Una din temele recurente pe care le avem când discutăm cu prietenii, toți în zona 30-40 de ani, este că nu ne mai ajunge timpul. Înainte de pandemie era stresul legat de carieră, acum cred că suntem stresați și aglomerați pentru că toată lumea e cu nervii întinși la maxim, cu work from home + school from home + pandemie.
În plus, mulți au tot felul de crize existențiale accentuate de pandemie, că după ce ai lucrat minim 3 luni de acasă, în ritmul tău, începi să te întrebi dacă merită să pierzi 2 ore pe drum zilnic pentru a merge la un job unde lucrezi 8-9 ore, ca să constați pe la 50 de ani că viața a trecut pe lângă tine și tu ești dispensabil, vin lupii tineri din spate cu chef de muncă și afirmare, pe salarii mult mai mici.
O să citim peste câțiva ani despre perioada asta și cum ne-a afectat ea, ce am învățat eu până acum este că singura resursă pe care nu o putem cumpăra este mai mult timp. Și asta înseamnă că trebuie să îl furăm de unde putem.
- Poți fura timp plătind pe alții să facă lucrurile care nu îți plac sau la care nu ești bun. Condiția aici este să câștigi mai bine ca cei angajați de tine, de exemplu dacă tu câștigi 20 euro pe ora de muncă pe domeniul tău și ție îți ia 2 ore ca să îți speli mașina, mai bine plătești 5 euro la spălătorie pentru asta, câștigând 35 de euro sau timpul echivalent.
- Poți fura timp renunțând la lucrurile care te enervează și nu îți aduc valoare, de exemplu uitatul la știrile de la TV, 99% sunt negative. Nu zic acum că trebuie să ignori realitatea și să nu fii la curent cu ce se întâmplă, dar din propria experiență dacă o știre e suficient de importantă vei afla de ea prin prieteni, newslettere sau aplicația de știri preferată.
- Poți fura timp cu un program bine stabilit pentru ziua următoare, în care activitățile importante sunt programate în prima parte a zilei. Eu de obicei încerc să realizez cele mai importante lucruri în primele 3-4 ore din zi, după aceea chiar dacă nu mai fac nimic după-amiaza, am realizat mai mult în ziua aia decât dacă încercam să lucrez haotic.
- Poți fura timp oprind notificările din diverse aplicații, grupuri de Messenger, WhatsApp, renunțând la verificarea emailului la fiecare 5 minute. Sunt câteva minute pe oră, dar adunate poți ajunge la ore întregi într-o zi.
- Poți fura timp cu activități utile combinate cu cele neproductive – să asculți podcast-uri cât timp ești la volan sau să îți suni prietenii, să citești o carte cât timp aștepți la doctor sau în altă parte
Voi cum furați timp?
Bonus, despre YOLO. Sau cum a schimbat pandemia piața muncii. Citit la Victor (cred).
YOLO, acronimul sloganului You only live once, a revenit la modă printre mulți millenniali occidentali cu vârste între 25-35 de ani, cu studii superioare, din categoria gulerelor albe. Li s-au schimbat prioritățile pe baza acestei filosofii – Trăiești o singură dată. Un recent sondaj a arătat că 40% dintre angajații din acest segment demografic s-au gândit în timpul pandemiei să își părăsească actualul loc de muncă. Faptul că au lucrat de acasă și s-au rupt oarecum de mediul corporate le-a permis să mediteze mai mult la propria existență și să reconsidere importanța carierei.
Cei care au salarii generoase și nu și-au întemeiat încă o familie vor să lucreze de la distanță pe termen nedefinit și refuză ideea de a se întoarce la birou.
Specialiștii în resurse umane spun că în următoarele 18-48 de luni managerii vor fi confruntați cu cereri de negociere din partea angajaților care știu că pentru pozițiile lor există deficit de forță de muncă.
Gruparea lucrurilor – să faci anumite activități grupat, fără întreruperi.
Pauză periodic – în loc să răpească timp, dă timp.
Să știi când ești productiv și când puțin productiv, și să folosești asta.
Nu mă țin mereu de Pomodoro, dar încerc să lucrez cam o oră pe un proiect, am constatat și eu că nu merge cu multitaskingul.