fbpx

Nu contează câți bani facturezi, ci cu câți rămâi

Apropo de faptul că românii nu prea vorbesc despre banii lor, sunt totuși și excepții, mai ales cei care încep să aibă afaceri ce merg și vor să se laude cu realizările lor sau să atragă atenția, când vor să vândă firma. Și asta nu ar fi o problemă, doar că lumea nu pune întrebările corecte. Dacă vorbești cu cineva despre bani și are o afacere nu îl întreba câți bani produce cu firma lui lunar sau cât facturează, ci cu cât rămâne la final de lună (sau an) după ce scade toate cheltuielile, salariile, taxele. S-ar putea să fiți surprinși și să constatați că de multe ori un angajat plătit bine pe domeniul lui câștigă mai mult decât cel care l-a angajat.

Eu mi-am făcut un obicei din asta, să nu iau cifrele din declarații pe bune și să analizez un pic ce stă în spate. De exemplu, majoritatea celor care dau interviuri declară cu cât le-a crescut cifra de afaceri față de anul trecut sau ce cifră de afaceri au avut, dar nu zic cam nimic despre profit.

De exemplu, citeam despre o agenție cu o cifră de afaceri de 1 milion de euro pe an, raportau creșteri mari la hectar, totul frumos. Doar că dacă te uitai un pic vedeai că au 40 de angajați, deci la un salariu mediu brut de 800 euro se duc minim 384.000 euro pe an, și sunt zgârcit aici, realistic probabil se duc spre 500k.

Mai pui chiria pentru un minim de 200 metri pătrați, 12 euro metrul pătrat, că ai nevoie de 5 mp de angajat, și se mai duc 40-50k euro.

După aceea sunt licențele pentru softuri la firmă, cheltuielile cu echipamentele, campaniile de promovare, colaboratorii, utilitățile, alte câteva mii de euro lunar. Poate chiar 10k lunar, că sunt 40 de calculatoare, softuri, și ai nevoie de zeci de clienți ca să meargă treaba.

După aceea când ajungi la profit mai scazi impozitul pe profit, pe dividende, si s-ar putea să constați că antreprenorul rămâne cu un venit curat de câteva mii de euro lunar. Da, sunt bani buni, dar de la milionul de euro declarat, care ar da pe oricine pe spate, până la câteva mii de euro în mână, cât câștigă și un specialist foarte bun sau un manager, e o mare diferență.

Și aceeași filozofie ar trebui aplicată și pe finanțele personale. Ok, poate că tu câștigi 1000 de euro într-un oraș de provincie și prietenul tău Gigel câștigă 3000 de euro în capitală, dar nu e suficient să te uiți la venituri. Contează și câți bani îți rămân lunar, cum știi să îi gestionezi, să îi investești, că la educație financiară noi românii stăm foarte prost.

Ce vreau eu să zic este că cifrele legate de bani nu spun mereu adevărul, dacă nu le pui în context, deci nu vă agitați prea mult când citiți cum oamenii se laudă cu venituri foarte mari, dar uită să precizeze și ce cheltuieli au.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Foarte adevarat, de la brut la net e cale lunga!. E si mai bun exemplul cu salariul mare din orasele mari, daca castigi sa zicei 1000 euro intr-un oras mic din Romania si nu platesti chirie, ramai cu ceva banuti. Daca insa te muti in Londra pentru 2500-3000 euro dar doar chiria e 1000-1300 de euro deja e alta poveste…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *