Avem mai mulți clienți la agenție ce caută să angajeze oameni pentru afacerile lor, și nu găsesc. Și dau salarii decente, mult peste media zonei, și nu caută studii superioare sau masterate, ci oameni serioși cu chef de muncă și un pic de experiență. Deja se gândesc și ei să aducă vietnamezi să îi formeze. Și mi-am dat seama de ce nu mai găsesc oameni dispuși să muncească – toți tinerii se autointitulează mai nou traineri sau coachi. Nimeni nu mai vrea să muncească.
Pe Facebook sunt câteva grupuri de antreprenori pe unde mai activez și mă uitam prin comentarii, o mulțime de tineri sub 30 de ani care zic că fac coaching, traininguri, te învață cum să ai o afacere de succes, cum să te dezvolți, deși ei nu au avut un job real la viața lor, nu știu cum funcționează o companie, cum se relaționează cu clienții. Au citit 2-3 cărți, au făcut un curs de genul John Maxwell Team și gata, ne pot învăța și pe noi secretul succesului.
Știu că am mai scris cu mulți ani în urmă despre cursurile de dezvoltare personală, dar acum e mult mai grav, tineri ce nu au muncit în viața lor o zi ne explică cum să facem afaceri, și mai trist e că sunt unii care îi cred și le dau bani pentru cursurile astea, de regulă oameni naivi, care chiar cred că un curs de câteva sute de euro te face peste noapte antreprenor de succes sau îți dezlănțuie potențialul.
Teoria mea este că la noi sunt 10% traineri și coachi buni, care au experiență practică în spate, au lucrat în mai multe firme, au format echipe, le-au crescut, au know-how adevărat și pot oferi plus valoare unui om ce pornește o afacere sau vrea să o crească. Ăștia de regulă sunt ocupați cu mult timp în avans, pentru că dacă ești bun pe ceea ce faci oamenii vin la tine și te recomandă, indiferent de domeniu. Restul de 90% stau la mica ciupeală, încearcă să prostească oamenii cu citate motivaționale din cărți și poze stock. Uneori le iese, cel mai adesea le plătesc părinții chiria și mai trimit un pachet de acasă.
Ziceam pe Facebook că toți tinerii ăștia care ne vând cursuri din ce au citit pe la alții ar trebui să se angajeze la McDonald’s mai întâi, să învețe cum e cu munca și funcționarea unei companii, cu urcatul de poziții, dar probabil e un job prea înjositor pentru ei, se visează direct manageri și antreprenori. Orice job de început e ok, pentru că nu poți explica din cărți altora cum funcționează o firmă, dar poți dacă știi ce face fiecare om dintr-o firmă, dacă ai fost deja în pielea lui. Și ca disclaimer am lucrat în construcții, într-o fabrică, în vânzări, în marketing, deci nu poate nimeni să îmi zică Vai, dar tu nu știi…
Noi românii ne pricepem la toate, dar inflația asta de oameni ce îți cer bani ca să îți vândă o experiență pe care o nu au, în timp ce în economia reală se caută angajați și nu se găsesc, îmi amintește de 2008.
Înainte de criză era la fel, toți făceau figuri și refuzau joburi, că aveau de unde, toți se visau șefi. Poate că nu va mai veni o criză prea curând, dar dacă vine trainerii și coachii ăștia dispar primii. Nu știu cine îi va angaja însă, că și la fast-food-uri au început să bage ecrane interactive pentru comenzi…
70
E panica mare cu candidatii. Firma unde dau cu sapa (suport IT) tine interviuri o data pe luna, din 30 de oameni vazuti 20 nu stiu sa configureze un router basic sau sa schimbe un hdd, dar cer salarii de la 3500 de lei in plus. O.o
Am mai auzit, din 100 de candidați dacă găsești doi care știu ceva e bine.
Hai măi tată cât de analfabet funcțional să fii? Fără să pară că mă laud, deși e o laudă și puștiul meu de 10 ani știe să configureze un router. Și primul lucru pe care-l face după ce schimbă user-ul default și parola e să de-a acces doar device-urilor din casă pe baza MAC-ului
99% dintre utilizatorii normali le lasă pe cele standard.
puștiul tău de 10 ani e înzestrat, în comparație cu moluștele ce vin la noi la interviu, se pare.
Aia buni nu mai sunt de mult timp in tara iar restu se descurca cum poate. Nici dracu nu mai vrea sa fie angajat in tara asta unde ti se cere TOT dar nu ti se ofera NIMIC. Cand mai discuti cu asa zisi oameni de afaceri intreabai daca au incercat cu salarii mai mari, intreabai daca el patronu ar putea trai o luna cu acei bani si apoi vezi unde ajungi. E simplu sa arunci cu rahat si sa spui ca nimeni nu mai vrea sa munceasca in tara asta. Poate ca pe undeva e si adevarat dar nimeni… Citește tot »
3500 lei net ți se pare puțin pentru un meseriaș în industria lemnului? Știi că pentru banii ăștia angajatorul cheltuie în total minim 6000 lei, pe care trebuie să îi facă cumva de pe urma angajatului, că nu e fundație umanitară, e SRL? Sau 2500 pentru un ospătar, pe lângă bacșisuri. Idem, angajatorul se duce în 4400 lei, și după asta angajatul își bagă două săptămâni concediu medical, că oricum patronul nu are de unde să mai angajeze… Da, toți vrem salarii mai mari, e ok să vrei asta, dar nu ar trebui și să te întrebi dacă tu meriți… Citește tot »
Pai lasa ca mai bine pleaca din tara unde primesc mai multi bani si de unde patronu castiga mai mult de pe urma lui. Eu am intrebat altceva, poti trai cu 2500 lei? Vezi tocmai asta spuneam, ca uni vad lucrurile doar din perspectiva patronului nu si a angajatului caruia i se cere sa traiasca pe bani putini dar sa aibe chef de munca sa fie enrgic sa traga ca nebunu ca sa duca acasa 2000 lei. Nu cred ca vrei sa discutam de industria lemnului, cati bani se fac acolo si cata saracie e in randul patronilor din industrie,… Citește tot »
Era vorba de producția de uși, nu exploatare de lemn. Să nu amestecăm borcanele. La ospătari din ce știu dacă își fac treaba bine scot cel puțin un salariu din bacșișuri, și localurile corecte plătesc orele extra de muncă. Vizavi de trai acum un an de zile estimam cel puțin 1000 de euro pe familie ca să trăiești ok, dar fără vacanțe, extravaganțe. Nu compara ce e afară, deoarece nici puterea de cumpărare nu e aceeași. Un englez de exemplu va plăti 2000 de euro pe un site fără să clipească, un român se uită strâmb și dacă îi ceri… Citește tot »
Și încă ceva, e adevărat că afară se câștigă mult mai bine, dar și cheltuielile sunt mult mai mari. Majoritatea celor care pleacă acum afară nu mai pleacă din cauza salariilor, ci mai ales pentru că s-au săturat de sistemul de sănătate, educațional, de instituțiile statului care te tratează urât, de lipsa drumurilor, de lipsa de respect din societate.
Sunt romani care traiesc cu putin dar nu se plang . Problema este sa stii cum sa – ti folosesti banii , sa nu-i cheltui pe lucruri inutile .
Nu am o varstă foarte înaintată că să-mi dau seama de cum ar trebui să se plătească un om, dar mi-am dat seama că 2500 pe lună pentru fiecare zi lungită cu 35 de ore se poate numi abuz.
Daca nu ii aduci in firma atunci firma nu are un motiv sa existe. Haideti sa terminam sa deschidem firme care pot exista doar pe linia de plutire, dand salarii mici, fortand angajatii la supraefort. Ala nu e business si gata. Lasati competitia sa ia cota de piata, sa isi permita aia sa plateasca salarii.
Sorin, fabulezi. Statul nu încurajează competiția. La ce taxe sunt pe salarii rezistă pe piață doar corporațiile mari ce au rulaj și firmele de stat. Ai avut vreo firmă la viata ta, să plătești niște taxe?
3500 in industria lemnului? Bati campii prietene , se ofera cel mult 2000 ,
Ok, dacă eu bat campii atunci aplică aici. https://facebook.com/story.php?story_fbid=1395089233948735&id=191226534335017
P. S: sigur nu suntem prieteni.
Nu o cred pe asta cu ospataru nici daca ma impusti!!! Toti dau minim pe economie la ospatari ca vezi doamne,fac spaga
Nu e nevoie să împușcăm pe nimeni. Încă.
Așa credeam și eu, că nu mai vrea lumea să muncească, nu se găsesc oameni etc. Până când m-am uitat la un moment dat pe niște joburi în marketing online și nu mi-a venit să cred ce cer oamenii ăia acolo. M-am convins când am ajuns la unul sau două interviuri, unde a devenit foarte evident că trebuie să faci muncă de senior, deși titlul e de specialist/project manager, iar salariul la fel. Să-ți spun drept, pe mine nu mă interesează cât plătește angajatorul pentru mine. Eu știu cât intră pe card, câți bani duc acasă și ce pot să… Citește tot »
Da, aia cu specialistul pe marketing online care să facă și programare și seo și campanii și copywriting și social media e o mare mizerie. Mai găsești câte unul, dar best case scenario va fi mediocru la toate, și sigur jobul e prost plătit. De obicei e bine să ai o agenție care oferă astea, cu oameni dedicați pe fiecare domeniu, noi cam asta oferim, un fel de departament de marketing externalizat. Taxele pe salariu – Tocmai asta e problema, că angajatul se uită doar la net. Dacă ai primi 6000 de lei în mână și ar trebui să dai… Citește tot »
Sincer, uneori cred ca firmele n-au ce face numai sa-si raceasca gura de pomana ca fac angajari si nu gasesc oameni. Si n-o zic din perspectia caruia cere bani cu nemiluita ca si persoana fara experienta.
Asa e, de aia vin clienții și se plâng că nu au cu cine lucra, se plictisesc la birou probabil.
Tu de ce nu te apuci de muncă, atunci? Lasă `dreacu´ calculatoru’ șî treci la muncă, nu ma’ sta de vorbe. 😉 :-)) Îți sintetizez niște discuții (din motive evidente, trebuie să redactez anumite lucruri). Cunosc pe cineva, prieten bun, care lucrează la o companie. În compania aia, el face parte din „divizia” transportatorilor, adică, el transportă marfa, alți angajați dacă e nevoie (să-i ducă la serviciu) și, eventual, mai lucrează peste program dacă le cere jigodia să încarce alte mașini pe care el le conduce sau tiruri (normal până acum, da?). Acolo pe „divizia” lor, nu au toalete, nu… Citește tot »
Îmi place că citești doar ce vrei și ești fan al comunismului jegos care ne-a ținut în foame și frig. Aveam industrie înainte de 1989? De aia toate produsele românești erau refuzate la export și noi exportam doar ce producea agricultura, de făceau românii foame în fața rafturilor goale? Te rog nu mai insista pe aici cu prostiile astea, poți să zici orice, dar nu că a fost bun comunismul, e o jignire la adresa milioanelor de oameni care au suferit. Și noi după 1989 nu am avut capitalism, a fost doar un jaf economic al tuturor activelor, făcut cu… Citește tot »
Îmi pare rău că nu ești de acord. Poate într-o zi, poate când nu o să mai pretinzi că nu știi, poate… poate atunci.
Concomitent, afli și de ce mulți au plecat afară (nu pentru politică, ăsta e slogan electoral).
„Mai BINE sărac afară, decât sărac aici.”
Ți-am dat niște argumente și explicații valide zic eu, și tu tot insiști cu varianta ta. Nu are rost să mai răspund, că nu am ce.
Doar începutul e bun, când o să înțelegi (și știu că o să încerci să le explici și boșilor cu care interacționați la agenție) că punctajul invizibil numit „experiență” nu există, nu are nicio valoare reală intrinsecă, indiferent ce pretind americanii. Dacă lucrezi la McDonalds sau ca gardian la poartă, acea „experiență” nu se va converti în nimic la slujba aia lejeră pe care o apuci mai târziu (dacă apuci), dar, experiența aia de mec/gardian înseamnă fix zero când schimbi slujbele, chiar pe aceeași arie. De asemenea, cred că ți-am spus anterior: dacă muncești la birou într-o corporație, capeți (ceea… Citește tot »
Am căzut pe jos la faza cu experiența nu contează. La Mc nu înveți doar cum se pun cartofii în ulei, ci cum este organizată o firmă, cum se bate în casă un bon, cum faci un monetar. Înveți cum să vorbești cu clienții, cum să vinzi, cum să te organizezi. Sigur, la următorul job poate că vei aranja telefoane, sau poate că vei fi direct șef, dar vei știi toate cele de mai sus. Pe mine mă dezamăgește că există oameni care gândesc așa de
închis. Experiența nu contează…
Buna, referitor la tinerii fara experienta care vor sa faca coaching si training, am observat si eu aceasta tendinta interactionand cu tineri studenti si am o teorie privind posibilele cauze. Explicatiile mele nu pot fi insa extrapolate, caci se bazeaza pe oservatii si informatii obtinute de la un numar mic de studenti de 18-20 de ani. Ei, spre deosebire de cei de la 30 de ani in sus, au crescut avand acces la internet si retele sociale. In online, sunt tot felul de speakeri motivationali, din afara si de la noi, care iti spun ca poti face orice, indiferent de… Citește tot »
Alina, ai punctat foarte bine, sunt forme fără fond adoptate de afară. Și e ok să îți dorești să nu depinzi de un salariu, să nu stai de la 9 la 5 în birou sau fabrică, dar trebuie să începi de undeva. Eu recomand tuturor să lucreze în câteva companii, chiar și la Mc, în vânzări, orice, pentru a acumula experiență, a înțelege cum funcționează o firmă, a își descoperi talentul. După asta poți decizi pe ce drum să o iei, și de asta e important să faci toate astea cât ești tânăr, ca să nu pierzi timpul la 30… Citește tot »
De acord. Unii speakeri motivationali recomanda sa sari peste aceasta treapta si sa treci direct la propria afacere pentru a invata accelerat din propriul esec…iminent 🙂
E posibil și asta, dar vei face toate greșelile pe banii tăi și timpul tău.
Asta înseamnă să fim colonie, doamnă. Optimiștii ar zice „semi-colonie” dar eu nu sunt optimist…
Iar „experiența” este o gogoașă umflată. Experiența de McDonalds nu are nicio legătură cu „experiența” la birou (de exemplu; și diferă fiecare loc de muncă, experiența nu e universală pe cât se crede). Asta, de obicei, e propagandă americană care, se știe bine, au un mediu foarte nociv pentru drepturile muncii.
Roba, spune-mi măcar că ai peste 50 de ani. Nu că ar fi relevant, dar așa, pentru cultura mea generală.
Interesant articolul asta al tau insa nu cred ca research-ul a fost facut corect referitor la “cei care nu vor sa munceasca” si la “angajatorii care dau salarii decente”. In primul rand angajatorii, aia cu salariile lor decente, ar trebui sa invete ca in 2019 oamenii nu cauta numai acel salariu. Viitorii angajati nu vor doar 3500 de lei in mana, sa ajunga la birou la 9.00 si sa plece la 18.00 si aia e…Vor si alte beneficii, vor un mediu de lucru placut, vor sa lucreze intr-o cladire okay, poate intr-un birou dragut, poate un laptop mai performant, poate… Citește tot »
Sunt de acord cu toate observațiile, cu mențiunea că e și în interesul angajatului ca firma să meargă bine, mai ales dacă angajatul e mulțumit de salariu, colegi, mediu de lucru.
Buna ziua, ma dau si eu cu parerea 🙂 Raman la concluzia ca in Romania se face abuz de forta de munca umana. Haideti sa privim adevarul in ochi si sa nu-l evitam: zilnic urmarim in diverse surse scandaluri pe subiectul “Romania subjugata de alte natiuni”, scandaluri politice ipocrite – care nu cred ca mai exista in vre-o tara ca la noi, “taieri de paduri” , “statul paralel” etc etc. Nu trebuie neglijat adevarul care se intampla: tot ce inseamna capital banesc in Romania a fost privatizat cu fortza de alte tari capitaliste care efectiv ne exploateaza – si resursa… Citește tot »
Alexandru, cine te oprește să te faci capitalist și să dai tu salarii decente, dacă ai impresia că angajatorii sunt răi? Capitalul bănesc nu poate fi privatizat, învață noțiunile simple de economie. Au fost vândute pe bani puțini fostele fabrici din era comunistă, dar majoritatea nu le-au preluat străinii, ci românii, prietenii celor de la putere. E trist să asculți doar refrenul ăla cu Străinii vor să ne fure țara, când de fapt ne-am furat-o singuri.
Dupa 1990 noi ne-am taiat singuri craca de sub picioare. Toate acele uzine contruite nebuneste de regimul Ceausescu au ramas in urma incetul cu incetul fata de lumea moderna…si tot din cauza noastra, doar a noastra. Au fost vandute pe bani putini, lasate de izbeliste pentru a intra in faliment si vandute la kilogram…si nu strainii au facut asta ci ai nostri, cei care au ramas la putere dupa 1990. Asa ca hai sa nu mai plangem ca au venit corporatiile sa ne fure tara…nu ne-a furat nimeni nimic. Singuri ne-am furat viitorul si prima data s-a intamplat asta cand… Citește tot »
Uzinele alea erau depășite încă de pe vremea comunismului, de asta nu cumpăra nimeni produsele noastre la export, noi trimiteam afară doar materia primă.
Da, ai dreptate, multe din ele functionau doar de ochii poporului si a maretului partid desi erau an de an pe minus ca si performanta.
Imi plac astia care se dau cu curu de pamant (asfalt ma scuzati ca acu peste tot este asfalt) ca oamenii nu primesc destui bani, ca suntem tara europeana, ca avem drepturi, ca meritam mai mult dar cand e vorba sa plateasca un produs sau un serviciu al unui meserias incep cu hai mah, chiar asa de scump este produsul ala, ai preturi mari, e mai ieftin in china pe ali, chiar asa de greu e sa montezi un wc, sa pui o teava, sa sapi un sant, etc. Pai bine mah, voi vreti o tara ca afara, cu salarii… Citește tot »
Socialiștii îți vor zice să te angajezi la stat, ei uită că statul tot din taxele și impozitele strânse de la firme trăiește. Eu înțeleg ce spui tu, că am fost și angajat, am plătit și taxe pe firmă. Problema e că majoritatea oamenilor sunt angajați, și abia când trec de cealaltă parte a barierei deschid ochii. Sincer îmi place faza asta, că am mai mulți amici care când erau angajați veneau cu din astea, patronul ne exploatează, trebuie să fim corecți și să plătim toate taxele ș.a.m.d, și după ce deschideau firma începeau: Tu știi câți bani îmi ia… Citește tot »
Unii parinti le dau bani multi copiilor , sau le cumpara cadouri scumpe , dar acestea nu tin loc nici de dragoste parinteasca , nici de educatie . Ar fi bine ca parintii sa-si creasca copii in spiritul muncii , sa-i puna sa munceasca in casa . conform varstei pe care o au .
Unii tineri flutura hartia cu terminarea liceului si stramba din nas ca sunt cineva si cum sa munceasca , dar cum au terminat liceul nu sr stie .
Va rog sa cititi : Cei mai modesti miliardari ai lumii .
Veti vedea ca unii nu traiesc in lux , chiar daca au bani multi .
Nu inteleg de ce unii vor sa traiasca in lux , pentru ca la o masa se mananca , stand pe un scaun , intr-un pat dorm .
Cred ca avaritia este o boala .
E mai ok The Millionaire Next Door: The Surprising Secrets of America’s Wealthy.