Profit de lansarea iPhone 14 ca să trec aici câteva idei despre piața smartphone-urilor în 2022, văzută de un utilizator care a folosit de toate, și telefoane ieftine, și scumpe.
Cu noul iPhone treaba e simplă, au îmbunătățit un pic pe ici pe colo noile modele, au optimizat camerele deși utilizatorul obișnuit nu va vedea diferențe majore, și vor avea iar vânzări record, deși cred că anul ăsta se vor vinde mult mai bine 14 și 14 Plus, un pic mai accesibile. Dacă aveți modele mai vechi de 2-3 ani probabil merită upgrade-ul, deși modelele din gama 12 și 13 sunt în continuare atractive și vor fi mai ieftine de Black Friday, acuși.
Mai interesant e ce se întâmplă peste gard, în zona telefoanelor cu Android. După ce am folosit un Huawei P30 Pro timp de 2 ani de zile, model super ok, de care încă sunt mulțumit, eu rămăsesem blocat mental la alocarea a maxim 3000 de lei pentru un telefon flagship, de top.
Doar că între timp toți producătorii au crescut prețurile, nu neapărat corelate cu creșterea calității produselor. Știm, a fost pandemie, e inflație, dar cred că toți s-au uitat și peste gard și au zis că dacă Apple poate, ei de ce nu pot, ignorând faptul că Apple a construit un adevărat cult în jurul iPhone-urilor, și oamenii cumpără iPhone pentru tot ecosistemul, cum sunt integrate aplicațiile, cum comunică dispozitivele între ele.
Samsung încearcă să ajungă și el acolo cu telefoane, laptopuri, tablete, DEX și alte nebunii, dar mai are de optimizat, deoarece nu controlează complet hardware-ul și software-ul.
Și uite așa am realizat că un smartphone de top în 2022 începe de la 1000 de euro în sus, indiferent de producător și de sistemul de operare mobil.
Vrei să poți modifica cam tot de pe telefon, să instalezi aplicații din orice sursă, să umbli prin regiștri, să schimbi tot ce ține de temă, fonturi, fundaluri și alte nebunii? Iei ceva cu Android. Vrei ceva care funcționează mereu la fel, fără să îți bați capul? Iei iPhone.
Mă uitam la ce e pe piață acum:
-
- Apple a vândut peste 50% din telefoanele cumpărate în Statele Unite în ultimul trimestru, iar la nivel global 78% din telefoanele de peste 1000 de dolari sunt iPhone. Fac eu mișto de ei că au renunțat la încărcătorul din cutie cu scuze penibile gen protecția mediului, dar o singură companie să vândă în State cât toți producătorii cu Android e o realizare. Practic, în America 1 din 2 oameni și-a luat un iPhone în ultima perioadă.
- Samsung în continuare vinde cele mai multe telefoane la nivel mondial, dar asta pentru că acoperă toate segmentele, și cred că grosul e dat de telefoanele ieftine și din gama medie. Îmi place cum au evoluat, mă tenta mult un S22 Ultra, dar nu îmi plac marginile mult prea rotunjite, mi se pare fragil, și dacă tot ajung să mă uit la telefoane scumpe, mă uit și un pic mai sus. Plus că în Europa au adus procesoarele Exynos, nu Snapdragon.
- Xiaomi e pe locul 3 la vânzări pe glob, au telefoane bune, dar dacă ar fi să aleg acum unde trimit datele mele aș merge pe americani sau pe coreeni, nu pe chinezi. Cred că mai au de lucru și la EMUI, nu e la fel de intuitivă ca One UI de la Samsung.
- Motorola a crescut mult în ochii mei, dacă vreți telefoane accesibile, până în 1000 lei, îi recomand cu plăcere, dar Edge 30 Pro, modelul de top actual și disponibil la noi, e aproape 3800 lei, și camerele foto sunt mai slabe decât la modelul de top de anul trecut.
- Huawei are în continuare flagship-uri foarte bune, dacă P50 Pro venea cu servicii Google incluse probabil era următorul meu telefon, dar fără Google viața e pustie. Se vede că i-au afectat restricțiile, sunt pe locul 4 la vânzări, și din spate vine Oppo puternic. Nu le-a ieșit nici mișcarea cu Honor ca și companie separată, că și alea sunt acum foarte scumpe.
- Oppo, Vivo, Realme – par interesante, dar prețurile la modelele de top sunt similare celor de mai sus, iar experiența de utilizare încă nu e la fel de plăcută.
- Google Pixel e fain, camerele foto bune, dar nu sunt vândute oficial în România, nu au asistență tehnică aici, deci nope.
În condițiile astea, am avut de ales între Samsung S22 Ultra și iPhone 13 Pro Max, deci urați-mi bun venit în club, știți că sunt fan Iphone de mic 😁. Nu, nu am așteptat 14 Pro Max, diferențele sunt mici între generații, și nu cred că sunt pregătit mental și financiar să dau 1550 de euro pe un telefon. e 7700 lei la precomandă modelul cu 256 GB, 128 sunt prea puțini dacă vrei filmare 4K și faci multe fotografii.
Între timp, eMag a dat drumul deja la precomenzi pentru iPhone 14, 14 Plus, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, dacă vă încurcă banii prin casă.
Voi ce telefoane mai folosiți și recomandați?
Cand vorbesti de OPPO, de ce nu te uiti si la gama Oneplus? Mi se par cel mai bun raport calitate-pret.
Iar intre OPPO si XIAOMI, parca prefer OPPO. Am Oneplus nord si-s foarte multumit de el.
Legat de firme, sunt socat de cat de repede a iesit aproape complet de pe piata LG. Fix in acest moment nici macar nu stiu daca mai fabrica sau nu telefoane.
Oneplus era foarte ok la început, ca interfață îmi place, dar 10 Pro de 256 GB e 4400 lei, aproape cât un S22 Ultra. Nu mai e telefonul accesibil de la început, deși am înțeles că modelele ieftine încă sunt bune raportat la concurență.
Mda, LG a dat-o în bară câțiva ani la rând, am folosit un G5 2 ani, foarte ok, dar nu au mai inovat deloc. Nu uita de HTC, pe vremuri era asociat cu ideea de smartphone.
Legat de LG, ideea e alta: e un brand mare pe electrocasnice si pe alte produse. HTC era axat pe telefoane. A fost un brand care crescuse mult, brusc, apoi a iesit. LG, insa, e inca un brand mare, dar nu pe telefoane. De aici mirarea mea.
Legat de oneplus, da, tu te uiti doar la varfurile de gama. Dar ideea lu Oneplus era fix sa nu iei varful de gama, ci un midrange COMPARABIL cu varfurile de gama (un picut mai slab), dar la jumatate de pret.
Prefer să dau mai mult și să trag de el 2-3 ani zilnic, cam știu cum folosesc telefonul. La început One Plus era ieftin și pe modelele de top. La LG cred că articolul ăsta spune tot, decizii proaste, telefoane cu funcții care nu au prins la public, au preferat să renunțe decât să vină anual cu bani de acasă pentru divizia de telefoane. https://arstechnica.com/gadgets/2021/04/after-a-decade-of-failure-lg-officially-quits-the-smartphone-market/
Ma bucur de un iphone 11 amator nu pro, tocmai ce am achitat luna asta ultima rată la el pe abonament firmă orange. M-am bucurat enorm și încă ma bucur acum când scriu de pe aceasta minune a designului, tehnologiei și a creației umane. Sper sa ma mai țină încă doi ani cu bine.
Am folosit linkul tău și am adăugat la favorite momentan căștile și 2 ICeas seria 8, încă nu m-am hotărât care mărime 4.5 sau 4.1 mm, am încheietura subțire, o sa fac o proba la magazin înainte.
Mai am un iPad destul de nou, in rest sunt cu toate PC urile pe windows 10.
Deși unii au văzut eventul prezentarea apple ca fiind exagerata și sterilă, mie mi-a plăcut tot. Cu toate bubele lor, sunt mare admirator al acestor oameni de pe o insula a designului coerent intr-o lume plină de produse cu design incert, incoerent sau chiar un design nociv.
Exagerează mult și folosesc termeni pompoși în prezentări pentru funcții banale, dar cât timp nu înghiți tot ce zic fără să treci prin filtrul propriu e ok. Cred că 10-15% dintre cei care cumpără iPhone schimbă mereu cu ultimul model, restul trag de ele minim 2-3 ani. Merci.
Apropo, am râs la faza cu procentajul bateriei afișat din iOS16, au scos chestia asta acum câțiva ani, și acum o prezintă de parcă ar fi un nou feature.
Eu 11, soția 13 și copilul proaspăt posesor de 13. Utilizator de Mac de ani buni și eu și soția. Eu trag în draci de laptop și-l schimb la 5-6 ani, soția la cum îl folosește o să-l schimbe când o-nțărca Mutu iapa. Am ajuns în mod natural la produsele Apple după ce am observat că dai un ban da-l schimbi mai rar plus că e chiar mișto cum funcționează tot ecosistemul. Iar dacă la el mai adaugi câțiva lei lunar pentru cloud te doare la bască.
Da, și la laptopuri am constatat că dacă vrei ceva premium, pentru muncă intensă, prețurile sunt pe acolo.
Tot iPhone 13 Pro Max folosesc inca de anul trecut din noiembrie. Nu merita sa trec la noul model, dar sigur o sa imi cumpar noul AW 8
Sa te bucuri de el, e telefon fain. O sa vezi diferente.
Merci, până acum e ce trebuie. La ceas încă sunt mulțumit de Fenix 5, dar cine știe…
Iphone 12 normal, penultimul telefon fiind un LG g7.
Macbook folosesc de ceva timp și sunt super încântat, acum am renunțat și la desktop pe windows, va urma un upgrade la un mac pro cu m2, dar aștept modele de 14 inch.
Treptat am luat și un iPad Air și Air Pods pro. Am ajuns să le aleg din cauză că știu sigur că merg, durată de utilizare e mare, devalorizare e decentă în timp și căutând alternative cam ajungi la concluzia că au un raport preț calitate decent.
Nu știu la laptopuri, dar la telefoane cu siguranță iPhone-urile își mențin prețul mai bine decât Android.
Nu stiu încă la laptopuri, dar la telefoane am luat pe un 5s vai de capul lui mai mult decât mă așteptam, preț oferit la un service. Un Macbook Air din 2015 luat sh încă merge bine pentru chestii ușoare după niște ani buni de utilizare.
Daca ai dubii si intr-adevar trebuie sa iti iei un telefon, testeaza un iphone o luna.
ios 16 va primi si iphone 8, echivalentul lui S8, care a fost lansat in acelasi an.