fbpx

Cum să te protejezi de fraudele online cu carduri

Credeam că e un sfat banal să te uiți foarte atent pe ce site îți introduci datele cardului, dar se pare că în goana după mocăciuni mulți români care țipă că vor mai multă intimitate pe internet completează rapid informații despre banii lor pe site-uri de phishing ce le promit vouchere de la Sephora sau bilete la 1 euro prin Wizzair. Ăsta e paradoxul, ne agităm că suntem urmăriți pe internet, că GDPR, dar când apare o țeapă din asta ce promite marea cu sarea nu avem nici o problemă să oferim date despre cardurile noastre, la care ar trebui să ținem cu dinții. Mai jos niște sfaturi de bun simț pentru a evita să vă treziți cu cardurile goale.

În primul rând, ce este phishingul?

“Phishing-ul” este un procedeu prin care se obțin datele personale de pe un card, acțiunea efectivă constând în trimiterea unui email prin intermediul căruia utilizatorul este sfătuit să-și dea datele confidențiale din diverse motive. De obicei expeditorul emailului pare a fi banca unde utilizatorul are card, ori un serviciu online pe care utilizatorul îl folosește. Mai nou se folosesc intens rețelele sociale, Facebook, WhatsApp, de aceea vedeți multe mesaje cu WizzAir oferă bilete la 1 euro sau Sephora ce îți oferă nu știu ce voucher cadou.

În realitate mesajele sunt trimise de niște băieți deștepți ce realizează clone ale site-urilor oficiale, cu logo, texte, culori, dar sunt folosite pentru a vă prelua datele cardului. După ce le-ai introdus te trezești că ai plătit pentru cine știe ce serviciu online, sau că ți s-a folosit cardul pentru cumpărături pe diverse magazine online. Evident, singura soluție pe care o ai acum este să blochezi cardul, dar s-ar putea deja ca conturile tale să fie goale.

Mai simplu ar fi să ai foarte mare grijă înainte de a introduce datele cardului pe internet.

Câteva recomandări pentru a nu te trezi cu cardul gol:

  • Verifică adresa site-ului pe care intri de pe linkul din email sau de pe Facebook și verifică ca pagina pe care ți se cer datele cardului să fie cea a unui procesator de plăți cunoscut (la noi cei mai folosiți sunt Mobilpay, Euplătesc, LibraPay, PayU, ING), iar dacă tot ești în dubiu mai bine sună la firma care spune că îți cere cardul. Dacă nu sunt pe acel site datele de contact oficiale șanse mari ca site-ul să fie unul de phishing, caută pe Google firma și intră pe site-ul oficial, ai acolo datele de contact.
  • Nu da datele cardului tău la telefon, chiar dacă te sună cineva și îți spune că este din partea băncii. Nici o bancă nu îți va cere datele cardului sau codul PIN la telefon, ori userul și parola, dacă e vorba de internet banking.
  • Dacă primești un email uită-te cu atenție la expeditor, emailurile de phishing nu vin de pe domeniul oficial al brandului, ci de pe domenii similare. Caută pe Google site-ul oficial, dacă nu ești sigur.
  • Ignoră din start emailurile care încep cu Urgent, Important, Actualizare de urgență, Mesaj important despre cardul tău, nici o bancă sau brand care se respectă nu trimite așa ceva.
  • Verifică și certificatul SSL, dacă este un site oficial sigur are https, acel lăcățel care apare lângă adresa din browser, site-urile de phishing în 99% din cazuri folosesc domenii fără SSl, pe hostinguri din țări mai bananiere.
  • Dacă tot nu ești sigur că e sau nu phishing sună un prieten ce are mai multă tangență cu internetul și plățile online și întreabă-l.

Și rețineți, dacă o ofertă este prea bună ca să fie adevărată sigur nu este. Nimeni nu îți dă nimic gratis pe internet, doar pentru că dai un share un Facebook. De obicei singurul lucru pe care îl primești este o țeapă.

Recomandă

4 Comentarii

  1. Eu mi-am facut regula ca, oricine imi trimite mesaj de verificat cont sau din astea, sa tastez eu separat numele domeniului, nu sa dau link direct. Plus, asa cum zici, niciodata nu e atat de urgent nimic, incat sa fie nevoie sa intru ACUM sa updatez nus’ ce chestii. Plus plata cu paypal pe unde se poate sau plata prin internet banking, la factura ce mi se genereaza.

  2. “Nimeni nu îți dă nimic gratis pe internet, doar pentru că dai un share un Facebook. De obicei singurul lucru pe care îl primești este o țeapă.”
    O țeapă deloc gratuită, Marius!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *