fbpx

Independența financiară sună bine, până când descoperi că trebuie să renunți la chestii

Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie cu bani pe care nu îi deținem pentru a impresiona oameni care nu ne plac. Cam asta zicea Dave Ramsey, și dacă vrei să schimbi ceva în viața ta ajungi să citești despre independența financiară și cum o poți obține, înainte să fii prea bătrân pentru a te bucura de viață. Și în teorie sună bine, pui mai mulți bani deoparte, cheltui mai puțin. Majoritatea însă renunță când descopere că trebuie să își schimbe stilul de viață în mod radical.

Teoria e cam așa:

  • Maximizezi cât de mult poți veniturile.
  • Minimizezi cheltuielile, încercând să economisești cât mai mult anual, ideal peste 50% din venituri. Nu renunți la chestiile vitale, ci la prostiile care nu îți aduc satisfacție.
  • Înveți să faci investiții pentru viitor (imobiliare, acțiuni, obligațiuni, afaceri ce nu au nevoie de prezența ta constantă).
  • Când acumulezi suficienți bani pentru a genera venituri pasive care să îți acopere stilul de viață renunți la job, sau faci doar ce îți place. Este aici un calculator ce îți arată când te poți retrage, în funcție de câți bani economisești anual și cât ai investit până acum.

Membrii comunității FIRE (Financial Free Retire Early) din SUA au realizat un film documentar despre independența financiară, despre care am citit la Valentin. Îl puteți vedea DOAR AICI, parola este FIRE.

Filmul îi urmărește pe Scott și Taylor alături de fetița lor. Un cuplu tânăr, ce trăiește în stil mare. Casă pe plajă, mașini scumpe în leasing, petreceri faine, vacanțe luxoase, tot pachetul. Faza e că și ei își dau seama că în ritmul ăsta vor munci toată viața doar pentru lucrurile materiale, dar nu au timp să stea cu copilul, să se vadă cu familia, să aibă hobby-uri. Și încearcă să schimbe ceva – se mută într-un stat mai ieftin, cu părinții pentru a economisi banii de chirie, se uită pe ce aruncă banii în supermarket, renunță la mașinile luxoase pentru unele practice și tot așa.

Chestiile astea le vedem și la noi, oameni care au impresia că mașina, casa și vacanțele luxoase îi reprezintă, trag pentru ele, dar nu au pus nimic deoparte pentru ziua de mâine.

Mie îmi place mult conceptul american de Fuck you Money. O sumă de bani pusă deoparte, suficient de mare astfel încât să nu înghiți mizerii din partea șefilor, clienților, să poți sta liniștit știind că familia ta va fi ok, chiar dacă rămâi fără job sau lucrurile merg slab o perioadă.

Acum uitați-vă un pic la câți bani produceți lunar, cât cheltuiți și întrebați-vă asta: Dacă mâine pățesc ceva și nu mai pot lucra, câte luni pot menține stilul de viață actual fără a intra în datorii?

Recomandă

14 Comentarii

  1. Acum vreo 4 anisori am aplicat si eu strategia cu “fonduri relax” cum le zic eu , 6 salarii zdravene puse intr-un cont fara card atasat la care umblu doar cand trec printr-o situatie dificila sau la urgente mai bag mana cate putin , dar mereu ii pun la loc.
    E fondul meu de relaxare si chiar te simti extraordinar stiind ca nu trebuie sa inghiti nimic din partea nimanui stiind ca poti oricand sa schimbi jobul fara sa fi afectat financiar.

    Vreau sa iti multumesc pentru video, il voi viziona deseara la un vin fiert 🙂 . Sper sa fie bun!

      • Deci nu pot sa iti multumesc suficient pentru video asta 🙂 exact pe drumul asta eram si eu dar acum mi-am intarit ideea si sunt 100% sigur ca sunt pe drumul cel bun! Vai cat de mult as vrea sa avem si noi o comunitate de genul asta in Romania, un “cult” ( cum il denumesc ei, amuzant :)) ) .

        Cred ca daca ar pune video asta in scoli la ora de dirigentie ar fi un lucru extraordinar. Nu ideea in sine , ideea e simpla… dar modul in care au expus ideaa e fascinant.

        Numai ganduri bune, multumesc din nou Marius!

  2. Un sfat foarte bun , mai ales pentru cei care fac imprumuturi si nu se mai opresc din a cumpara tot felul de lucruri

  3. Am văzut și eu filmul. Interesantă abordare însă trebuie să ai stomac tare pentru o schimbare atât de bruscă a stilului de viață. Eu sunt adeptul satisfacerii plăcerilor (poți să le spui fițe), finanțându-le din proiecte suplimentare. Pe principiul vrei mai mult? Fă mai mult!

    Altminteri venitul curent (job sau care o fi el) se duce pe un trai decent + economisire și investiții pe termen lung.

  4. […] Sunt puțini cei care gândesc pe termen lung, de exemplu să te gândești la cum poți asigura un viitor mai bun pentru copiii tăi sau cum să investești niște bani când ești tânăr, ca să fii foarte relaxat la 60+, nu să aștepți ziua când se dă pensia. Sau cum ar fii să te pensionezi mult mai devreme. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *