fbpx

Hypermarketurile și influențarea comportamentului consumatorilor

În România nu cred că hypermarketurile fac analize ample pentru a determina și influența comportamentul clienților, majoritatea se mulțumesc să distribuie aceleași reviste cu ofertele promoționale tuturor clienților. Sunt puține hypermarketurile care au o evidență a clienților, cele care știu exact ce vârstă au clienții lor, ce venituri, istoricul cumpărăturilor etc. Metro și Selgros știu că fac asta, deoarece se adresează firmelor.

Dacă ne uităm puțin în afară însă ne putem da seama că lucrurile se vor schimba, pe viitor vom fi asaltați cu broșuri, pliante și cupoane de reducere bazate pe istoricul cumpărăturilor deja efectuate. Vom cumpăra de 3 ori câte un bax de bere și ne vom trezi în cutia poștală cu un cupon de 10% reducere pentru berea preferată de la hypermarketul unde ne facem cumpărăturile de obicei. Pare SF, dar articolul How Companies Learn Your Secrets ne arată că aceste lucruri deja se întâmplă.

Folosind formule matematice complexe și o analiză atentă a cumpărăturilor efectuate de clienții fideli magazinele Target pot anticipa nevoile clienților, influențând decizia lor de cumpărare.

About a year after Pole created his pregnancy-prediction model, a man walked into a Target outside Minneapolis and demanded to see the manager. He was clutching coupons that had been sent to his daughter, and he was angry, according to an employee who participated in the conversation.

“My daughter got this in the mail!” he said. “She’s still in high school, and you’re sending her coupons for baby clothes and cribs? Are you trying to encourage her to get pregnant?”

The manager didn’t have any idea what the man was talking about. He looked at the mailer. Sure enough, it was addressed to the man’s daughter and contained advertisements for maternity clothing, nursery furniture and pictures of smiling infants. The manager apologized and then called a few days later to apologize again.

On the phone, though, the father was somewhat abashed. “I had a talk with my daughter,” he said. “It turns out there’s been some activities in my house I haven’t been completely aware of. She’s due in August. I owe you an apology.”

Articolul e destul de lung, dar dacă sunteți pasionați de comportamentul consumatorilor și cum poate fi influențată decizia de cumpărare sunt sigur că îl veți citi.

Recomandă

5 Comentarii

  1. Foarte bun articolul! Incet, incet incepe si pe la noi sa se stranga date, sa se faca data mining, sa se caute particularitati ale clientilor si sa se timita oferte perzonalizate asa cum ai exemplificat si tu mai sus.

  2. Firma la care lucrez se aprovizioneaza de 6 ani de la Metro. Achizitiile lunare sunt destul de importante, insa n-am observat la ei nicio strategie de marketing axata pe fidelizarea clientilor. Dimpotriva. Au devenit exasperanti see you brosurile pe care le trimit foarte des. Dar, nu atat brosurile sunt o problema, cat angajatii Metro care le aduc. Solicita de fiecare data semnatura si stampila pe foi de parcurs, centralizatoare, etc. Apoi, cand ai impresia ca asta a fost tot, vine si supracontrolul, adica un alt angajat Metro care verifica daca am primit brosurile. Bineinteles ca si lui trebuie sa-i semnez si stampilez pana ma satur si ma umplu de nervi. Nu cred ca stresarea clientului la maximum e o strategie folositoare… Cat despre reduceri, am primit o singura data o reducere de 9.99 lei, de Craciun, pentru cumparaturi in valoare de 1200 lei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *