fbpx

Facultate sau antreprenoriat?

M-a amuzat o întrebare pusă de un tânăr pe un grup de educație financiară, respectiv ce ar trebui să aleagă pentru a deveni antreprenor, o facultate în Elveția sau un job în vânzări ori marketing? Întrebarea era bună, dar m-a amuzat pentru că era scrisă la nivelul clasei a doua, agramat și cu dezacorduri gramaticale.

Nu că aș fi eu grammar nazi, mai fac și eu greșeli, dar când vorbești de facultăți prin țări străine și antreprenoriat mi se pare că ar trebui să te poți exprima coerent și corect în public, măcar în limba ta nativă. Și chiar dacă nu pare, este o mare legătură între felul în care comunici public și felul în care faci afaceri.

Poate că la nivelul Am o crâșmă de cartier nu e nevoie de studii pentru a te intitula antreprenor, dar dacă vrei să faci afaceri la nivel înalt vei constata că ai nevoie de educație, trebuie să știi să te exprimi, să comunici, să te prezinți, să respecți niște reguli. Rar am văzut oameni cu 2 clase stând la masă cu miliardari, viața reală nu e ca în filme.

Și de aici începe distracția, am văzut multe comentarii acolo ce mergeau pe ideea că nu ai nevoie de facultate pentru a deveni antreprenor, e mai bine să lucrezi pentru a acumula experiență, antreprenorii pe care îi știu eu nu au școală și alte asemenea.

Părerea mea e diferită, și eu cred că discuția nu ar trebui pusă la modul ăsta. Cei care au reușit să construiască un business fără studii (indiferent de domeniu) au făcut asta pentru că au avut mult noroc, conexiuni, au fost geniali, plus că unii au avut și banii familiei. Nu vă zice nimeni în autobiografiile faimoase că Jobs și Gates au pornit din garaje, dar fără conexiuni sau relațiile din familie încă erau în acele garaje.

Ce vreau să zic este că ai mai multe șanse să reușești în viață, indiferent că vrei să faci carieră în corporate, să îți deschizi un business sau să fii angajat, dacă faci și o facultate. Nu e musai, dar ajută mult, și îți poate seta viața pe alt curs. Și e mai bine să o faci la 20 de ani, nu la 30 sau 40. Sigur, poți reuși și fără ea, dar îți maximizezi șansele astfel.

O facultate nu îți oferă garanția că vei lansa o afacere de succes sau vei avea o carieră fulminantă prin diploma oferită, dar îți schimbă mentalitatea, viziunea, datorită oamenilor cu care ajungi să interacționezi, a mediului în care te afli. Vei cunoaște oameni, îți vei face relații, te vei schimba, vei avea alt start și altă atitudine față de cineva fără facultate.

Doi la mână, nu ar trebui să ne comparăm cu americanii, că asta e tendința acum. În condițiile în care facultățile prin Europa sunt gratuite sau foarte accesibile comparativ cu ce e în State, aș încuraja pe oricine să termine și o facultate, pentru că la 20 de ani ai toate motivele să o faci, după 30-40 e mai greu, vine viața peste tine, cu alte priorități. Plus că la noi nu faci credit pe care îl achiți timp de 20 de ani pentru studii.

Nu mai zic de faptul că poți face o facultate și în timp ce lucrezi. Caz concret, eu am avut job în vânzări full-time în ultimii 2 ani de facultate, și eram la zi, nu la fără frecvență. Cu proiecte făcute în nopți nedormite, cu învoiri de la job și rugăminți la profesori să pot veni la alte grupe, cu mult efort, dar se poate. Mulți dintre colegii erau la fel, în ultimul an lucrau. Deci facultatea nu exclude un job.

Voi ce ați alege, facultate sau antreprenoriat?

Recomandă

2 Comentarii

  1. Intrebarea este gresita ce ar trebui sa alegem. Depinde de multi factori. Sunt mult mai multe intrebari secundare la care trebuie raspuns:

    1. Facultate la mine-n oras (Pitesti, Targoviste, chiar Craiova sau Tg Jiu) sau intr-un oras mare?
    2. Daca n-am intrat la stat (sa zicem la drept sau la ase) ma duc la alde Cantemir/Titu Maiorescu sau nu mai fac deloc?
    3. Cand aleg facultatea, o aleg in functie de ce vreau sa fac sau aleg o facultate care sa fie utila tot timpul (gen dreptul iti e util, stii sa citesti un contract; sau psihologia te ajuta sa “citesti” oamenii”).
    4. Discutia “la stat vs la particular” se poate pune oricum. Sunt facultati private care au ajuns a fi considerate mai bune decat cele de stat. Romano-americana e un exemplu. Titu Maiorescu un al doilea. Din Bucuresti zic.
    5. Nu in ultimul rand, a nu te inscrie la facultate imediat dupa terminarea liceului nu inseamna ca nu te inscrii deloc. O “amanare” de 1 an este un lucru atat de grav?
    • Clar nu faci facultatea doar pentru diploma, sau daca o faci mergi pe una la ID, că oricum e doar pentru CV. Faci o facultate utilă. Amânarea e ok, afară se practică 1 an de pauză.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *