fbpx

Mai folosește cineva desktopul?

Ultimul calculator de tip desktop l-am pornit acum vreo 2 ani. După ce a prins praful într-un colț vreo 6 luni de zile am realizat că nu are rost să mă încurc în el și l-am dus acasă acasă, unde mama îl folosește cu succes.

desktop vs laptop
Ce folosesc eu intens de vreo 4 ani este laptopul, pe care am ajuns să îl iau cam peste tot cu mine. E ușor de transportat, pot lucra de oriunde în combinație cu internetul mobil și nu ocupă mult spațiu. Adăugam la asta și internetul wireless pe care îl folosesc acasă din orice cameră și chiar nu mai văd nici un motiv pentru care aș mai avea nevoie de desktop acum. În plus, serviciile de găzduire a fișierelor online, cum ar fi Dropbox, au evoluat suficient de mult încât să nu mai fiu nevoit să țin un desktop doar pentru a avea unde să îmi păstrez fișierele importante.

Ca brand prefer laptopurile Dell deoarece până acum au fost cele mai fiabile din cele testate și folosite de mine, iar mai nou prețurile au scăzut mult, găsești un laptop Dell începând cu 1299 de lei. Nu neg că sunt persoane care au nevoie de puterea de calcul oferită de un desktop, mai ales pentru chestiile profesionale, editare grafică, procesare video etc, sau oameni care s-au obișnuit astfel, old school, cu tastatura integrală și mouse-ul alături, persoane pentru care trecerea definitivă de la desktop la laptop ar fi greu de realizat.

Totuși, pentru mine avantajele laptopului sunt mai mari decât dezavantajele, iar în ziua când voi considera că am nevoie de un monitor mai mare pentru a lucra cred că îmi voi cumpăra un televizor LCD sau LED și am rezolvat problema cu o simplă conectare a laptopului la TV.

Tabletele? Da, sunt utile, dar nu vor înlocui laptopurile prea curând. O tabletă e utilă când stai pe canapea și vrei să te dai pe net, să te uiți la niște poze, dar când ai de editat documente în Excel, când trebuie să scrii zeci de articole pe blog sau trebuie să modifici un fișier în Corel Draw tableta mai mult te încurcă.

Voi ce aveți acasă, desktop sau laptop? Care ar mai fi motivele pentru care desktopul este încă necesar?


Recomandă

26 Comentarii

  1. de patru ani, cu toate ca am si descktop, folosesc preponderent laptopul, e altceva, si mai e si faza ca m-am ”atasat” de laptop pe viitor vreau sa mi-l schimb deci tot la laptop raman

  2. Chiar daca ai nevoie de putere de calcul mare poti gasi un laptop potrivit, ce-i drept, mult mai scump decat un desktop cu aceleasi performante. Eu fac grafica, si de cativa ani n-am mai pus mana pe altceva decat tastatura laptopului.

  3. Acasa desktop pt putere de procesare
    Pana zilele trecute am avut desktop si laptop cu aceeasi configuratie insa desktopul era mai sprinten putin. Sigur, daca stai in excel, facebook si Y!M non-stop, ar putea fi aiurea sa tii si un desktop

  4. Laptop de 6 ani deja. Am unul luat anul trecut, ce sta lejer cot la cot cu un desktop. Ideal pentru a lucra de peste tot din lume, pana acum a muncit pe 2 continente. Nu folosesc sisteme ‘externe’ de tip dropbox, dar am un HDD extern de 2 Terra, care isi face treaba. Chiar nu mai vad de ce as ocupa spatiu aiurea cu un ‘mobilier’ de genul desktop, cand obiectul meu isi face treaba foarte bine.

    • Nici eu nu foloseam Dropbox, dar când lucrezi pe 3 calculatoare diferite parcă te saturi să cari mereu un stick sau hdd extern după tine pentru câteva fișiere. Am și hard extern, dar pe ăla îl folosesc pentru backup-uri serioase, gen poze de familie, colecția Star Trek, documente etc.

  5. PS: nu stau numai pe browser, pentru cei care imi vor spune ca nu am destui ‘cai’ sub capota laptopului. Pana acum a facut urmatoarele: design grafic, web design, photo & video editing etc. Pana si jocuri duce, dragul de el. La cat au evoluat jucariile astea in ultimii ani, chiar nu mai simt o diferenta intre el si un desktop.

      • Am dat 560 de dolari pe HP-ul meu. A costat mai putin decat un iPad (am luat pentru un prieten). Chiar si asa, prefer sa dau 5000 de lei (atat costa in Romania laptopul) o data la 3-4 ani si sa-mi fac treaba. Plus ca mobilitatea pentru mine e extrem de importanta, iar jucaria produce bani, deci e normal sa incerc sa si iau ceva decent.

  6. De 3 ani folosesc laptop și nu o să mai trec pe desktop de loc.
    La ce îmi trebuie mie, ajunge și laptopul. Și mai multe avantaje are un laptop vață de desktop.

  7. Desktop preponderent, laptop doar in deplasare.
    Ce imi place mult la desktop e faptul ca nu pot sa il iau cu mine in pat/baie/buda..etc.

  8. Laptopul are următoarea problemă de uzabilitate – dacă ecranul e poziționat corect ergonomic, înseamnă că tastatura e prost poziționată, și dacă ții tastatura corect, ecranul nu e OK;
    O altă problemă e că eu am monitor de 22″;
    Prețul a fost menționat deja ca argument;
    În fine, când sunt în oraș, prefer să fiu off-line;

  9. O intrebare ce ma roade si pe mine de ceva vreme…

    Am reusit sa ii iau sotiei un laptop ce, in momentul actual este de vreo patru ori mai rapid – si ca procesor, si grafic decat desktop-ul meu rasnita si mi-a nazarit ca laptopurile nu mai sunt ce erau odata, slabe, incete, greoaie… Ma gandesc in viitorul apropiat sa imi fac si eu tranzitia spre laptop, chiar daca putin mai mult, portabilitatea invinge.

  10. Desktop all the way.
    Dar depinde de modul in care il folosesti.
    Laptop-ul e until doar intr-un singura situatie pe lumea asta: daca ai neovie sa scri fiind in deplasare foarte mult timp.
    Daca folosesti calculatorul acasa / la birou, ergonomia desktop-ului poate sa fie extrem de buna. Un laptop nu e comod niciodata, daca incerci sa il folosesti 8 ore pe zi. Ecranul e mic, prea aproape de ochi, pozitia e fortat incomoda.
    Avand in vedere ca lucrez 8 ore pe zi la calculator, pot sa iti spun clar ca cea mai importanta componenta a unui calculator este tastatura. Urmeaza monitorul, apoi mouse-ul. La nivelul de performanta actual, procesor, placa video, sunt aproape irelevante.
    In deplasare, daca am nevoie sa fiu online, folosesc tableta. Intr-adevar, nu e facuta pentru tastat, doar browsing.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *