fbpx

Idei pentru turismul în marile orașe

Cum tot am umblat zilele trecute prin ţară am încercat pe lângă sarcinile pe care le aveam de făcut în Expediţia verde să fac şi puţin turism. Cu ocazia asta am realizat încă o dată că mai avem multe de învăţat până vom şti cum să facem turism la modul profesionist.

Să mă explic. Când ajung într-un oraş turistic eu vreau să vizitez obiectivele turistice. Mai nou folosesc navigatorul Google ca să le găsesc, dar nu toţi turiştii sunt la fel de pasionaţi de tehnologie ca şi mine. De aia este nevoie de hărţi, cât mai multe hărţi, amplasate în oraş, în locuri vizibile. De cele mai multe ori ele nu există.

Ca idee, în 2003 când am pus piciorul în Roma prima dată mă orientam uşor prin oraş, şi Roma nu e chiar micuţă. De ce? Pentru că la ieşirea din staţiile de metrou erau panouri mari cu harta oraşului, care îmi arăta clar unde sunt şi ce aş putea vizita în zonă.

harta roma

Marius, eşti aici, la 300 de metri ai Colosseumul, mai încolo e Vaticanul etc.

La fel şi în staţiile de autobuz, găseai harta oraşului. În plus, peste tot erau indicatoare ca să ştii exact pe ce stradă te afli, ce obiective turistice sunt acolo şi merită vizitate. Lucrurile astea costă la început, dar e o investiţie foarte mică pentru un oraş turistic, dacă vrea să atragă vizitatori. În plus, un turist care vizitează toate obiectivele turistice va cheltui mai mulţi bani în oraş, deci vor fi mai multe venituri pentru administraţia locală şi pentru afacerile locale.

Să revenim la România. În 90% dintre oraşe, chiar dacă ele se doresc a fi turistice, dacă nu ai tu la tine o hartă a oraşului sau un GPS te poţi pierde uşor. Indicatoarele de străzi sunt rare, panourile cu harta oraşului sunt inexistente sau le găseşti doar în centru. Degeaba spunem noi că vrem să dezvoltăm turismul, dacă nu oferim nici măcar indicaţii pentru turişti.

Nu o să spun că în Iaşi e totul pe roze, trendul e cam acelaşi. Găseşti pe stradă indicatoare care te ajută să ajungi la Mall sau la numeroasele hypermarketuri apărute în ultimii ani, dar nu indicatoare care să te ducă la Palat, la Grădina botanică, la muzee, la Mănăstirea Bărboi, la Bojdeuca lui Creangă sau la Mitropolie. Cel puţin eu nu le-am văzut. Degeaba avem un oraş turistic, dacă turiştii trebuie să facă eforturi pentru a descoperi ce merită vizitat.

Pe la voi în oraş cum stă treaba, există hărţi şi indicatoare pentru obiectivele turistice?

Recomandă

12 Comentarii

  1. Singurul oras in care am mers si am vizitat obiective turistice in aceasta maniera a fost Brasovul. Ideea m-a incantat foarte mult. Harta era utila atat pentru orientare in spatiu (pentru cei care nu cunosc orasul) cat si pentru organizarea unui itinerar (cu obiective marcate clar si descrise succint). Partea proasta e ca harta se gasea doar la Infocenter, amplasat in Piata Sfatului (ground zero).
    Ceva asemanator am vazut la noi – infocenter amplasat in lateralul cinematografului Victoria. Intrebarea pusa la sfarsit cred ca nu e corect adresata. Un localnic nu se uita dupa indicatoare in orasul sau, si nici nu merge cu harta turistica sa viziteze obiectivele turistice, pentru ca deja le stie locatia. Consider ce este mai relevanta este parerea unui turist decat a unui localnic in ceea ce priveste organizare turismului local.

    • Si in Sibiu se gaseau harti la centrele de informare turistica, cred ca erau chiar mai multe centre. Infocenter-ul din Iasi, daca mai e in acelasi loc, e mai mult ascuns decât vizibil. Câţi turişti ajung prin zona aia?

      • Din pacate, in Sibiu am ajuns doar prin trecere. O vizita mai preungita este pe lista mea de lucruri ce trebuiesc facute. Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste amplasamentul centrului de informare turistica Iasi – nu are „vad”. Un amplasament mai potrivit era in vecinatatea unui obiectiv impotant (de ex Palatul Culturii). De asemenea, stiu ca mai este un centrului de informare turistica amplasat pe DN 24, in zona satului Paun. Dar e o taraba mica, pe care am vazut-o inchisa de fiecare data cand am trecut pe acolo. Pacat …

  2. La mine in oras sta cum stii si tu, ca-s tot din Iasi… ce-i drept, nici eu nu prea am vazut multe harti dintr-astea cu obiective turistice. Ar fi de exemplu prin busteni si sinaia cateva harti prin gara, pe langa clabucet (in sinaia), dar sunt mai mult harti obisnuite ale oraselor sau localitatilor, nicidecum harti turistice in adevaratul sens al cuvantului. na, avand in vedere ca incet incet lumea o sa-si cumpere smart phone-uri, e de inteles de ce nu se mai chinuie astia cu harti fizice si totul se face cu gps, harti online, etc… tinand cont ca in statiunile montane mai cunoscute f multi turisti sunt straini, aia sigur au smart phone-uri si cu siguranta lor le-ar veni mai usor sa urmareasca totul pe gps, pe care-l sa poarte la ei si sa vada in orice moment unde se afla…varianta asta cu vazutul hartii acum si sa incerci s-o memorezi ca sa stii pe unde sa mergi nu-i prea eficienta, mai ales cand ai multe de vizitat

  3. In oras ca in oras, dar nu pot sa uit ca, pe drumul dinspre Bacau spre Brasov (aprox 200 km, daca retin bine), am vazut un singur indicator cu Brasov … la iesirea din Bacau.

  4. Asta mi-a amintit de aventurile noastre triste prin orasul Bicaz… http://saptepietre.blogspot.com/2009/04/iv-aventuri-in-orasul-bicaz.html Nu ca in alte parti ar fi mai bine.

    Cand m-am intors din Spania, am venit cu o geanta plina de pliante, harti, cartulii. Orice orasel de acolo avea mai multe centre de informare – toate la vedere. In plus, acolo era mereu motiv de sarbatoare, de spectacole si concerte in aer liber, de intrari gratuite pe la muzee. Te imbiau sa vezi si cel mai nesemnificativ locusor. Pentru ca stiau si stiu sa se vanda!
    Noi avem atatea minunatii! Si atat.

    • Anda, se mișcă și la noi, dar greu, greu de tot. De exemplu acum cât am fost prin țară am văzut mai multe indicatoare turistice comparativ cu 2009. În 5 ani…

      • Cam la fel e peste tot, in tarile dezvoltate dpdv turistic. Au o piatra antica, o promoveaza si semnalizeaza corespunzator, organizeaza tot felul de excursii, fac magazine cu suveniruri, brosuri si carticele si eventual o terasa cocheta de unde poti cumpara de mancare si de baut la suprapret … dar macar esti impacat cu ideea ca ai facut turism de calitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *