fbpx

Hyundai Tucson Hybrid 230 CP Luxury, după 1 an de utilizare

Mă uitam zilele trecute că a trecut peste un an de când am schimbat mașinile, renunțând la 2 mașini ce aveau peste 10 ani vechime în favoarea uneia singure, mai exact un Hyundai Tucson Hybrid. Anul trecut erau probleme peste tot cu livrările de mașini, pe stoc de obicei erau doar modele pe motorină sau ce aveau cutie manuală și dotări puține, deci achiziția a fost chiar o aventură, cu greu am găsit o mașină care să bifeze tot, în buget.

Pe lista scurtă era și noul model Toyota Rav 4, dar bugetul era și așa cu mult depășit, deci ne-am oprit la Hyundai. Dacă aș fi găsit pe stoc pe undeva aș fi cumpărat noua Kia Sportage Hybrid, practic soră cu Hyundai Tucson, dar când căutam noi mașini Kia asta abia se lansase la noi, și timpul de așteptare la dealeri era de peste 1 an. Nici acum nu cred că sunt multe mașini pe stoc.

De ce SUV? pentru că mă săturasem să simt toate gropile, pentru că aveam emoții la orice bordură, pentru că voiam o poziție mai înaltă la volan. Nu am schimbat mașina pentru lux și opulență, ci pentru confort și siguranță, mai ales că Hyundai Tucson are 5 stele la testele NCAP, un consum decent și suficiente dotări în varianta Luxury.

Ce îmi place la ea după 1 an:

  • Designul exterior – e hate it or love it, mulți zic că e futurist, eu mă uitam că după 1 an încă îmi place când mă urc la volan.
  • Consum foarte bun dacă nu o calci tare, în ultimii 20.000 kilometri parcurși consumul mediu e de 7,1%, cu 50% din kilometri făcuți în oraș, 50% în afara orașului. Prin oraș media e 9-10%, în afara orașului condus în limitele legale scoate 6%, pe autostradă se poate duce în 9-10%, dar eu de obicei nu trec de 130. Am avut drumuri de 1000 km prin țară unde am mers doar în limite legale și am scos 6%. La dimensiunile mașinii și ținând cont că are tracțiune integrală mi se pare un consum foarte bun, sistemul hibrid și cutia automată lucrează bine împreună.
  • Scaunul șoferului oferă toate reglajele electrice de care ai nevoie și poziția la volan e relaxantă, am condus 1000 de kilometri într-o zi fără dureri de spate.
  • E perfectă ca mașină de familie, am fost plecați și 2 săptămâni afară și masina a fost suficient de spațioasă pentru 4 persoane plus bagaje, portbagajul are 600 de litri.
  • Sistemele de siguranță, avertizare și asistență activă plus camerele video la 360 de grade își merită banii, nu am luat mașina special pentru asta dar m-au salvat de câteva ori, mașina a frânat brusc singură când cel din fața mea s-a decis să se oprească în trafic.
  • Blind Spot Assist cu imagini video pe bord din unghiul mort e foarte util, m-a salvat și ăsta de câteva ori.
  • E fain și condusul pe autostradă pe pilot automat autoadaptiv, sunt autostrăzi prin alte țări unde mașina practic merge singură, tu trebuie doar să ții mâinile pe volan.
  • Interiorul hi-tech cu ecrane mari îmi place, plus că la atingere butoanele touch răspund instant. Bonus, mufe USB peste tot, 2 în față, 2 în spate.
  • Tapițeria din piele e ok, aveam emoții pentru ea mai ales vara, dar cu răcirea și încălzirea scaunelor te simți bine și când sunt temperaturi ridicate.

Ce se putea realiza mai bine:

  • Plasticele din interior în unele zone sunt piano black, și pe negrul acela lucios se vede imediat orice zgârietură sau fir de praf. Aș fi preferat un negru mat. Procentul cu piano black e de 20%, restul plasticelor sunt ok, mate, ușor cauciucate.
  • Mi-ar fi plăcut niște butoane clasice pentru comenzile folosite cel mai des la bord, de exemplu setarea temperaturii, deși în 80% din timp îmi fac treaba cu comenzile de pe volan.
  • E un pic cam zgomotoasă după ce treci de 150 km la oră, la antifonare se mai putea lucra, dar știam asta de la început, și cum autostrăzile noastre sunt rare nu mă deranjează foarte tare.
  • La viteze mari, tot după 150, motorul accelerează mai greu, chiar și pe modul sport cu 230 CP, dar noi de obicei la drumuri lungi mergem cu 100-130, nu am luat-0 pentru curse, și pentru vitezele astea puterea e mai mult ca suficientă.
  • Are Android Auto și Apple Carplay, dar doar prin cablu la varianta asta, cu ecran de 10 inchi, și uneori face figuri la drumuri lungi, în zonele fără semnal se deconectează aiurea și rămâne deconectat, trebuie scos cablul, băgat din nou pentru a se conecta. Culmea, la dotările mai joase, cu ecran de 8 inchi, au conectare wireless.

Per ansamblu noi suntem mulțumiți de mașină, chiar și acum dacă ar trebui să cumpărăm o mașină nouă nu știu dacă am găsi o opțiune mai bună. Știu că electricele sunt viitorul, mă tentează, dar până nu văd infrastructura cu stații de încărcat peste tot și mașini cu autonomie de 800 kilometri la un preț similar cu cele cu motoare termice prefer să mai aștept. Eu prefer să fac traseele dintr-o singură bucată, nu căutând stații de încărcare.

Un review video bun pentru Tucson Hybrid găsiți mai jos, a fost și cel care m-a convins să iau mașina asta. O recenzie cu poze faine găsiți pe Autocritica.

Recomandă

10 Comentarii

  1. Mie imi place cum arata, si am vazut multe in ultima perioada prin tara. A fost cel mai bine vandut SUV in Europa anul trecut, peste 150k mașini.

  2. Cati km merge cu aproximatie in full electric daca este aglomeratie pe strada sau pur si simplu o lasi agale? Nu e plugin, nu? Consumul e bun. Si ce capacitate cilindrica are?
    Eu am un RAv4 Hybrid dar generatia 2017, de 2.5 capacitate cilindrica, doar tractiune fata si in ultimii 25 000km am consum mediu 7.3 %. Mergem mai mult in oras cu ea si ocazional pe autostrada. Am facut Bruges – Charleroi dimineata, iarna, pe pilot adaptiv, cu o medie de 100km/h si am scos 5.9% singur in masina. Inapoi undeva la 6.8. Consuma mai mult dupa 115-120. Dar in Belgia e greu sa dai viteza fara sa dai amenda. Asa ca mai bine nu dau nimic :)).
    In full electric merge doar vreo 3km estimez eu. Ceea ce e minunat in aglomeratie bara la bara cand se mai intampla asta.

    • La pornire merge pe electric, până la o viteză de 10 km pe oră cred, dar nu are opțiunea de a rula doar electric, imediat ce crești viteza intră în acțiune și motorul termic, la frânare încarcă bateriile, la coborâre iar încarcă bateriile. Pe eco merge în primul rând motorul termic și încarcă bateriile, pe sport merg ambele motoare, dar de obicei merg pe eco.
      Motorul termic e de 1,6 benzină, dar combinat cu motorul electric scoate 230 CP (pe hârtie). Cred că un 3-5 km ar scoate doar cu bateria electrică, dar cum nu a fost gândită să funcționeze separat, nici nu mi-am bătut capul.

  3. Întrebare de om frustrat care s-a păcălit cu o Corolla:
    – se închid automat toate cele 4 geamuri electrice? Adică fără să ții tot timpul apăsat pe buton
    – ușile se blochează când depășești viteza x km/h?
    Din păcate chestiile astea le-am observat de abia după ce am cumpărat mașină, că deh, daca o avea vw am considerat că și cea mai vânduta mașină din lumea ar trebui să aibă.

    • Da, ușile se blochează când treci de 5 km la ora cred, are și opțiune în setări. Da și la geamuri, dar recunosc ca nici eu nu am verificat asta înainte, nu era deal breaker.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *