fbpx

Statul vrea să cenzureze libertarea presei în România?

A apărut în presă știrea cum că Guvernul României ar pregăti o platformă prin care vor să scaneze presa online, blogurile și rețelele de socializare, pentru a identifica știrile false. Ce i-a pus pe jar pe jurnaliști, și pe bună dreptate, este paragraful ăsta:

Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”.

Pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale.

Cum spune și Claudia aici, Guvernul României vrea sa profite de războiul declanșat de Putin în Ucraina pentru a a-și crea instrumentele necesare pentru limitarea libertății presei. Intenția e ok, hai să vedem cum să limităm răspândirea știrilor false. Cum se dorește implementarea însă e stupid, pentru că linia între dreptul la liberă exprimare și acuzațiile privind răspândirea intenționată de știri false e subțire.

Guvernul României vrea sa profite de războiul declanșat de Putin în Ucraina pentru a a-și crea instrumentele necesare de a limita libertatea presei. Cei care vor asocia Guvernul, premierul sau președintele cu incompetența sau corupția vor fi acuzati de propagandă rusă, potrivit unui document citat de Profit.

Adică, eu dacă as putea fi acuzată de propagandă rusă când spun că din cauza incompetentei Guvernului nu sunt exploatate astăzi gazele din Marea Neagră, atât de necesare în aceste vremuri tulburi?

Aș fi acuzată de propagandă rusă dacă as spune că Guvernul este atat de incompetent încât nici acum nu avem o lege offshore favorabila investițiilor în Marea Neagră?

Aș putea fi acuzată de propagandă rusă când spun că în timpul celor doua mandate, președintele nu a părut deloc preocupat de soarta sectorului energetic, acesta fiind adus intr-o stare jalnică, din cauza incompetenței si corupției de la nivel înalt, fiind făcute pe deplin jocurile Moscovei?

Aș putea fi acuzată de propagandă rusă dacă as spune că în ultimii ani nu a fost făcută nicio investiție importantă în domeniul energetic tocmai din cauza incompetenței și corupției la nivel guvernamental, iar președintele pare că a girat această stare?

Aș fi acuzată de propagandă rusă dacă aș spune că agenții Moscovei s-au infiltrat la cel mai inalt nivel guvernamental, cu ajutorul corupției și incompetenței, motiv pentru care astăzi avem un sector energetic prăbușit?

Sunt total de acord cu crearea unui instrument care să scoată la iveală propaganda rusă, mai ales în contextul invaziei din Ucraina, însă este absolut rușinos să profiți de război pentru a te proteja pe tine, Guvern, de acuzații de incompetența și corupție. Aceste lucruri nu au legătură cu războiul din Ucraina si propaganda rusă.

Articolul apărut în presă – Statul face o platformă care va scana dezinformări în online. Cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuși

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor Profit.ro.

Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe e-mail (detalii mai jos), să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză.

Cât despre realizarea unei astfel de platforme, am dubii serioase privind capabilitățile statului român de a realizat o astfel de platformă funcțională și mai ales, utilă. Sigur, ar putea face mai degrabă un parteneriat cu o companie ce se ocupă de monitorizarea presei și a rețelelor de socializare, dar astfel nu ar mai putea șifona bani.

Cristi explică mai detaliat de ce propunerea actuală e o prostie.

Câteva cuvinte despre aplicația anunțată prin care statul român „va face o platformă care va putea depista automat „cine” e suspect de propagandă rusă”, în baza unor agloritmi propuși.
În primul rând, vorbim despre un fake news. Aplicația nu va putea spune „cine”, ci doar „unde”, „când” și „ce”.

În al doilea rând, vorbim, în fapt, de un agregator de texte publicate pe internet care vor fi categorisite în funcție de anumite cuvinte cheie. Aplicația ar fi eficientă doar în cazul site-urilor care oferă acces la conținut fără autentificare (presă, bloguri), și aproape deloc eficientă acolo unde ne doare.

Ca să explic de ce este un fake news, vă voi spune ce nu va putea face aplicația, deși ar fi cu adevărat relevant într-un război hibrid:

– Nu va putea penetra automat grupurile private de pe Facebook. Cele mai prielnice medii de răspândire a „știrilor false pro ruse” sunt comunitățile online private, dedicate zonelor rurale, religiei, gospodinelor (rețete, cum să scapi de mucegai) și grupurile dedicate persoanelor vulnerabile din punct de vedere psihic (în care se publică citate motivaționale și despre sfințenia vremurilor de altă dată sau promovarea „omeniei”).
– Nu va putea distinge inițiatorul de victimă. Persoanele vulnerabile sunt, de cele mai multe ori, victime ale dezinformării și devin răspândaci/complici fără să realizeze că ceea ce distribuie este un fals. Conturi din social media care inițiază mesajele sunt, de cele mai multe ori, „conturi false”.
– Nu va putea analiza eficient negația.
– Nu va putea face nimic în privința răspândirii știrilor false, ci ar putea, cel mult să servească ca un scanner inițiat manual de către utilizator în privința anumitor texte.
– Va servi ca un suport de handicap pentru analfabetismul funcțional. Practic, vei vedea un text care ți se va părea suspect, vei intra pe aplicația statului, vei da copy paste și aceasta îți va spune dacă ceea ce citești este sau nu este un text de propagandă.

Ce ar trebui să facă un instrument util populației:

– Să depisteze comportamentul răspândacului de fake news ca să-și dea seama dacă este vorba de o victimă sau de un inițiator.
– Să poată avertiza cititorul de internet că se uită la o știre marcată ca propagandă
– Să înțeleagă contextul unui fake news și să vină cu răspunsul/dovada guvernamentală contrarie – probabil singura funcție utilă care ar putea fi implementată și la nivelul scăpat pe surse.

Update după publicare de la  GlobalFocus Center, ei spun că e vorba de o platformă independentă. Eu aștept un comunicat oficial de la guvern, cred că nu se așteptau ca opinia publică să reacționeze așa repede.

Acest mecanism este % , nu exista si nu va exista finantare guvernamentala (de altfel in momentul de fata nu exista deloc finantare – suntem in discutii cu parteneri internationali pentru identificarea acesteia!), guvernul nu va fi unicul beneficiar, nu lucram si nu vom lucra pentru guvern sau ca sa-l protejam, acesta este liber sa ia in considerare sau nu recomandarile noastre.

Noi suntem integral responsabili pentru recomandarile pe care le facem, iar guvernul este integral responsabil pentru cum intelege sa reactioneze la ele. Va exista un protocol de colaborare intre acest task-force format din experti si beneficiari (inclusiv guvernul) care va specifica foarte clar ce face si ce este si mai ales ce NU face si NU este acest mecanism, astfel incat sa ne asiguram ca el sprijina, nu impiedica libertatea de exprimare. Toata activitatea noastra de pana acum a fost pusa in slujba informarii corecte si adesea acest lucru ne-a adus in conflict cu institutii politice sau guvernamentale.

Păreri, opinii?

Recomandă

9 Comentarii

  1. Asta e tare. Deci dacă afirm că aproape orice bugetar e habarnist și îl doare în cot de cei care îi plătesc salariul sunt omul Kremlinului?!?! Ce s-ar bucura Ceașcă și gașca lui de securiști dacă ar auzi asta.

  2. Amuzant e ca propunerea vine din partea unui ONG condus de o doamna apropiata partidului PLUS.
    https://psnews.ro/cine-conduce-ong-ul-care-vrea-sa-combata-fake-news-ul-si-sa-limiteze-libertatea-presei-precedent-periculos-pentru-democratie-637723/

    Din cate vad tipa apare retrasa de pe liste, cel mai probabil la fel ca Valeriu Nicolae a fost nemultumita de locul primit prea jos.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-europarlamentare-2019-lista-completa-a-candidatilor-1137440

      • @Marius daca citesti des Digi24, tu ai observat daca au publicat ceva pe tema asta pe site-ul lor ? personal intru mai mult ocazional si nici nu folosesc Biziday (din principiu ca reclama pe care o au cu stiri verificate e vrajeala cat casa), am cautat si dupa “fake news” si dupa “combatere” sau “Global Focus Center” si nu am gasit nimic. Posibil sa fie din cauza sistemului de cautare implementat prost, dar daca nu e asta cauza, e ingrijorator ca astia sunt luati drept “baieti buni” de bula noastra.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *