fbpx

8 idei despre afaceri și oameni pentru 2022

Au fost multe schimbări în 2021, iar dacă ai o afacere cred că le-ai simțit pe toate. Cuvântul de ordine e adaptarea, cine nu și-a adaptat business-ul și nu a fost flexibil probabil a avut de suferit.

Din fericire la noi a fost ok, eram obișnuiți dinainte de pandemie cu work from home sau work de oriunde, iar zona în care activăm, internetul, a mers bine, toți vor și trebuie să fie online acum. Mai jos câteva idei pentru 2022, despre afaceri și oameni.

E mult mai ușor să deschizi o afacere în 2022

Chiar și acum 10 ani, când am pornit noi Advertica, lucrurile erau complicate. Acum poți lansa un site în câteva zile, poți porni o pagină de Facebook și seta campanii pentru a atrage clienți în câteva ore, e mult mai ușor să găsești primii clienți, dacă știi cine ești, ce oferi în plus și cu ce fel de oameni ai vrea să lucrezi. Știu firme care vând bine și sunt doar pe OLX, fără site propriu. În plus e mult mai ușor și cu actele, birocrația, se pot plăti inclusiv taxele online. Minune.

Amânăm prea mult și facem prea puțin

În loc să faci planuri, strategii, să te gândești cum ar fi dacă, să analizezi piața și concurența ani de zile, uneori cel mai bine e să începi ceva și să te adaptezi pe parcurs. Trimite emailul ăla, lansează site-ul, deschide newsletter-ul, sună potențialii clienți și vezi dacă ar cumpăra. E mai bine să încerci și să o dai în bară decât să nu faci nimic. Ai nevoie de un MVP – minimum viable product, pe care să îl validezi cât mai rapid și cât mai ieftin, și dacă funcționează poți să aloci timp și bani.

Afacerile se fac între oameni, nu între companii

Totul e legat de oameni, nu de formalități, legi și companii. Contractele sunt bune ca backup, dar ideal e să nu ajungi să te cerți de la ele. Dacă știi cum să îți alegi angajații, să îți găsești partenerii și colaboratorii, să îți filtrezi clienții, cu siguranță vei reuși. Poate nu din prima, că și succesul peste noapte vine în 5 ani, dar vei reuși.

Viața nu e corectă, nici măcar în afaceri

Când a început pandemia totul se blocase. După un an mulți ne spuneau că noi am avut noroc pentru că facem site-uri, magazine online, marketing online, deci suntem într-un domeniu care nu a fost afectat, din contră.

Ce nu știau este că timp de câteva luni și nouă ne-au scăzut încasările, unii clienți au înghețat bugetele de, alții au pus pe pauză proiecte. Ne-am reprofilat, ne-am axat mai mult pe magazine online, am regândit felul în care lucrăm. Sunt și agenții de digital care au dispărut în perioada asta, nu e doar noroc.

Ideea e să te adaptezi, să vezi ce avantaje ai, cum te poți diferenția de restul. Poate că oferi servicii mai bune, poate că faci networking mai bine ca restul, poate că știi ceva ce restul nu știu. Viața e cum o facem noi, dacă afacerea ta doar copie ce fac ceilalți nu reziști pe termen lung.

Multitaskingul e mort

Cine ți-a zis că poți jongla simultan cu mai multe idei, proiecte, task-uri se înșeală, vei constata că au trecut 8 ore și ai făcut multe, dar de fapt nu ai făcut nimic. E important să găsești aceea perioadă din zi când ești productiv și să o aloci pentru 2-3 lucruri cu adevărat importante pe ziua respectivă, deep work, cum îi zic americanii. Restul nu contează.

E ok să spui NU

Am început să refuz mai des propuneri de colaborare, parteneriate, potențiali clienți care nu au legătură cu serviciile noastre principale, chiar și discuții despre colaborări sau întâlniri la cafea, dacă cei care le propun nu au tangență cu ce facem noi.

Nu e aroganță, sunt doar realist, nu are sens să pierdem timpul cu discuții de complezență, să ne încurcăm, sau să oferim sfaturi în domenii pe care nu le cunoaștem. Când spui mai des NU pentru lucrurile mici începi să ai mai mult timp pentru a spune DA lucrurilor mari.

Investește în aplicații și tehnologii care îți salvează timp

Când începi o afacere de regulă nu ai prea mulți bani pentru softuri, aplicații, echipamente, încerci să te descurci cât mai ieftin, să faci tu totul. Pe măsură ce crești și ajungi să știi cât valorează o oră din timpul tău e ok să plătești pentru tehnologiile care îți salvează timp.

Am salvat câteva ore pe lună trecând la Smartbill pentru facturi, alte câteva ore pe lună folosind Google Drive, Slack și Trello pentru lucrul în echipă, iar un laptop performant contează și el, mai ales dacă îl folosești zilnic. Nu poți compara eficiența pe care o ai cu un laptop de 2000 lei cu unul de 8000, de exemplu. Da, toate costă, dar dacă îți eliberează din timp merită.

Viitorul joburilor nu e work from home, ci jobul hibrid

Sunt mulți oameni care se simt foarte bine lucrând doar de acasă, dar pentru majoritatea la un moment dat apare și nevoia de socializare, plus că în multe companii unde lucrul în echipă e important ai nevoie și de întâlniri față în față.

Cred că în viitorul foarte apropiat vom ajunge la un echilibru, lucrat 2 zile de la birou, 3 de acasă, sau lucrat de acasă dar cu niște zile pe lună când toată echipa se întâlnește într-o locație, nu neapărat birou, pentru networking, discutat pe proiectele comune etc. Deja e obișnuință în companiile de tehnologie, va ajunge și în alte domenii.

Cam atât, dacă aveți o afacere și ați învățat o lecție utilă anul ăsta, lăsați un comentariu.

Recomandă

5 Comentarii

  1. Treaba cu lucrul de acasă sună bine, dar nu chiar așa simplu dacă nu ai o casă gândită pentru așa ceva. Nu e suficientă o conexiune la internet și atât.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *