fbpx

Mitul turiștilor români bine educați

Îmi comenta un amic la o poză din concediu că s-a umplut și Lefkada de români, a ajuns un fel de Thassos 2, în condițiile în care deja gluma printre cei care merg des pe acolo este Thassos, pământ românesc. Eu încerc să evit datul cu părerea despre cum ne comportăm noi ca nație de afară, sunt sigur că avem părți bune și părți proaste, ca toate popoarele, dar las aici câteva chestii observate în 5 zile de stat pe la frații greci, parcă românii fac tot ce pot ca să iasă cumva în evidență.

Vila unde suntem cazați e pe o stradă relativ liniștită, aproape de oraș, cu mai multe vile închiriate turiștilor. Proprietarul a insistat pe păstrarea liniștii după amiaza și noaptea, ne-a repetat de vreo 2 ori orele de pauză. I-am zis să nu își facă griji, suntem cu copiii, puși pe odihnă, stat la plajă și relaxare. După 2 zile m-am lămurit de ce insista cu liniștea, în primul rând pentru că el stă lângă noi, și în al doilea rând pentru că a venit un grup de turiști în vila alăturată, grup care a dorit să ne prezinte nouă și celorlalți de pe stradă tot repertoriul fratelui Salam, probabil de bucurie că briliantul trăiește. Ghiciți naționalitatea turiștilor.

Doi la mână, Kathisma Beach e foarte mișto, cu apa albastră și nisipul fin, dacă ajungi dimineața găsești șezlonguri de închiriat în primul rând și parcarea liberă. E fără muzică, liniște, chill, auzi doar valurile și din când în când câte un copil care se joacă în nisip. Uneori mai auzi și discuțiile despre politică, macroenonomie, combinații sau ce a mai făcut vecina Geta de la 2, purtate de grupurile de turiști care țin morțiș să țipe unii la alți, deși sunt șezlong lângă șezlong. Ghici ce nație erau?

Trei la mână, pe una din plaje am dat peste un chelner român, din Teleorman, care îmi zicea că e cel mai bun an pe plaja lui dar mai ales în restaurant, sunt foarte mulți turiști, dar se vede că lumea e mult mai cumpătată, atentă la bugete. În cel mai bun caz, sunt dispuși să plătească șezlongurile, dar vor să consume ce și-au adus de acasă, și când zice de acasă se referă chiar la casa lor, nu la magazinul grecesc, am văzut ceva doze de Timișoreana pe acolo.

Și îmi explica omul – dacă vine ANAF-ul grecesc și găsește pe plaja mea băuturi care nu au fost vândute de noi mă amendează, zice că fac evaziune. Dacă vine șeful și vede turiștii cu alte băuturi crede că îl fur, vând băuturile și nu le bat în casă. Turiștii cred că noi suntem lacomi și vrem să facem vânzare. Asta în condițiile în care lângă șezlonguri e loc liber și gratuit pe nisip, poți să îți pui prosopul și să consumi ce vrei tu, de unde vrei tu.

Nu în ultimul rând, ghiciți naționalitatea turiștilor care încercau să negocieze prețul șezlongurilor pe o altă plajă, în condițiile în care se dădea bon fiscal?

În alte știri, vremea e bună pe aici, apa caldă, gyros la farfurie 9 euro ca în anii anteriori, berea rece ca gheața 3,5 euro, o jumătate de vin la carafă 5 euro, șezlongurile între 7-12 euro în zonele normale sau 30 de euro pe plajele de fițe, dar găsești peste tot un loc să îți pui prosopul, și marea e gratis. Senzația mea e că au crescut un pic prețurile și aici, dar puțin, grecii nu vor să alunge turiștii, acum că toată lumea vine la ei.

Voi ce experiențe ați avut cu turiștii români prin alte țări? Hai, ziceți ceva de bine. 🙂

Recomandă

8 Comentarii

  1. Prima dată când am auzit româna în Portugalia era pe la 4 dimineața și unul își băga chestii prin telefon de l-am auzit din casă.

  2. Anul trecut la bulgari ma saturasem de romani la plaja. Unii se jucau cu mingea printre prosoape urland la fiecare sut. In alta zi ne-am asezat langa o familie (cred ca din fundul muntilor) unde racneau unii la altii ca turbatii. Plecau copchii la 3 metri de sezlong si incepeau tipetele cu „ai grija maaaami”. Seara pe faleza figuri specifice romanesti, ca ii vedeai cu fata de aia de britney spears sau tiriac si dupa auzeai ca vorbesc romaneste. Am avut noroc ca hotelul era mai „altfel”, nu foarte kids friendly si auzeam putina romana. Ba chiar in parcare dominau masini de BG si DE.

    Anul asta in egipt, liniste totala. La un moment dat pe plaja mi se parea ca noi vorbim cel mai tare dintre toti. Mi-a placut maxim. Si daca auzeam ce vorbesc, nu intelegeam si nu puteam sa judec :)))

  3. După ce în 2020 am fost în Bulgaria la all-inclusive și am văzut pe pielea noastră cum au scăzut serviciile datorita pandemiei, în 2021 am fost la Sulina (interesanta experienta), anul acesta am ales Croația. Cazarile le-am ales pe booking. A fost cel mai scump concediu dar și cel mai fain de pana acum. Dacă ne ajuta Cel de Sus, la anul iar în vestul Europei, ne vom feri cat vom putea de mult de Est. Exact din cauza comportamentului conaționalilor noștri.

  4. Sincer, mi se pare că exagerați. Foarte, foarte rar am fost deranjat de turiști români. Anul ăsta pot zice că am văzut un singur grup de români mai gălăgios. În rest, oameni normali, fără fumuri, politicoși, n-am avut probleme. Mai degrabă m-au deranjat englezi, greci, sârbi, bulgari… E adevărat că evit vacanțele în străinătate în iulie-august, merg cât pot de mult în extrasezon.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *