care părea imposibil atunci când eram noi copii.
Și poate că merg eu prea mult în timp, dar chiar și dacă privim evoluția jocurilor mobile din ultimii 10 ani vom fi dați un pic pe spate, mai ales dacă am prins toate etapele. De exemplu, prin 2011 jocurile pe mobil arătau cam așa:
Se juca pe atunci Pro Evolution Soccer, GT Racing sau Grand Theft Auto III, iar Infinity Blade era considerat chiar un joc cu o grafică revoluționară. Evident, era mai bine față de ce aveam noi în anii 90, o consolă cu un singur joc, deja puteam juca jocurile de pe consolele TV pe telefon, dar nu se compară cu situația din prezent.
Între timp smartphone-urile au ajuns la fel de puternice ca multe dintre calculatoarele sau laptopurile pe care le folosim zi de zi, uneori chiar mai puternice, iar jocurile arată cam așa:
Pe telefon se joacă mult Apex Legends, Fortnite, Call of Duty, iar fetele mele m-au înnebunit cu Roblox și Among us, pe care le joacă atât pe telefon, cât și pe laptop sau Xbox. Accentul acum e pe jocuri multiplayer, ceea ce nu e neapărat rău, măcar se joacă și copiii împreună, chiar și online, dar observ că și jocurile cu grafică retro sunt din nou pe val.
Voi ce mai jucați, și mai ales, pe unde, consolă, PC sau telefon?
Exclusiv pe consolă conectată la TV, atât eu, cât și copiii, eu Ring Fit Adventure (absolut genial pentru amatorii de sport), ei Minecraft, Among Us, Just Dance, Overcooked.
Ma crezi ca am gasit consola de Super Mario si eram emotionat sa vad daca o pot juca pe AV de la televizor. Da, functiona, inca am amintirea din bucuria copilariei!
Da, am avut și eu una la un moment dat, m-am chinuit cu niște adaptoare ca să o scot la capăt.