fbpx

Ghid de bune maniere pe grupurile de Whatsapp

Uneori mi-aș dori ca cineva să scrie un ghid de bune maniere ce trebuie respectate în grupurile de pe Whatsapp, sau orice aplicație de mesagerie, ca să nu mai pierdem zilnic minute sau chiar ore citind conversații inutile.

Din păcate, nu a scris nimeni despre asta, deci las eu mai jos câteva idei de Netichetă pe Whatsapp. Dacă aveți copii și sunteți băgați prin tot felul de grupuri la școală, cluburi de activități sau dacă sunteți activ prin diverse asociații, organizații etc s-ar putea să recunoașteți câteva tipare. Am mai făcut și eu greșeli, important e să învățăm din ele.

  1. Dacă vorbim de un grup creat de un profesor, antrenor, educator pentru un anumit obiectiv, încercați să evitați conversațiile ce pot fi purtate în privat, direct cu ceilalți membri ai grupului. Gândiți-vă că nu e amuzant să primești zeci de notificări pentru că Gigi și Ion vor să discute despre cum e vremea azi, pe un grup care nu e despre meteo.
  2. Dacă sunt postate mesaje de interes general care nu necesită un răspuns din partea fiecărui membru, ci sunt doar simple informări, de genul Azi ne vedem în locația X, mâine se va întâmpla Y, încercați să evitați răspunsurile inutile cu Ok, Mulțumesc, Am citit, Am văzut ș.a.m.d. Idem, nu ajută pe nimeni să primească notificări când se trezește cineva la 2 noaptea să citească o informare și să răspundă cu Ok. Dacă vreți neapărat să arătați că ați citit mesajul aveți butonul de reacții la mesaj, un simplu 👍 e suficient.
  3. Încercați să nu postați pe grupurile de Whatsapp la ore ciudate, între 09:00-18:00 e ok. Asta nu se aplică la grupurile cu prietenii, acolo ține de regulile voastre. Încercați să nu postați clasicele Bună dimineața la cafeluță, poate unii au treabă.
  4. Nu postați pe grupuri informații private ale unor persoane ce nu sunt în acel grup – numere de telefon, adrese de email, poze în care apar persoane în ipostaze compromițătoare, din astea. Dacă vrea cineva un număr de telefon îl puteți oferi în privat, dacă credeți că e în regulă să îl oferiți.
  5. Nu bârfiți persoane care nu sunt în acel grup de Whatsapp. Ca regulă, dacă 3 persoane vorbesc online despre o a patra, a patra va afla.
  6. Dacă ați primit funcția de admin pe un grup de Whatsapp nu adăugați în grup persoane care nu au legătură cu ce se întâmplă acolo, mai ales dacă sunt discuții ce ar trebui să rămână private.
  7. Dacă sunteți membri pe un grup de Whatsapp nu încercați să vă promovați acolo serviciile sau produsele, în cazul în care vindeți ceva. Excepție o fac grupurile create special pentru asta, dar mai rar, că nimeni nu stă pe Whatsapp ca să fie spamat cu reclame.
  8. Înainte de a răspunde la o întrebare pe un grup asigurați-vă că ați citit și ați înțeles întrebarea. De exemplu, dacă organizatorul întreabă Cine VINE azi la evenimentul X nu ajută pe nimeni să răspundeți cu Eu NU vin, e complet inutil.
  9. Încercați să scrieți corect gramatical. Știu, e pe internet, cui îi pasă, dar oamenii judecă. Dacă tu te lauzi că ești inginer, doctor sau avocat dar online scrii de parcă ai fi în clasa 0 s-ar putea ca oamenii să aibă dubii asupra capabilităților tale. Bonus, nu scrieți cu litere mari, înseamnă că țipați, și nu folosiți câte un emoji după fiecare cuvânt scris, înseamnă că nu ați depășit vârsta de 10 ani.
  10. Evitați certurile din grupuri, în cel mai rău caz încercați să aplanați conflictele, nu să le creați. Ca recomandare generală, valabilă oriunde pe internet, nu spuneți unei persoane pe internet cuvinte pe care nu ați avea curaj să i le spuneți în viața reală, față în față. Pare simplu să înjuri pe cineva pe internet, dar rețineți că nici măcar conversațiile private nu mai sunt private în ziua de azi.

Ce alte recomandări mai adăugăm la listă, când vine vorba de comportamentul pe Whatsapp?

Recomandă

7 Comentarii

  1. Offtopic 🙂 : iti poti mari lista de abonati la newsletter daca “impachetezi” in format PDF ghidul de mai sus + ceva sfaturi de bune-practici legate de marketing pe WhatsApp… 😉

  2. Da, chiar e nevoie de astfel de ghiduri! Aș mai adăuga și un punct legat de “silent observers” și de lipsa de reacții. De ex., când se fac urări (de Crăciun, Zi de Naștere etc.), să se ofere măcar un thumbs up din partea moderatorului. De asemenea, când cineva face o dezvăluire, împărtășește un gând către grup, iarăși, măcar un thumbs up, chiar dacă nu ești în asentiment.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *