fbpx

De ce MacBook

E interesant cum evoluăm și ne schimbăm de-a lungul vieții convingerile și valorile.

Am făcut mult timp mișto de iPhone, când telefoanele cu Android erau la jumătate de preț, dar cu dotări similare. Când a trebuit să îmi schimb telefonul anul trecut și am văzut că modelele premium de la Samsung costă cât iPhone am mușcat și eu din măr.

Voiam un telefon bun, cu baterie care să țină mult, și nu mai aveam nici timp nici chef să testez aplicații, să văd ce merge și ce nu, să îmi bat capul cu tot felul de setări, să mă tem că nu ține bateria peste noapte sau că se blochează softul sau că se mișcă telefonul în reluare.

Recent trebuia să schimb și laptopul, și discuția era oarecum similară. Eram fan Lenovo Thinkpad de mic, dar prețurile se apropiau de Mac-uri pentru dotări similare. Îmi trebuia portabilitate, un laptop care să funcționeze fără bătăi de cap și, foarte important, să țină cât mai mult bateria când sunt pe drumuri. Și așa am ajuns la MacBook Pro de 13 inchi.

Folosit decent bateria ajunge să mă țină chiar și 2 zile când sunt pe drumuri și fac mai ales browsing, trimit emailuri, editez documente. Și nici măcar nu m-am aruncat la generația nouă, m-am mulțumit cu un M1, pe sărăkie.

Ce voiam să zic este că în continuare Apple mi se pare un pic overpriced, dar hey, pur și simplu funcționează, și dacă îți iei toate jucăriile de la ei economisești timp și îți poti bate capul cu lucrurile care contează. It just works.

Poate că la 20-30 de ani te uiți mai mult la specificații și preț, când ajungi la 40 de ani îți dai seama că timpul e cea mai importantă resursă, și ai nevoie de gadgeturi care să te ajute să fii mai productiv, să lucrezi mai eficient, mai ușor, nu să îți consume timpul. Numai zic.

Voi ce laptopuri și telefoane mai folosiți?

Recomandă

10 Comentarii

  1. Desktop:
    Sisteme custom, asamblate de mine.
    In ultimii 10 ani am mers aproape exclusiv pe AMD si pentru anumite proiecte pe ARM.
    OS in functie de utilizare si necesitati:

    – pentru scop profesional fie o versiune custom bazata pe Fedora Workstation fie o wesiune custom bazata pe Debian Stable
    https://fedoraproject.org/
    https://fedoraproject.org/workstation/
    https://www.debian.org/
    https://www.debian.org/releases/

    pentru scop personal, Arch Linux pentru uz zilnic, NixOS pentru experimentat, LFS pentru invatat
    https://archlinux.org/
    https://nixos.org/
    https://www.linuxfromscratch.org/
    pentru hacking, privacy & internet banking: Parrot OS (virtualizat)
    https://www.parrotsec.org/
    pentru anonymity Whonix (virtualizat) si cateodata, mai mult pentru experimentat Qubes OS (desktop)
    https://www.whonix.org/
    https://www.qubes-os.org/

    Laptop:
    Am nevoi medi de mobilitate si atunci cand am, nu imi pot rezolva problemele cu pocnitori de 13′ facute pentru office, asa ca de multi ani de zile merg pe sisteme customizate de la Tuxedo Computers care au full suport pentru Linux. (sunt bazate pe Clevo) Acum am un Tuxedo Stellaris de 17,3′ vechi de 2 ani, pe care il mai tin maxim pana anul urmator. (in functie de nivelul de utilizare le schimb automat la 1-2-3 ani).
    OS = o versiune custom bazata pe Fedora Workstation
    https://www.tuxedocomputers.com/en/Linux-Hardware/Linux-Notebooks/Alle.tuxedo#!#1275,1325
    Importator oficial Clevo in Romania
    https://tekadvice.ro/despre-clevo/
    Server:
    Sisteme barebone pe care le customizez eu. Nu am preferinte la brand. Am lucrat cu destule, dar in ultimii ani am renuntat la ciurucurile de la Dell si am preferat tot mai mult Supermicro. AMD si un pic de ARM. Fara Intel.
    OS in functie de utilizare si necesitati:

    – pentru server “standard” Debian, Ubuntu Server, AlmaLinux OS, Proxmox
    https://ubuntu.com/server
    https://almalinux.org/
    https://www.proxmox.com/en/

    pentru servere virtuale prefer Alpine Linux
    https://www.alpinelinux.org/
    pentru servere “nonstandard” prefer BSD-uri: FreeBSD, NetBSD, FreeNAS, OPNsense
    https://www.freebsd.org/
    https://www.netbsd.org/
    https://www.truenas.com/freenas/
    https://opnsense.org/

    Mobile
    Au importanta aproape zero pentru mine.
    Folosesc zilnic 3 dumbphone-uri ieftine chinezesti pe care le incarc maxim de 2 ori pe saptamana. Le schimb cand mor. Cel mai vechi are 11 ani si cel mai nou 5.
    Pentru hackuit si experimentat cumpar cate un smartphone ieftin pe care instalez instant vanilla/stock Android + microG si cate o data Lineage OS sau Sailfish OS (daca merge). Nu cheltui mai mult de 100-120 de euro pe ele. Indiferent de marca si pret TOATE sunt: proaste, inutile, fragile si nesigure.
    Sunt profund uimit de faptul ca “normies” isi pun totul intr-un asemenea device de la viata personala pana la internet banking fara sa aibe cele mai elementare notiuni de privacy si security si fara sa se gandeasca la consecinte.
    https://www.androidauthority.com/what-is-stock-android-845627/
    https://lineageos.org/
    https://microg.org/
    https://sailfishos.org/

    Apropo, de ce laptop de 13′ si nu iPad de 13′?
    Sunt la fel de (in)utile!

    • Să știi că mai există și oameni normali, din ăștia cu nevoi normale, nu numai programatori și ingineri software 🙂
      De ce laptop și nu iPad? Pentru că MacOS este cu mult mai puternic și flexibil decât iPadOS. Oricâte tastaturi i-ai pune unui iPad, nu-l vei face să fie un Macbook. Ți-o spune unul care le are pe ambele.

      În altă ordine de idei, trecând peste înșiruirea de Linux-uri/Distribuții de mai sus, deși nu-l cunosc pe Marius în persoană, îl vad ca fiind un om normal, cu o viață normală, cu un business, care are nevoie de un laptop funcțional, plug & play. Să-i dai drumul și să meargă așa cum trebuie. Nu cred că e pasionat de distribuții de linux, customizări hardware, instalări și dezinstalări de pachete sau de linia de comandă din Linux.

      Mai sunt și alți oameni… 🙂

      • Cam asta voiam să zic și eu. dar e ok să lucrezi și cu hardware customizat de tine, cu sisteme de operare unde poți modifica orice, dacă asta te face fericit.

    • Laptop și nu iPad pentru că nu găsești toate programele pe iPad, plus că nu sunt fan tablete. În rest e cum zicea și Mihai mai jos, dacă ești fericit (sau plătit) să testezi hardware și software, să customizezi sisteme de operare, să cauți pe net distribuții, să faci comparații, e ok, mă bucur pentru tine, dar asta nu e parte din job la mine, și nici nu mă pasionează.

      Apreciez încercarea de a te pișa cu jet pe utilizatorii normali de laptopuri și smartphone-uri, dar singurul care pierde ești tu, crezând că un gadget sau un soft e superior altuia. Fiecare are cerințe diferite, nevoi diferite, important e să găsești ce te face fericit. Chiar acum eu sunt mulțumit că pot pleca oricând de acasă cu un telefon și un laptop, fără alte accesorii, și pot lucra timp de 2 zile de pe drumuri. Nu se întâmplă zilnic, 60-70% din timp lucrez de la birou, cu un monitor extern de 24 inchi, dar nici nu aș avea chef să îmi configurez și un desktop, când laptopul ăsta inutil e foarte util. Pentru mine, evident.

  2. Momentan folosesc un Lenovo vechi de aproape 7 ani, iar ca telefon un Ulefone de aproape 2 ani, oricum l-am spart de vai și amar, cred că mi-ar fi părut rău să fac asta cu ceva scump.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *