Era o perioadă în care bloggerii români se zbăteau pentru a fi considerați egali cu presa, pentru a fi chemați la conferințe, evenimente, lansări etc. Din fericire pentru ei, presa, mai ales cea scrisă, a intrat în declin, numărul ziarelor și al cititorilor de ziare a scăzut, blogurile au devenit tot mai populare, iar acum nu este eveniment sau lansare de produs la care să nu fie invitați și bloggerii. Avantaj pentru bloggeri, nu?
După asta a fost o perioadă în care campaniile pe bloguri se făceau doar de 2-3 agenții specializate. Majoritatea brandurilor mari nu prea înghițeau bloggerii, cele mici nu știau cu ce se mănâncă blogosfera, deci dacă nu erai un blogger cunoscut și nu aveai legătură cu agențiile erau puține șanse să câștigi bani sau să primești produse în teste, cu sau fără păstrarea lor.
Acum toate agențiile fac campanii pe bloguri sau oferă servicii gen Bloggers Relations, adică mai pe românește comunică constant cu bloggerii. În consecință, toate brandurile, mari sau mici, încearcă să intre cumva în atenția bloggerilor. Campanii plătite pe bloguri, concursuri cu și pentru bloggeri, tombole, oferirea de informații în exclusivitate, trimiterea de produse către bloggeri înainte de a fi lansate oficial, cadouri, atenții, plus avalanșa de comunicate trimise pe email, tot mai multe dintre ele cu limbaj prietenos și abordare personalizată a bloggerului destinatar.
Felicitări dragi colegi de blogosferă, ați câștigat. Succesul a venit. Nu peste noapte, dar a venit. Acum aveți atenția cititorilor, atenția brandurilor și a agențiilor, plus importanța aferentă poziției în care vă aflați. Singurul lucru pe care nu trebuie să îl uitați este care este scopul principal al blogului vostru. Aveț grijă pe cine puneți pe primul loc: cititorii, banii sau influența într-un anumit domeniu.
Revenind la titlul articolului: după ce bloggerii s-au plâns ani întregi că nu sunt egali cu presa, că nu sunt inclusi în campanii sau nu sunt băgați în seamă de branduri lucrurile s-au schimbat complet, bloggerii primesc constant chestii de la branduri, și nici măcar nu trebuie să ai un blog extraordinar pentru asta, e suficient să scrii decent și să emiți niște păreri argumentate, adică să gândești, să nu fii doar un alt blogger copy-paste.
Știți ce mi se pare ciudat? Să te plângi că primești prea multe chestii de la branduri și că ai vrea ca treaba asta să înceteze. E ca și cum te-ai plânge că o duci prea bine și ți-ai dori să o duci mai rău. E adevărat, agențiile care trimit diverse atenții către bloggeri din partea brandurilor pe care le reprezintă speră să ajungă la audiența bloggerilor. Speră ca brandul gestionat de ele să fie menționat pe bloguri, Facebook, Twitter și ce mai este pe val în acel moment de către influencerul către care au trimis cadouașul.
Chiar dacă nu stau în București, primesc și eu destule chestii, de la destule branduri. Și nu mă deranjează, le mulțumesc tuturor printr-un email. Dacă ce primesc e UAU, surprinzător și are tangență cu interesele mele, scriu pe blog. Dacă îmi place, postez în rețelele sociale. Dacă nu îmi place și nu are legătură cu ce fac eu, dar cred că i-ar place altcuiva, dau chestia respectivă printr-un concurs pe blog sau o fac direct cadou. Dar nu mă plâng.
Totuși, dacă ești blogger, primești prea multe chestii de la branduri și vrei să nu mai primești soluția e simplă. Nu scrii despre ele, nu zici nimic nimănui, online sau offline. Nu cred că o agenție respectabilă trimite unui blogger atenții mai mult de 2-3 ori, dacă vede că nu obține nici un efect palpabil ( a se citi articol pe blog, share pe Facebook, tweet sau măcar o mențiune într-un articol, un link). Fiți siguri că se monitorizează efectul generat de chestiile alea trimise bloggerilor, iar dacă efectul e zero bloggerul dispare de pe lista cu chestii, în timp.
În concluzie, soluția e simplă. Vreți ca brandurile să vă ignore, să nu vă mai trimită chestii? Nu mai scrieți despre ele.
Totuși, parcă s-a muncit mult pentru ca blogurile să devină relevante și importante în societate, acum am ajuns să ne plângem că avem parte de prea multă atenție? Hai să ne hotărâm ce vrem de fapt.
Mare dreptate ai Marius. Intr-adevar problema era ca nu am fost bagati in seama etc. iar acum cand pentru unii mai cu experienta totul e bine, se intampla ceva, cum sa zic, romanesc. Iar nu e bine ca e prea bine. In orice caz. Decat ca inainte, mai bine asa. Dar frustrarile unora…
Multi vor sa primeasca de la anumite branduri, altii nu sunt multumiti de ce primesc. Suntem prea cu nasul pe sus, poate ar mai trebui sa se elimine anumite bloguri.
Se elimină singure în timp.
Amuzant ce spune Hoinaru pe blog. Si putin penibil.
Să trimită cîteva și înspre mine, nu mă supăr.
Tu nu știi ce greu e să primești chestii. Să răspunzi la telefon curierului, să îi dai indicații, să primești coletul, să îl desfaci, să faci o poză chestiei, să o urci pe Facebook, să scrii ceva inteligent despre chestia primită…
Mai bine te apuci de minerit, măcar aia e o activitate ușoară și bine plătită. 🙂
Ca să citez un clasic în viață: “jicnește-mă!” :))
Da, mă, nu m-am gîndit. Trist. :))
Marius, mie mi se pare foarte “fair” să primeşti un produs pe care să-l testezi. În acest fel, articolul e mai autentic. Am testat, mi-a plăcut. Sau am testat, dar nu e pentru mine. Eu apreciez mult chestiile astea, pentru că până acum nu am păţit să primesc produse care să nu mă caracterizeze pe mine (personal) sau blogul (în general). Prin urmare, lucrurile primite sunt de felul celor pe care le folosesc frecvent, ceea ce sugerează faptul că nişte oameni de PR îşi fac treaba bine, Adică, dacă eu n-am maşină, n-o să-mi tirmită nimeni o roată de schimb, la fel cum nici tu n-o să primeşti cosmetice sau mai ştiu eu ce.
Prin faptul că oamenii îţi trimit să testezi, asta înseamnă că ei te-au selectat dintr-o mulţime şi că le place cum scrii, că-ţi apreciază gusturile, opiniile, sinceritatea. Şi, din punctul meu de vedere, faptul că unii se revoltă, e pentru că s-au ajuns. Eu nu spun că trebuie să ai o atitudine de “săru’mâna, bogdaproste!” de fiecare dată când primeşti ceva, de parcă e prima dată când se-ntâmplă asta, dar nici să publici un astfel de text. Nu e frumos. Primeşti pentru că cineva are încredere în tine. Nu primeşti pentru că nu eşti suficient de cunoscut, de remarcat, de original, chiar.
Eu fac parte din categoria celor care primesc. Şi am constatat că se fac campanii faine, că nu primeşti doar aşa, ca să scrii despre asta şi atât. Eu apreciez. Însemană că blogurile (şi, implicit, bloggerii) au început să câştige teren şi încredere. De acum ţine de fiecare ce face cu ea şi cum o foloseşte. Păcat, însă, că s-ar putea să se înţeleagă greşit, şi să fim băgaţi în aceeaşi oală. Sper, totuşi, să nu.
Observații corecte, cam așa gândesc și eu. Am primit și cosmetice de câteva ori, dar pt bărbați, și partea tare e că am devenit și client ulterior, mi-au plăcut produsele și am mai cumpărat.
Toata situatia exista deoarece blogosera si-a dovedit in timp eficienta. E rezultatul muncii multora si asta ar trebui sa-i bucure. Pe mine ma incanta ca uneori si cei mici primesc credibilitate din partea unor clienti mari. Nici eu nu inteleg de ce a devenit totusi o povara? Mi se pare un lucru tare frumos sa-ti fie apreciata parerea.
[…] Blog: Lăsați toate chestiile să vină la mine […]