Articolul despre Viena s-a viralizat pe niște grupuri și pe pagina mea de Facebook, ca atare m-am trezit cu un val nou de cititori și comentatori, pe blog și mai ales pe Facebook. Majoritatea oameni ok, cu care poți purta discuții în contradictoriu, dar sunt și câțiva care s-au apucat să intre încălțați în casa mea și să îmi zică că sunt prost.
Din fericire am un strat de piele groasă, după atâția ani de stat online, deci nu m-am dus să plâng în colț, ci le-am șters comentariile și i-am blocat instant.
Totuși, mi-am dat seama că sunt mulți oameni pentru care Facebook egal Internet, sau care își imaginează că internetul este birtul din sat unde te înjuri cu toți și mergi acasă liniștit, sau oameni care scriu cu picioarele pe internet, la propriu. Oameni care nu au habar de netichetă, cum să te comporți pe internet.
Ghid de utilizare a internetului
Discuția poate fi lungă, cine a prins vremurile cu asl pls mai știe una alta, dar sunt niște reguli simple când vine vorba de comportamentul online, multe din ele plecând din offline. Câteva dintre ele mai jos.
Să nu scrii/spui pe internet ceva ce nu i-ai spune unei persoane și față în față
Asta se aplică pe Facebook, Instagram, Whatsapp, grupuri, forumuri. Pe internet suntem toți zmei și ne înfierbântăm rapid, dar când vrem să înjurăm pe cineva ar trebui să ne întrebăm – Aș avea curaj să îi spun asta și față în față? Dacă nu ne alegem cuvintele. Bonus, ne cresc șansele de a scăpa fără blocarea contului, că în ziua de azi algoritmii sunt foarte sensibili la orice cuvânt.
Bonus aici, să nu te cerți cu străinii pe internet, niciodată nu iese ceva productiv din asta. O trec și pentru mine, că mai uit uneori.
Să nu înjuri oamenii la ei în casă
Strict legat de comentariile online, treaba e simplă – când mergi în casa cuiva (blog, site, pagină lui de Facebook, topic pe forum, cont Instagram, canal de Youtube etc) și te apuci să jignești, să înjuri, să acuzi persoana respectivă de diverse chestii, asigură-te că mesajul tău e coerent și mai ales, argumentat.
Exemplu de așa nu prin comentarii – Ești prost, urât, nu ai înțeles nimic, să mă f… ..
Exemplu de așa da – ideea articolului este interesantă, dar ai multe lipsuri, pentru că sunt studii pe tema X care infirmă ce ai zis tu, plus că experiența mea de 5 ani în domeniu mi-a confirmat faptul că….1, 2, 3 etc.
Rezultatul final e același, i-ai arătat autorului că nu are dreptate, că nu e cel mai deștept din curtea școlii.
Singura diferență este că în primul exemplu ai mari șanse să te trezești cu acel comentariu șters și contul blocat de proprietarul casei, pe când în al doilea exemplu poți genera o discuție constructivă, și autorul e posibil să participe la ea, în loc să te blocheze.
Să scrii corect pe internet
Generațiile Z și Alpha probabil au impresia că e suficient să comunici cu emoji, dar vor avea un șoc la primul job sau examen mai serios din viață. Eu mereu am o problemă cu modul în care oamenii comunică online, asta face diferența între un mesaj ignorat și unul citit cu atenție.
Când nu faci legătura între subiect și predicat, când scrii 30 de rânduri fără spațiu între ele sau semne de punctuație, când ai scris un roman fără sens în comentarii, când nu știi să structurezi mesajul, asta spune multe despre tine. Și nu, scuza cu Dar e pe internet nu ține.
Să nu scrii cu CAPS LOCK
Și vouă vă plac mesajele de genul SALUT, CE MAI FACI, AM ȘI EU UN PIC NEVOIE DE AJUTORUL TĂU?
E dificil să citești astfel de mesaje, plus că pe internet sunt echivalentul țipatului.
Să nu spamezi
Asta înseamnă să trimiți emailuri nesolicitate cu tot felul de oferte comerciale, să postezi același mesaj cu nu știu ce link de afiliat în comentarii pe zeci de bloguri sau grupuri de Facebook.
Să nu comentezi sub anonimat
Iubesc comentariile semnate de Gigel băiat bun sau Dragonu89, ajuns direct în spam de obicei, dacă nu le șterg eu.
Să îți faci conturi pe rețelele sociale cu numele real și poza ta
Dacă ai o poză cu trandafiri la profilul de Facebook și numele tău e Ioana Scumpi Marian nu te aștepta ca oamenii să îți răspundă.
Să nu te aștepți ca oamenii să îți răspundă instant pe Messenger sau Whatsapp
Iubesc oamenii care mă caută noaptea pe Messenger sau Whatsapp și au impresia că trebuie să le răspund. Ca idee, serviciile de mesagerie nu presupun obligația ca cineva să îți răspundă când vrei tu.
Dacă e ceva important și arde, pui mâna pe telefon și suni. Dacă nu ai numărul persoanei respective înseamnă că nu sunteți suficient de apropiați pentru a îl suna, și aștepți frumos până ți se răspunde. Un interval decent de răspuns e în jur de o zi, mai ales pentru mesaje de la necunoscuți.
Să nu postezi informații false
Ok, nu zic acum că toți trebuie să ne verificăm informațiile din 3 surse. Problema e că acum toți citim articole, și suntem ușor de manipulat. Totuși, înainte de a da share pe Facebook sau WhatsApp la tot felul de articole dubioase ar trebui să ne întrebăm niște lucruri simple – site-ul ăsta e serios, are în spate niște oameni reali sau e făcut special pentru like-uri și share-uri? Știrea asta e reală? Ia să verific eu pe ce alte site-uri a mai fost publicată…
Știți cum se zice, cel mai mare avantaj al internetului este că acum toți au o voce. Cel mai mare dezavantaj al internetului este că acum toți au o voce…
Ce recomandări mai adăugăm pe listă?
Cred că atacurile la persoană sunt cele mai des întâlnite. Spui în articol despre atacul asupra gazdei (blogger), dar orice fel de atac asupra unei persoane nu e OK.
Dacă ai ceva de zis despre o acțiune, fă-o, dar nu despre persoană.
Și un alt aspect e că în online lucrurile par mai serioase. Dacă ești sarcastic, ironic, un pic malițios, când persoana va citi e posibil să citească încă și mai negativ totul.
Am zis că e valabil și pentru Facebook, Instagram, Youtube, că sunt oameni care fac conținut peste tot. 🙂 Da, la partea cu sarcasmul ajută și emoticoanele, ca să înțeleagă omul că glumeai.