Traim intr-o societate in care lucrurile se schimba foarte rapid. In fiecare zi apar lucruri noi pe care trebuie sa le invatam, informatii pe care trebuie sa le memoram, abilitati pe care trebuie sa le avem, atat in plan personal cat si profesional.
Sursa foto
De exemplu, cand am terminat eu facultatea era mult mai simplu sa lucrezi ca specialist marketing intr-o firma. Trebuia sa ai cunostinte despre produse si promovarea lor in piata, sa stii cum se comporta consumatorii, cum sa faci o cercetare de piata, cum sa creezi un fluturas in Corel, cum sa realizezi un text pentru o reclama sau un mesaj comercial, cum sa faci o campanie de direct mailing, cum se realizeaza un buget de marketing, cum se planifica si gestioneaza o campanie de promovare.
Erau cateva cunostinte pe care trebuia sa le detii, dar in comparatie cu cerintele unui job de specialist marketing de acum acelea erau doar baza piramidei.
Acum daca vrei sa lucrezi ca specialist marketing, pe langa toate cunostintele enumerate mai sus, trebuie sa ai cunostinte despre site-uri web, promovare online, campanii Adwords, social media, analiza activitatii intreprinse online de concurenta, SEO, SEM, web copywriting, newslettere…
Internetul a inceput sa fie folosit tot mai mult in comunicarea si promovarea produselor unei companii, iar cunostintele legate de internet pot sa te ajute sa obtii mai usor un job in domeniu. Nu zic ca nu se poate fara ele, dar de multe ori fac diferenta un job sau statul acasa.
Daca as fi ramas la nivelul de pregatire din 2006 probabil acum ma plangeam ca viata e grea, ca nimeni nu vrea sa ma angajeze, ca e nasol cu criza asta. Mai pe scurt, as fi cautat scuze pentru ca nu am facut nimic in plus pentru dezvoltarea mea profesionala. In schimb am ales sa invat, sa ma perfectionez, sa ma dezvolt. Marketingul si comunicarea in general sunt domenii foarte dinamice, in care cunostintele trebuie actualizate si imbogatite permanent.
De fapt asta se intampla in cam toate domeniile (in afara de joburile la stat cred). Cerintele pentru un loc de munca se modifica continuu, asteptarile sunt tot mai mari, stacheta e ridicata tot mai sus. Daca alegem sa ignoram schimbarea riscam sa fim dati la o parte.
Cum poti sa pastrezi pasul cu jobul si domeniul in care lucrezi, cum poti sa te asiguri ca esti un bun specialist in domeniu?
Mai jos sunt cateva idei:
Scoala nu se termina niciodata
Chiar daca ai terminat o facultate, un master sau un doctorat nu inseamna ca stii tot ce trebuie pentru a fi un bun specialist. Cum spuneam si mai sus, mereu apar informatii noi, tehnici noi. Continua sa te educi. Inscrie-te la cursuri, workshop-uri, traininguri, orice metoda de a fi la curent cu noutatile din domeniu e buna. Daca ai noroc s-ar putea chiar ca firma unde lucrezi sa fie dispusa sa plateasca pentru dezolvarea ta profesionala.
Citeste carti legate de specializarea ta
Cititul e una din cele mai simple metode de a fi la curent cu tendintele in domeniul tau. Nu stii ce carti sa citesti? Cere recomandari de la sefi, colegi, prieteni care lucreaza in domeniu, cauta recenzii pe internet. Important e sa vrei sa evoluezi, sa acumulezi informatii noi.
Aplica ce ai invatat
Nu te multumi doar sa citesti, sa participi la cursuri si traininguri. Testeaza ce ai invatat, vezi ce functioneaza, descopera cum poti sa incorporezi cunostintele noi in activitatea ta. Nu trebuie sa iti fie frica sa experimentezi. Chiar daca vei esua, in final vei stii mai multe decat daca nu incercai nimic nou!
Fii cu ochii pe trenduri
Nu tot ce apare nou intr-un domeniu trebuie neaparat implementat de catre tine, dar e bine sa vezi unde se indreapta domeniul tau. De exemplu in promovarea online e la moda acum promovarea prin retelele sociale si campaniile ce incorporeaza social media. Pentru unii functioneaza, pentru altii nu, depinde de campanie si de brandul promovat. Totusi, e bine sa te gandesti daca poti aplica tendintele din domeniu in cadrul jobului tau.
Pastreaza legatura cu ceilalti din domeniul tau
In fiecare domeniu exista grupuri de oameni care se intalnesc periodic pentru a discuta ce a mai aparut nou. Pe internet exista forumuri de specialitate unde poti relationa cu alti oameni care lucreaza in joburi similare cu al tau, care ofera si cer sfaturi, sugestii, idei. Pentru fiecare domeniu sunt site-uri de specialitate cu articole, tutoriale, noutati si comunitati de utilizatori care interactioneaza intre ei. Important e sa iti doresti sa relationezi cu ceilalti, sa cultivi relatii. Networking!
In concluzie, dezvoltarea profesionala e un element cheie daca vrei sa fii mereu bun in ceea ce faci, daca vrei sa evoluezi, daca vrei sa fii apreciat de catre sefi si de catre parteneri. Dezvoltarea profesionala face diferenta intre o cariera de succes si un job de rahat.
Tu ce faci? Ai ramas cu ce stiai cand ai terminat facultatea sau ai evoluat?
[…] This post was mentioned on Twitter by Marius Sescu, Marius Sescu. Marius Sescu said: Vroiam sa va intreb, voi cum stati cu dezvoltarea profesionala? http://ow.ly/38jXR (link bun) […]
Eu m-am cam reprofilat fata de ceea ce am invatat in facultate: am terminat stiinte politice, sunt casier bancar si sunt in online din pasiune. Ma bucur ca din pasiunea mea scot si bani, momentan ma dezvolt pe partea de online – internet marketing and stuff…
@mariussescu daca nu stau, trimite-i pe http://witmo.ro 😀
Sau direct pe http://www.academiadeafaceri.ro 🙂
[…] Nu asociez notele mari cu garanția succesului în viață, ci asociez cunoștințele acumulate studiind constant cu șansele la o viață mai bună. De asta zic eu că trebuie să învățăm, și nu doar până la 20 și ceva de ani, ci mereu. Școala nu se termină niciodată. […]
[…] Problema apare atunci când ești prost și ignorant, când tu crezi că ești cel mai deștept din comunitatea ta. Eu râd și acum când văd ce articole scriam acum câțiva ani, ce opinii aveam despre viață, cum abordam clienții în afaceri. Nu că aș crede că acum sunt cel mai inteligent om din zonă, tocmai asta e faza, îmi dau seama că sunt oameni mai deștepți ca mine și fac eforturi să cresc și eu. Mai o carte, mai un documentar, mai un curs online, în funcție de timp. Important e să evoluez. […]
[…] că nu trebuie să mai înveți, dacă ai terminat cu facultatea. Școala nu se termină niciodată, mereu avem de învățat lucruri noi pentru a ne perfecționa și a deveni cea mai […]
[…] Pe vremea mea, ca să vă arăt cât de bătrân sunt, dacă voiai să fii specialist într-un domeniu începeai cu bazele, probabil făceai și o facultate în domeniu. De exemplu ca să fii marketer făceai facultatea, învățai toată teoria cu produsul, prețul, promovarea, plasarea și publicul. iar după asta începeai cu partea practică, aplicând teoria. Și tot învățai, că școala nu se termină niciodată. […]