fbpx

Investiții mai sigure în 2022

Apropo de meme-ul ăsta cu iluzia îmbogățirii rapide din crypto și mai nou din NFT-uri,  mă gândeam că în ultimii 2 ani au început să investească multe persoane care au prins doar Bull Market, perioade de creștere pe bursă.

Lor li se par normale creșteri de 20-30-40% pe an, și când li se zice că 8% creștere anuală e mai mult decât decent pe termen lung, încep să dea exemplele cu cei care au făcut rapid bani din crypto, sau se uită la milionarii ce trag țepe pe Instagram ori TikTok. Vor totul repede, acum, nu mai au răbdare.

Faza e așa, pentru fiecare milionar care vă zice că s-a îmbogățit peste noapte sunt încă 1000 de oameni care au sărăcit pentru că au investit în chestii pe care nu le înțelegeau.

Investiții în 2022

Dacă vreți să investiți în 2022, vă recomand investiții cât mai sigure, și în primul rând vă recomand să investiți în primul rând în voi, să vă documentați, să vă informați, să înțelegeți cum funcționează domeniile în care vreți să investiți, indiferent că vorbim de acțiuni, obligațiuni, ETF-uri, imobiliare, aur sau crypto.

Nu vă bazați că și 2022 va fi un an de creștere cu 2 cifre. E posibil să fie, e posibil să nu, dar indiferent cum va merge, nu investiți banii de care veți avea nevoie în viitorul apropiat, gândiți pe termen lung.

Lucrurile au luat-o razna așa de mult încât pe unele grupuri erau persoane care voiau să se împrumute la bancă pentru a investi în crypto.  E o lume nebună, și iluzia îmbogățirii rapide te poate sărăci peste noapte.

Recomandă

6 Comentarii

    • Da, bonus. Practic dacă ai bani și nu faci nimic cu ei pierzi minim 7% din valoarea lor pe an. Prima provocare e să nu îi pierzi, a doua e să acoperi măcar inflația, a treia e să faci profit.

  1. In 2017 un coleg s-a imprumutat de 2k euro in banca pentru a cumpara vreo 8 placi grafice cu care sa mineze. Bitcoin era 14k si toti ziceau ca urca. La o luna dupa, bitcoin a cazut la 8k si a ramas acolo cateva luni. Colegul nu facea nicio branza, prima luna a scos cheltuielile printr-o smecherie dar dupa 3 luni a venit si factura la curent aproape un salariu. A vandut placile rapid si a scos o parte din bani.

    Mna, daca era singur poate se mai putea intinde cu minatul, dar cand ai familie si copil mic devine mai greu sa tai de la ei pentru un pariu cu crypto.

    • Un ETF (Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție diversificată de active (similar unui fond mutual), care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile. Ca și în cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau în calcul active precum acțiuni, obligațiuni, indici (cele mai multe ETF-uri urmăresc performanța unui indice) și mărfuri. ETF-urile acoperă uneori un segment al pieței, sau reflectă un indice, astfel încât deținerile lor ar putea fi descompuse în diferite acțiuni, cu ponderi specifice. Avantajul lor e comisionul mic de administrare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *