fbpx

Inteligența artificială nu ne va fura joburile, ci va crea altele

E o dezbatere pe tema asta, aoleu maică, ce ne facem, vine AI-ul peste noi și ne fură joburile. Rămân fără muncă și fotografi și graficieni, că le ia Lensa pâinea de la gură, și copywriteri și content writeri, că scrie Chat GPT articole faine. Sună cam trist, nu?

Realitatea? Dacă aptitudinile tale sunt mediocre s-ar putea să rămâi fără job în viitorul apropiat.

Dacă scrii texte de duzină pentru SEO probabil clienții vor decide la un moment dat că ce scoate aplicația e suficient de bun, maxim angajează un editor care mai aruncă o privire înainte de publicare. Dacă faci fotografii slabe s-ar putea să rămâi fără clienți, și așa de când toți avem smartphone-uri cu camere ne credem toți artiști. Dacă zici că ești programator dar tu de fapt doar instalezi teme WordPress nu ești programator, nici măcar nu e nevoie de AI ca să scoți un site decent acum.

Dar importanța factorului uman nu e deloc de neglijat. Noi visăm AI-uri care vor înțelege tot ce ne dorim și vor pune în practică dorințele noastre, când de fapt de multe ori nu ne înțelegem noi între noi pe sarcini simple, vorbind aceeași limbă.

Profesioniștii o vor duce bine merci, în cel mai rău caz AI-ul le va ușura viața, că va face sarcinile simple, repetitive, iar oamenii se vor putea concentra pe gândire, analiză, strategie, pe lucrurile ce nu pot fi înlocuite de roboți. Da, AI-ul evoluează, în 10-20 de ani cine știe cât de bun va fi, dar momentan suntem la grădiniță.  Un programator bun va face mai ușor site-ul, că va gândi arhitectura, funcționalitățile iar AI-ul va completa funcțiile necesare. Un fotograf bun va realiza fotografiile RAW iar AI-ul va retușa materialele în câteva secunde. Un copywriter va pleca de la multe idei (proaste) și va scoate textul ăla care vinde mai ușor.

Și mai e o chestie, când se dezvoltă un domeniu nou, oamenii de obicei au tendința să se uite la joburile care dispar, dar nu realizează cât de multe joburi noi apar, odată cu creșterea domeniului respectiv. Internetul a omorât presa scrisă, din păcate, dar a creat milioane de joburi și de industrii noi. Uitați-vă la comerțul online, la aplicațiile de socializare, la felul în care comunicăm, ne informăm, în spate sunt mii de meserii care nu existau acum 30 de ani, zeci de milioane de joburi bine plătite. Ce ar fi făcut oamenii ce lucrează în domeniile legate de tehnologie, internet, dacă rămâneam ca societate la nivelul din 1980, de exemplu?

Cuvântul cheie e adaptarea, iar dacă ai un job simplu și te gândești uneori că până și o maimuță l-ar putea face nu mai sta pe gânduri, ia și învață ceva nou, util, ce nu poate fi înlocuit ușor de un robot.

Inteligenta artificiala (IA) este un subiect care stârnește în prezent multă discuție și controverse, în special în ceea ce privește impactul său asupra pieței muncii.

Cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră, IA poate îndeplini cu precizie și eficiență multe dintre sarcinile care în mod tradițional au fost realizate de oameni. Astfel, există temerea că IA va fura un număr mare de locuri de muncă și va afecta negativ economia globală.

Cu toate acestea, există și perspective pozitive privind IA și impactul său asupra pieței muncii. În primul rând, IA poate face anumite sarcini mai rapid și mai precis decât oamenii, ceea ce poate crește productivitatea și eficiența în domenii precum servicii financiare, tehnologie sau producție. De asemenea, IA poate elibera oamenii de sarcini repetitive sau periculoase, oferindu-le posibilitatea de a se concentra pe activități care necesită creativitate și gândire strategică.

Apropo, ultima parte cu italic e scrisă de ChatGPT, plecând de la tema – scrie un articol despre inteligenta artificiala si joburile pe care le va fura.

L-ai angaja la tine la firmă, să scrie articole? 🙂

Recomandă

5 Comentarii

  1. Inteligenta artificiala are clare avantaje si este folosita deja hat bine. Inainte de ChatGPT ai Jasper / Jarvis, unul dintre cele mai cunoscute unelte de scris AI. Exista “this person doesn’t exist”, care genereaza mutre de oameni si nu a aparut astazi. In domeniul SEO de pilda Google a troznit deja cateva update de algoritm tocmai pentru a mai calma un pic avantul celor care folosesc platformele astea de scris. Exista pana si software care iti poate spune daca un text este scris de IA sau de un om “normal”. Au picat in bot o groaza de situri, ca sunt unii care au generat mii de articole. Pe vremuri aveam article spinners, acum apare AI writing. Intotdeauna vor exista cei care incearca sa incalce un pic regulile jocului, chestie care, pana la urma, duce la progres.

    ChatGPT te poate ajuta sa pui la cale un sitemap, related entities etc. Deci nu doar sa scrie ca animalul, ci sa faca munca de cercetare. Sau sa te ajute sa o faci o idee mai usor.

    Asa cum ati observat si voi, unele job-uri vor disparea, altele noi vor aparea. Cel putin la sectorul IT, pentru ca e usor pentru un grafician de pilda sa invete ceva digita marketing, daca e nevoie, dar este aproape imposibil pentru un zugrav sa devina programator. Trebuie sa intelege, noi astia din bula IT, ca nu toata lumea e in stare sa faca SEO sau sa invete Photoshop.

    • Da, păi de acolo au plecat multe probleme, că toți au început să zică că fac SEO, campanii, site-uri, și clienții nu știu în cine să mai aibă încredere…

  2. Este adevarat ca se vor creea noi oportunitati dar trebuie sa acceptam ca anumite categorii de locuri de munca vor disparea, mai ales cele care pot fi automatizate sau care nu necesita creativitate. Creativitatea umana este cea care va fi cel mai greu de reprodus de AI.

  3. Salut tuturor.
    Internetul a fost si este pentru mine o sabie cu doua taisuri. Nu are rost sa detaliez componenta negativa a acestuia, ca barbat, insa ma voi axa pe cea pozitiva.
    Recent am descoperit si eu chat A.I., desi interactionasem putin in trecut, mi s-a parut interesant. Tin minte o reclama de pe o pagina de publicatii on-line, reclama a unei companii de asigurari.
    Am intrat si eu pe chat gpt si am intrebat traseul de componente intre o siguranta generala a unui tablou si motorul care sa alimenteze un sistem de pompare. Incepuse sa spuna de contactor, de releu, de convertizor de frecventa etc. Foarte frumos. Din pacate, n-a putut sa imi ofere si o ilustratite, m-a trimis sa caut informatia pe site-urile oficiale ale producatorilor, stiu ca interfata este doar text, dar poate in viitor o sa avem si o reprezentare grafica.

    Inca ceva, foarte foarte interesant, desi am fost usor gresit inteles: am intrebat de pronosticul unui eveniment sportiv, in cazul de fata un meci de fotbal: n-a reusit, intrucat sustinea ca are informatiile pana in 2021 si ca totul depinde de cutare parametri (teren, ora de joc, echipa, forma jucatorilor etc), ma rog, observ ca ofera si raspunsuri diplomatice, din ratiuni diverse.
    De-ar fi avut toata statistica updatata live, asa cum isi culeg informatiile site-urile de profil cu scoruri si statistici, probabil ca ar fi putut oferi un pronostic, bazandu-se STRICT PE STATISTICI, adica 70% sanse de victorie, conform CIFRELOR.
    Dar cand am intrebat care este strategia pe termen lung la poker, a stiut sa imi raspunda, normal, avand informatii generale adaugate de programatori sau cum au ei procedura.
    Deci pe mine ma ajuta, ca nu vine A.I. sa monteze un tablou electric, nici firmele nu vand piese care sa nu se strice niciodata, mereu vor avea nevoie de inlocuire, mentenanta etc. Sigur ca mai rapid intreb un A.I. despre cum functioneaza cutare echipament decat sa caut eu intr-o carte. Dar in carte e altfel, ma rog, eu ma axez (sau incerc) si pe partea creativa, sa vad dincolo de formule, caracteristici statico-dinamice.
    Cam atat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *