fbpx

„Nu se mai fac frigidere ca pe vremuri”

De fiecare dată când discut cu cineva trecut de 60 de ani despre electronicele sau electrocasnicele din ziua de azi discuția ajunge invariabil la Nu se mai fac lucruri ca pe vremuri. În cazul de față, vorbind despre frigidere, s-a ajuns la nu se mai fac frigidere ca pe vremuri.

Sigur, pe vremuri producătorii făceau lucrurile ca să reziste ani de zile, chiar decenii, nu erau setați pe uzură morală planificată, ca să ți se strice dispozitivul fix când iese din garanție, dar eu cred că e vorba și de altceva, cam totul nu se mai face ca pe vremuri deoarece societatea s-a schimbat, și pretențiile noastre sunt altele.

Până și banalul frigider are în el acum încorporate multe funcții ce ar fi sunat science fiction înainte de anii 1990, cum ar fi conectarea la internet sau dozatorul de gheață, probabil în câțiva ani frigiderul ne va comanda și mâncarea, când va constata că rafturile sunt goale, că procesor deja are.

Și totuși, nu era mai bine înainte, când lucrurile erau făcute să reziste? Da și nu prea.

De exemplu, la birou proprietarul a lăsat în bucătărie un frigider care e mai bătrân decât mine, Fram, cred că bate lejer 45 de ani. Nu ne deranjează, încă funcționează, dar l-am scos din funcțiune când am constatat că avea consum cât toate laptopurile și monitoarele noastre la un loc, și congelatorul din el îngheța jumătate de găleată de apă lunar, și făcea zgomot ca un elicopter. Pentru că nu se mai fac frigidere ca pe vremuri…

Acasă am avut până anul trecut un frigider Artic, dar mai nou. A rezistat săracul vreo 12 ani, dar și el devenise strângător de apă în congelator, și îi cam plăcea să tragă curent, parcă știa că vor exploda prețurile la energie anul ăsta.

Când am luat decizia de a îl schimba m-am uitat întâi la un frigider Beko, îmi plăcea pentru că pe lângă sistemul no frost mai avea un mod de economisire energie atunci când pleci în vacanță, avea niște lumini speciale care păstrau fructele și legumele mai proaspete, plus dozator de gheață și dozator de apă, iar congelatorul putea să devină frigider, dacă aveai nevoie de mai multe rafturi la temperatură obișnuită de păstrare a alimentelor.

Din păcate, fix atunci când aveam nevoie nu l-am găsit pe stoc nicăieri la un preț bun, și uite așa am ajuns la un frigider Whirlpool, ce consumă pe jumătate cât fostul frigider, și are cam toate funcțiile dorite. Nu are lumini speciale pentru fructe și legume, dar asta e, le consumăm și noi mai repede. Plus că e foarte silențios.

În concluzie, frigiderele de pe vremuri consumau enorm de mult, trebuiau decongelate lunar și nu aveau nici funcții extra, erau doar niște cutii care țineau mâncarea la rece. În 2022 în schimb frigiderele au ajuns un fel de gadgeturi, și e bine așa.

Voi ce frigider folosiți și recomandați?

Recomandă

8 Comentarii

  1. Am renovat apartamentul “de la zero” anul trecut și am schimbat absolut totul, iar în cazul tuturor electrocasnicelor, clasa energetică a fost una din principalele criterii, pentru că în trecut nu am ținut cont de asta iar pe termen lung factura la energie și-a spus cuvântul.
    În cazul frigiderului am optat pentru un Samsung RB38T602CSA/EF de 385L, la vreo 2700 Lei.
    În teorie, el consumă 169 kWh/AN, asta înseamnă cam 20W/oră, raportat la un an. În realitate, consumul măsurat cu o priză smart, este de cam 40-45W/oră, adică aproape dublu, însumând aproximativ 0.8 KW/zi (Este o medie).

    Deci, și consumul declarat de producător este orientativ. Am contactat Samsung pentru o părere și mi-au spus că acel consum declarat este MINIM, și în realitate consumul mediu ar fi undeva la 230 kWh/AN, și că este influențat de capacitatea lui, câte minute se deschide ușa, ce temperatură ai în casă… și mărimea de la pantof. Pe naiba, mie real îmi ies cam 300-350, dar în fine.

    Cu toate astea, deși costul inițial este mare, aș alege o clasă energetică bună, mai ales în condițiile în care prețurile energiei vor bubui, după această plafonare.

    • Da, și eu am luat A+ sau A++ în ultimii ani. Cred că ăla e consumul ideal raportat de producător, cu frigiderul gol și închis mereu. La mine scria 254 kWh pe an, e frigider mare, de 368 litri, dar nu am testat până acum cu o priză smart.

      • Totuși, Marius, nu cred că frigiderul este un mare consumator care să facă diferența, daca înțelegi. Cred că ar trebui să acordăm o mai mare importanță marilor consumatori, cum ar fi Aer Condiționat, Mașină de spălat, Uscător de rufe, Boiler (Dacă există), Cuptor electric etc. De exemplu diferența între un uscător de rufe clasa F (din asta nouă) și clasa C, este foarte mare, în condițiile în care un ciclu mediu de uscare consumă cam 2-3 KW (și asta la un uscător economic).

        Cert este că în trecut nu mă prea pasiona clasa energetică. Acum, de când prețurile au luat-o razna, prefer să investesc în echipament decât să plătesc aiurea.

        • Cu siguranță, și eu acum prefer să plătesc cu 20% mai mult pentru clasa cea mai economică, prețurile la energie nu cred că vor reveni la valori mici mai devreme de 2-3 ani.

  2. Am un frigider (partea de congelator este sus, mai mica) bosch luat in 2009. Consuma cam 30-31 kwh pe luna, masurat cu o priza inteligenta. Merge bine, nu sunt probleme. Sa zic ca il schimb cu unul care consuma cu 100kwh pe an mai putin. Asta inseamna cam 75 lei pe an – cand recuperez aia 2700-3000 lei cat costa asta nou.
    Da, daca se strica e clar ca trebuie sa cumperi. Si la fel este si la masini de rufe/vase.

    • In jur de 1 KW/ ZI imi consuma si mie unul A++ luat recent, care “declarativ” ar cosuma 169kwh/an, adica 0.5 kwh/ZI. Deci, daca are 13 ani si consuma atat de putin, pastreaza-l, ca nu se justifica o noua achizitie.

  3. Pai nu se mai fac din mai multe motive, odata pentru ca pe vremea parintilor nostrii capacitatea de productie era mai mica decat cererea (tehnologia nu era atat de avansata si productia nu era atat de automatizata) si atunci pentru a satisfce cererea erau proiectate sa fie mai robuste. Odata cu avansul tehnologic si cu aparitia societatii de consum in care traim astazi s-a schimbat filozofia, nu se mai foloseste ca agent de racire freonul se foloseste cyclopentan, conductele de recirculare a agentului de racire (acel de gratar de pe spate) nu se mai fac din fier se fac din aluminiu (care in contact cu cyclopentanul devine casant/fragil) si in plus conductele sunt integrate in peretii frigiderelor pentru ca lumea vrea sa le incastreze in mobila (evident intrucat acele conducte sunt integrate in pereti nu se pot repara) si mai mult frigiderele au multa electronica in ele. In mod evident aparatele frigorifice care sa vand in zilele noastre sunt proiectate sa aiba o viata mult mai scurta, cam 8 ani , de aceea se folosesc materiale mai slab calitative si mai usor de reciclat ulterior, si asta se aplica la absolut toate electrocasnicele noastre. Exista tehnologia de a se produce electrocasnice durabile, economice si accesibile la pret dar nu se vrea pentru ca sunt alte interese la mijloc, industria vrea sa vand mult si sa faca bani, guvernele vor sa se mentina joburle si sa incaseze taxe. Idem in multe alte industrii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *