Am prins o discuție despre numărul mediu de ore lucrate săptămânal în țările din Europa în 2022. Aparent în estul Europei suntem mult mai muncitori, românii bagă până la 46 de ore pe săptămână, în timp ce nemții lucrează mai puțin. Pe scurt, teoria e că est europenii sunt percepuți ca mai leneși, deși lucrează mai mult, iar vest europenii ca fiind mai serioși, mai muncitori, deși lucrează mai puține ore.
Evident că sunt multe industrii unde percepția NU e asta, de exemplu în zona de IT, unde deși salariile se apropie de cele din vest, românii încă sunt căutați, pentru că sunt buni și livrează.
Totuși, în final totul se rezumă la productivitate, firmelor le pasă mai ales de cât de mult profit le aduce un angajat din țara respectivă, nu de faptul că el pontează 60 de ore, dintre care 20 sunt petrecute la cafea.
Presimt că în câțiva ani vom depăși conceptul de ore lucrate săptămânal, și tot mai mult accent se va pune pe rezultatele obținute de angajat, proiectele realizate. Rețineți, nu mai e demult un titlu de glorie să te lauzi că ai băgat 12 ore de muncă, nu îți ridică nici o companie statuie pentru asta.
Voi ce ziceți, lucrăm prea multe ore în România?
Dacă prea multe – nu știu. Lucrând în industria de digital în ultimii ani însă, programul îl încep în jur de 9 dimineața și îl termin când se termină treaba. Mai ales în agenție era mai degrabă norma să plec după 19:00, nu spre 18:00.
Cred că noi avem o mentalitate mai degrabă de a termina lucrurile, pe când în alte părți mentalitatea este mai relaxată cu privire la deadlineuri.
Cât am lucrat însă în Danemarca, nu am văzut însă pe nimeni să trebuiască să facă vreodată extra-hours și programul îl începeai la 09:00 dar mai toată lumea „spărgea ușa” la 17:00 sau chiar mai repede. Erau și colegi care veneau la 07:00 și plecau la 15:00. Era o cu totul altă încărcare. Sigur, nu pot să generalizez, dar percepția generală a fost că încărcarea era mult, dar mult mai light. Și cu toate acestea cred că era cel puțin la fel de eficient sistemul. Cumva oamenii își făceau treaba cu mult mai puține discuții și complicații inutile.
Spot on, nu se pierde la fel de mult timp aiurea.