Mă uitam că lumea se plictisește tot mai mult în casă, de au ajuns unii să spargă sute de mii de euro pe case care există doar prin realități virtuale sau poze care vin cu un token, să zicem un fel de certificat de autenticitate, tot digital. Dar probabil sunt prea mulți bani în piață, prea mulți fraieri care stau cu mâna întinsă, și cineva se sacrifică ca să le ia banii.
Știu că vi se zice că e the next best thing, că trebuie să vă cumpărați și voi vreun NFT ca să nu fiți ultimii săraci, știu că toate brandurile se îngrămădesc să lanseze ceva legat de NFT doar ca să apară prin comunicatele de presă cum sunt ele în val cu trendurile, dar eu zic că în 2-3 ani vom uita de ele, că va trece pandemia și lumea va redescoperi că banii pot fi folosiți pentru chestii reale, care au o utilitate practică.
Vreți să știți ce sunt NFT-urile?
Definiția din dicționar ne zice că NFT-urile sunt bunuri digitale, care nu exista fizic, dar pentru care mulți sunt dispuși să dea sume mari de bani, în speranța că le vor putea revinde la un preț mai bun.
Au început vedetele din State să le promoveze și să le vândă în primăvară, pentru bani evident, și toată lumea a intrat în joc. Inițialele NFT vin de la non-fungible token. Token-ul este o dovadă care îi dă deținătorului acces la o valoare digitală. Caracterul non-fungibil presupune că token-urile nu pot fi replicate, adică jucăria e doar a ta. Aceste caracteristici fac din NFT-uri bunuri digitale unice, iar asta atrage interesul colecționarilor.
Practic, cu acel token tu dovedești că NFT-ul este al tău, indiferent că vorbim de o poză, un meme, o melodie. Poți copia poza, dar nu și dovada că e a ta, aia este unică.
Evident, NFT-urile nu au nici o utilitate practică, prețul lor crește cât timp oamenii vor crede că alte persoane sunt dispuse să dea mai mult pe ele, sau cum zic englezii, e un joc de hot potato. Nu degeaba au legătură cu crypto.
Bonus:
- Thinking about giving the gift of an NFT? What to know about digital tokens
- The NFT scammers are here
Investors Spent Millions on ‘Evolved Apes’ NFTs. Then They Got Scammed.
Cryptocurrencies: NFT holders losing millions daily to scams
Și un clip educativ din domeniu:
Pe margine se încălzește metaversul, universul virtual 3D în care dacă ar fi să îl credem pe Mark Zuckerberg, toți vom locui, interacționa și munci, peste câțiva ani. Evident, nimeni nu se întreabă – stai, nu cumva stăm deja prea mult pe internet, deci nu avem nevoie de Mai mult internet?
Și ca să vă explic simplu de ce cred eu că nici metaversul nu va prinde, vreau să îi întreb pe cei mai bătrâni de aici dacă își amintesc de Second Life, că și aia era tot o lume virtuală, promovată ca fiind viitorul internetului, prin anii 2000. Aia de ce nu a prins?
Pe mine m-a atras, pentru câteva minute, NFT-urile cu strămoși, doar că procedura de achiziționare mi s-a părut prea complicat și, din câte am înțeles eu cel puțin, păreau totuși destul de scumpe, așa că am abandonat ideea. Am acasă o mască pentru anul nou, mai bună decât un NFT. :d
Da, ideea Gramma a fost faină, să folosești NFT-uri pentru o colecție de vinuri. Dar tot nu le-aș cumpăra, pot să descarc doar poza și asta e, trăiesc fără să am token-ul. 🙂
Cred că depinde din ce unghi privești toată treaba asta, Marius. În plus, știi cum e… toți avem dreptate și greșim în același timp.
Dacă îți cumperi NFT (sau crypto) că te plictisești în casă și vrei să fii în trend, da, cred că ai dreptate și sunt în asentiment cu tine. Nu trebuie să investești pentru că o fac alții.
Ceea ce trebuie însă e să te documentezi, nu să acționezi din impuls. Să vezi dacă pe tine chiar te coafează, sau o faci ca să fii cool. Că poate nu-ți permiți și ajungi la concluzia că nu e eficient pentru tine. Și poate n-ai nici timp să te ocupi că astea nu le cumperi și stai acolo cu ele și aștepți să pice din cer ceva.
Eu fac parte din categoria aia de oameni care și-a luat strămoși. La fel cum fac parte din categoria celor care nu și-au luat alte NFT pt că nu cred în ele. Dar strămoși, dacă-l studiezi, e chiar fain ca proiect. Ce-i drept, e la început. Și poate sunt nebuni cei care au investit în proiect. Dar e nevoie și de astfel de oameni care să investească în proiecte ca să crească mari. Altfel am rămâne mereu pe loc, cu frica în sân. E adevărat, poți să investești în proiecte care nu au succes. Dar asta e. Te oftici. Îți asumi. Și înveți ceva din greșeala aia.
Dar nu mi-am luat strămoși pt că e cool și nici n-am spart banii repede pe egold, care era destul de sus când au apărut. Îi aveam deja acolo, cumparati la un preț micuț, astfel că mi-am permis. Pentru că eu oricum aveam profit, nus coteam bani în plus din buzunar și nici nu luam din banii de pâine.
Iar apoi, strămoși au fost ieftini. Ieftini pt cei care aveau zeci sau sute de egold cumpărați la un pret micuț și care și-au permis să dea 1 egold pe un strămoș X3, X30 sau câți și-a luat fiecare. Iar apoi au vândut mare parte din ei, mai ales după ce nu au mai fost disbonibili strămoși. L-au luat cu 1 egold și l-au vândut cu 40 de egold. Profit 39 egold. Mai ales dacă ne gândim că unii și-au cumpărat egold cand a fost 60-70 de dolari, iar acum valorează în jur de 300 și a fost si 500. A fost o modalitate facilă de a-i multiplica și a face profit.
Dar na, depinde ce ofera fiecare NFT. Cei care au făcut Strămoși au un proiect fain în spate și acest NFT are o utilitate practică. De aia au și dat oamenii 40 de egold după. Pentru că a început să crească proiectul și să se adune parteneriatele pentru strămoși, astfel încât cei care au achiziționat NFT-ul să-l poată valorifica. Că nici eu n-aș lua neapărat un NFT pe care nu-l pot valorifica în niciun fel.
Hai că am scris apoape un articol :))))))
Merci pentru că ai creat conținut la mine. Da, la Strămoșii am scris mai sus că a părut faină ideea, cum s-au dus și cu Gramma. Dar cum ziceai și tu, ai dat pentru că nu ți s-a părut scump, că aveai deja banii acolo. Dacă trebuia să îi scoți direct din buzunar probabil ezitai mai mult. Nu zic că am adevărul absolut. Multe din NFT-urile apărute acum mi se par prostii. Tehnologia blockchain e bună, aștept să apară și aplicațiile utile.
Te contrazic puțin Marius – Second Life a prins destul de bine la vremea lui..se tranzacționau pamânturi, haine, parca și Botezatu își vindea ceva haine acolo.. și multe Branduri existau acolo pe bani buni.
Mai degraba cred ca nu s-a știut ce/cum sa se mearga înainte cu acel concept..
A dispărut la fel de repede pe cât a apărut, după ce s-au lămurit toți că viața reală e mai mișto.
Nu cred și nu am crezut niciodată în NFT-uri. Am văzut acum vreo săptămână că este inclusiv un joc unde poți cumpăra proprietăți (un fel de monopoly), unde pot cumpăra Cazinoul din Constanța cu 500 Lei sau Casa Poporului cu 1000 Lei.
Problema e că bun, principiul e ca la Monopoly. Îl cumpăr cu 500 Lei, poate vine altcineva și dă 700 Lei. Cine ar plăti, cu bani reali, munciți, o proprietare virtuală care în esență nu îți oferă nimic palpabil.
De asta nu cred.
PS: Ca și în Crypto de altfel. Am investit o sumă (nu foarte mare) în Cardano. Am cumpărat când era era 8 Lei, a ajuns la 12 Lei, a scăzut la 7, am cumpărat iar, acum a ajuns pe la 5 Lei. per total sunt în pierdere.
E un joc pe care nu ai cum să îl anticipezi în niciun fel (sau eu nu sunt în stare de asta și nu pricep conceptul, e foarte posibil).
Cert este că nu văd nicio valoare și niciun viitor pentru NFT-uri. Valoarea reală este dată de “TREND” și pentru că oarecum sunt la început și sunt “la modă”. În rest… cum au venit, așa se vor duce.
Ai cumpărat crypto când era pe vârf. Încă râd la articolele de acum 2 luni, spuneau că Bitcoin va ajunge la 100k euro în primăvara lui 2022. Probabil au raportat profituri mari și distribuie dividende. 😀
Sincer, cu toate că am pierdut, am păstrat acolo “Cardanele”, că și dacă le vând, tot am pierdut. Așa că le țin.
Cu toate astea, este cam ultima investiție în crypto pentru mine 🙂
Teoretic nu ai pierdut, până nu le vinzi. Dacă nu stai în banii ăia cel mai simplu e să le lași acolo până la următorul bull market.
Cred că aveţi dreptate cu acest articol. Sunt anumiţi băieţi şi pe la noi care tot promovează asemenea lucruri agresiv, dar peste 3 – 4 ani nu cred că o să mai auzim atât de des despre NFT.
Este un tip care promovează agresiv acest subiect, ca fiind viitorul. Poate că youtube plăteşte mult pe acest subiect.
Așa cum am uitat de Fidget Spinner. Am tot auzit de NFT-uri, iar citind acest articol am înțeles ce înseamnă. Eu unul nu am răbdarea și nervii necesari încât să aștept ca „ceva” cumpărat scump să redevină mai scump astfel încât să vând. Eu vând pe minus. De aceea nu mă mai joc, ca să zic așa, cu nimic din ceea ce înseamnă crypto sau bursă. Am încercat, am pierdut, am încercat din nou, am câștigat cât am pierdut, astfel încât sunt cam pe zero cu câștigul material și cu ceva câștig de experiență. M-am lămurit că nu e de mine, las pe alții să se îmbunătățească.
Piața de Crypto nu avea cum să aibă un viitor strălucit tocmai deoarece nu este nu nimic ancorata în viața reală. Depinde de internet și de tehnologie, iar după episodul Pandemic și ce se întâmplă acum la est de noi, nu știu câți ar mai paria pe faptul că vom avea internet peste 50 de ani. Astfel că piața de Crypto nu este pentru investitii pe termen lung, ci pentru specula pe termen scurt, de aici și fluctuațiile mari de pe acea piață …
Cine are avere și vrea să o lase moștenire generațiilor viitoare, nu o investește nici în Metavers, nici în Crypto, ci în chestii palpabile, predictibile și destul de lichide: metale prețioase, fonduri de investiții, valute