fbpx

Cum se făcea marketing pe vremuri

Dacă ești marketer și aterizezi acum în departamentul de marketing al unei companii o să auzi discuții despre influenceri, clipuri virale, content, rețele sociale, microtargetare, segmentarea consumatorilor, remarketing și retargeting. Chestii normale, dar dacă ai fi lipsit vreo 10-15 ani din peisaj ți s-ar părea o limbă străină. Cam așa de mult s-a schimbat marketingul. 

Când începeam și eu să fac primii pași în lumea asta, prin 2006, în facultățile de profil încă se punea accentul pe direct marketing, învățam cum e cu panotajul stradal, reclamele radio și TV,  studiile de piață și, să nu uit, reclamele din ziare. Nu râdeți, acolo mergeau majoritatea bugetelor de marketing.

În 2018 marketingul clasic nu a murit, cam jumătate din bugete încă merge spre TV,  reclame tipărite, outdoor, deoarece brandurile au nevoie de notorietate, reach, nu poți crește un brand puternic doar cu promovare online. Totuși, bugetele alocate marketingului online sunt pe creștere. Facem reclame pe Facebook, Google, vrem clipuri care să devină virale, colaborăm cu influenceri, segmentăm campaniile până la nivelul consumatorului individual, încercăm să optimizăm tot la maxim.

Eu văd în schimbările astea o oportunitate.

Înainte nu puteai promova o firmă nouă dacă nu aveai un buget considerabil. Acum poți pleca de jos, cu buget minim. Lansezi un site, creezi conținut online, faci o campanie de promovare pe Facebook, crești un newslettter, oferi clienților nu doar produse sau servicii utile, ci îi și ajuți, și ai șansa să te ridici, să îți crești compania. Și am văzut asta la multe branduri, au început cu promovarea online, dar când au ajuns mari au început să investească și în TV, radio, print, outdoor, tocmai pentru a ajunge la mai mulți clienți, a câștiga notorietate.

Ce voiam să zic este că toate domeniile legate de tehnologie se schimbă cu o viteză amețitoare, iar dacă lucrați în ele trebuie să fiți mereu la curent cu noutățile, altfel veți fi dați la o parte. Greșesc?

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *