Am furat de la Manafu câteva cifre dintr-un studiu realizat de CURS pe 1000 de respondenți. Bănuiala mea e că datele sunt relevante mai ales pentru mediul urban. Magazinele online au mers bine anul ăsta, avem 11% creștere la plăți online față de anul trecut în aceeași perioadă, și 71% dintre respondenți au carduri bancare. Mai trist este că 46% dintre ei au spus că nu au cumpărat niciodată online.
- 53% au acces la internet mobil, 41% internet prin fibră optică.
- 76% folosesc internetul zilnic.
- 38% fac plăți săptămânal cu cardul, 16% zilnic.
- Dintre cei care nu fac plăți online, 33% nu au încredere în ele, 31% vor să vadă produsul.
- Dezavantaje comerț electronic: nu poți testa produsul, consumatorii nu sunt protejați, firmele de curierat nu sunt serioase.
- 41% dintre respondenți nu pot munci de acasă.
- 52% cred că administrația locală ar trebui să fie digitalizată.
- 73% cred că statul ar trebui să se implice mai activ în educarea adulților privind utilizarea dispozitivelor digitale.
Tabloul rezultat din studiul ăsta e pestriț. La cum văd eu lucrurile, avem tinerii care au crescut cu internetul, folosesc la maxim social media și fac achiziții online, avem adulții care se descurcă cu internetul dar la modul amatorial, și avem bătrânii care se simt depășiți de explozia asta tehnologică, puțini dintre ei reușesc să se adapteze.
M-am mirat un pic la faza cu implicarea statului în educarea populației privind internetul și echipamentele digitale.
Statul nu a reușit să își digitalizeze propriile instituții, sunt mulți angajați la stat care în continuare evită să lucreze pe calulator sau o fac cu stângăcie, există instituții unde se acordă spor pentru lucrat pe calculator, plățile se fac doar dacă ai cont deschis la Trezorerie, și noi sperăm ca ei să educe populația despre beneficiile digitalizării? Nu sunt foarte optimist.