fbpx

Fără Facebook, Instagram și LinkedIn, ați mai exista pe internet?

Povestește Dojo aici despre grupuri de Facebook ai căror moderatori și administratori s-au trezit cu conturile personale blocate, și practic grupurile alea sunt paralizate, că nimeni nu mai poate aproba postările sau modera comentariile. Sigur, administratorii se pot agita să își recupereze conturile, de multe ori sunt blocați doar pentru că Facebook e praf la securitate și mai nou cere bani ca să ofere asta, dar nu mereu le iese.

Și mi-am amintit că am pățit multe chestii similare cu oameni din jurul meu. De exemplu la un moment dat am fost invitat de către Facebook să devin administrator al unui grup pe care mai postam uneori. Din ce am înțeles eram cel mai activ utilizator din grup (dar eu nu cred că eram), iar administratorii se treziseră cu conturile personale șterse. După ce am devenit administrator am redat înapoi accesul unui administrator pe care îl știam personal.

O altă fază, un client de la agenție se trezește cu contul personal de Facebook spart pentru că 2FA e praf, îi intraseră prin adresa de Yahoo și schimbaseră tot din cont, plus postat chestii dubioase. Contul de Facebook personal nu era așa de important, dar acel cont era proprietarul paginii de business, cu peste 100.000 de fani, plus contul de Facebook Ads și așa mai departe. Facebook nu te bagă în seamă la conturi personale pentru suport, abia la conturile de reclame dacă găsești un suport decent. Noroc că îi setasem cont de business complet, cu mai mulți utilizatori ce erau și administratori pe toate activele, altfel pierdea și pagina, și contul de reclame și așa mai departe.

Nici Twitter nu e prea departe, mai nou cere bani pentru autentificarea prin sms, și alternativa, să folosești Google Authentificator, e pentru mulți o enigmă. Și lista poate continua.

Ideea e simplă, dacă vă bazați toată prezența online pe niște conturi create pe platforme unde nu dețineți controlul sunteți mereu în pericol. Vi se sparg conturile, vă treziți suspendați și gata, ați dispărut, și nimeni nu mai poate da de voi.

Nu o să laud iar blogul ca tool de personal branding, că și WordPress e un CMS ce poate fi spart, mai ales dacă v-ați setat parole slabe. Totuși, eu plătesc hostingul pentru site-ul ăsta, plătesc domeniul de internet, am un backup la blog, am o listă de adrese de email cu cei abonați la newsletter, oamenii mai știu pe unde mă pot găsi. Pentru chestiile astea plătesc, dar ideea e că prezența mea pe internet nu depinde doar de Zuck, Musk și capriciile lor.

Dacă mâine rămân fără tot schimb hostingul, pun un backup al blogului înapoi online și ghici ce, lumea mă poate găsi din nou.

99% din utilizatorii de internet nu vor avea problemele și dilemele astea, pentru că folosesc rețelele de socializare strict pentru a comunica cu prietenii sau a pune poze din vacanță, și e ok așa.

Totuși, dacă aveți o afacere sau jobul vostru depinde de prezența voastră pe internet încercați să nu fiți la mila algoritmilor și a platformelor gratuite. Numai zic.

Recomandă

8 Comentarii

  1. Făcut admin cineva din familie de formă, soția sau un bun prieten care nu are interes cu grupul respectiv neapărat. Legat de platforme: Am întrebat un adolescent dacă intră pe net și mi-a raspuns că Da, pe instagram, Tiktok și Youtube, habar nu avea de existența conceptului de site web sau google search. Aplicațiile, platformele gigantice închise, lupta cu algoritmii, cu cenzura și cu Ai va fi o perioadă viitorul neguros pe online.

    • Îți dau una mai tare. Pentru noi Facebook este un site, că prima dată când am intrat pe acolo era doar site-ul. Pentru tinerii sau adolescenții care mai intră Facebook este o aplicație, că ei au instalat direct aplicația, nu prea au treabă cu versiunea web.

  2. Saru’mana de mentionare 🙂

    Pe mine ma amuza cum se sparg bani seriosi pe „influensareala”, dar oamenii stramba din nas, daca le ceri bani pe un site sau SEO. Nu vorbim de platit Facebook Ads sau publicitate pe Google, inteleg asta. Daca ai bani de platit (in unele tari deduci enorm din costurile astea) si dorest rezultate instant (nu sa stai luni de zile, pana merge SEO sa scoata rezultate) e OK. Dar sa platesti influencereala, sa stai cu orele pe pagina de Facebook sau tiktok, ca tot e la moda si sa nu ai un site al tau cat de cat pus la punct, asta e nasol. Chiar si mai ciudat, sa faci content gratis in draci (cum sunt grupurile de pilda) si apoi iti inchide mr. zucky pravalia, cand ti-e lumea mai draga.

    Asta este … mergem mai departe

    • Ca să ajungi la SEO trebuie să ai cunoștințe profunde sau un consultant bun care să îți explice de ce merită să bagi bani. La influenceri e simplu, oamenii cred că le dau bani, menționează produsul și gata, curg comenzile. Uneori e așa, dar e tot mai greu să găsești influencerii care chiar livrează.

  3. Am renunțat de mult timp la ideea de a mă baza pe rețelele de socializare, mai ales după ce mi s-a șters un grup fără motiv. Am mai povestit noi la un articol asemănător. Din fericire, am blogul pe care mă bazez de mult timp.

  4. Prin aplicatiile de „soșial” media, serviciile secrete si discrete au redus costurile si au crescut informatiile cu caracter personal, profesional, etc 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *