fbpx

Din ciclul nu tot ce zboară se mănâncă, azi vă spun un lucru care ar trebui să fie evident pentru oricine are mai mult de 2 clase: faptul că un articol apare pe un site de știri românesc nu înseamnă că articolul este adevărat. Lucru valabil atât pentru ziarele online, portaluri, site-urile televiziunilor și, dacă mă gândesc bine, poate fi extins la orice mijloc de informare, inclusiv radiourile și televiziunea. Da, și blogurile.

Paradoxul internetului este că deși accesul la informație e liber, e răspunderea noastră să alegem sursele de informații și să verificăm dacă informațiile oferite sunt adevărate. Site-urile publică știri pe bandă rulantă, e vina noastră dacă punem botul la tot ce citim și credem că este adevărat.

realitatea

Zilele astea niște site-uri de știri românești au readus în discuție un mit care circula prin 2006 pe afară, cel al microundelor ucigașe, cu apa fiartă la microunde care omoară plantele. A scris și Radu despre asta, e o prostie sinistră, și îmi pare rău când văd foști colegi de facultate, oameni educați, cum dau share pe Facebook la mizerii de genul ăsta, fără a verifica înainte de unde au copiat bravii ziariști români articolul și cât de vechi e. Ar fi trebuit să știe mai bine.

Din păcate, nu e vorba de un singur articol, e un trend să dezinformezi publicul, copiind articole alarmiste de pe cine știe ce site de afară, cu unicul scop de a genera trafic pe site-ul tău de știri. Zilele astea e apa încălzită la microunde care omoară plantele, luna trecută erau codurile de pe pasta de dinți care arată toxicitatea produsului (nu există așa ceva), acum un an era cifra de pe fundul cutiei de lapte care arată de câte ori a fost sterilizat laptele după ce a expirat  (de fapt era lotul produsului) și așa mai departe. Mereu apar articole de genul ăsta, cu afirmații care nu au nici o legătură cu realitatea, și publicul le crede, pentru că vorba aia, articolul e pe un site de știri, doar site-urile de știri nu publică prostii, corect?

Greșit. Pe vremuri, când jurnalismul încă mai însemna ceva în România și oamenii care lucrau în domeniu își lua în seriozitate munca, partea aia cu verificarea informațiilor din mai multe surse, datul de telefoane, menționarea sursei și așa mai departe da, poate că puteai avea încredere în publicațiile menite să te informeze, online și offline.

Acum lucrurile s-au schimbat. Mai ales la știrile online, miza nu e calitatea, ci cantitatea. Scopul site-urilor de știri e să genereze afișări, pentru că ele vând bannere la kilogram, la mia de afișări. La site-urile de știri nu se angajează jurnaliști cu experiență, ci studenți sau proaspeți absolvenți, dornici să lucreze, indiferent de compromisuri. Ei nu sunt plătiți în funcție de cât de bine este scris un articol, ci de câte articole publică pe zi, iar o normă de 10-20 de articole pe zi e ceva obișnuit. În condițiile astea, tradusul articolelor de afară e ceva normal, nimeni nu se mai obosește să verifice dacă o afirmație este adevărată sau falsă, iar dacă e falsă și cineva le atrage atenția, bagă rapid o erată și dau vina pe sursa de unde au copiat știrea.

Concluzia: nu credeți tot ce citiți pe internet sau vedeți la știri. Dacă într-un articol nu sunt menționate sursele, ignorați-l liniștiți. Dacă apar sursele (cu linkuri), vedeți cât de reale sunt, nu de puține ori site-urile românești au luat știri din The Onion pe bune.

În condițiile în care 90% din articolele publicate de site-urile de știri românești sunt mizerii, dictonul Crede și nu Cerceta nu se mai aplică. Noua regulă e Cercetează și abia după aceea crede ce citești.

Și mai ușor cu share-urile pe Facebook la articole pline de afirmații mincinoase, pentru că voi veți fi cei luați de fraieri de către prieteni când postați prostii, nu autorul articolului.

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
21 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Marius Sescu
8 ianuarie 2014 08:33

Dacă ați deschis monitoarele mai târziu și credeți că apa de la microunde ucide plantele… http://t.co/9d9G83EMWE

Oana
8 ianuarie 2014 10:44

Foarte buna analiza de mai sus.
Nici eu nu inteleg cum oameni cu educatie pot crede un titlu exprimat la persoana a doua singular si imperativ.

Oana
8 ianuarie 2014 11:15

Din punctul meu de vedere e o lipsa de educatie media. Adevarul e ca in ultimii ani internetul si social media au avut o evolutie atat de rapida, cantitatea de informatii s-a multiplicat foarte mult si nu a fost ca oamenii sa se educe in domeniu.
Eu sunt mai optimista, cred ca in timp prin informare se va mai reduce efectul de turma.

Oana
8 ianuarie 2014 15:08

Nu am vazut. Asta e problema. Am vazut doar cateva articole mai pertinente.

Roxana Cioban
8 ianuarie 2014 20:16

Nu credeți tot ce citiți pe internet – http://t.co/Z1bVH4faDV via

Roxana Cioban
8 ianuarie 2014 20:16

Nu credeți tot ce citiți pe internet – http://t.co/Z1bVH4faDV via

Edi
Edi
9 ianuarie 2014 08:20

“nimeni nu se mai obosește să verifice dacă o afirmație este adevărată sau falsă, iar dacă e falsă și cineva le atrage atenția, bagă rapid o erată și dau vina pe sursa de unde au copiat știrea” – ohoooo, daca ar fi macar asa ar insemna ca exista sperante. Atunci macar resectivul isi recunoaste greseala si accepta sursa de informatii. Dar eu inca nu am vazut asa ceva (insa as fi curios, daca stii vreo publicatie online unde ‘jurnalistii’ acceta corectii de genul asta). Din cate am vazut, la noi se scrie cat de cat normal doar in presa de… Citește tot »

Tudor
10 ianuarie 2014 08:47

Un motiv in plus ca sa ne alegem cu atentie sursele de informare de pe internet. Eu prefer blogurile unde gasesc, pe langa transmiterea unei informatii, si pareri personale.

trackback
13 ianuarie 2014 09:46

[…] 1. Nu credeți tot ce apare în presă, v-am explicat deja asta. […]

trackback

[…] Nu credeți tot ce citiți pe internet […]

Cristian
Cristian
8 ianuarie 2015 11:06

Problema este educatia! Eu am terminat liceul / facultatea cu nota 8 si nu cred chiar orice citesc. Dar tineretul de azi nu mai invata nimica la scoala, doar citesc ziare (online) si cred tot ce e acolo. E devina si sistemul de invatamant, cartile sunt invechite (vezi manualul de geografie – care ne invata zonele industriale din anii 1960 sau manualul de istorie care nici nu aminteste sau denatureaza adevarul – vezi revolutia din 89). Manualul de matematica nu explica la ce se folosesc derivatele / integratele, iar cea de fizica e prost explicata fiind plina de formule si… Citește tot »

trackback

[…] de toate pentru toți. Și poze, și bancuri, și citate, și știri utile… Și foarte multe articole false, care se propagă viral datorită comodității și prostiei […]

trackback
8 decembrie 2015 10:33

[…] reală nu știu să lege 2 cuvinte dacă îi întrebi ceva mai elaborat. Dar ei au păreri, că au citit ei pe undeva, că masonii, că […]

trackback

[…] așa. Da, românii sunt ușor de prostit, generația actuală reacționează la știri negative, dă share la orice prostie găsită online pe Facebook, dar lucrurile se vor […]

trackback

[…] Poate că e greu să filtrați toate mizeriile care ajung la voi sub denumirea de articole, dar înainte să le dați mai departe informați-vă, verificați sursa. […]

trackback

[…] Clipul ăsta e cam lung, dar dacă vreți să vedeți cum sunt trucate unele clipuri de pe internet care ajung virale merită urmărit. Cum spuneam deja, nu tot ce zboară online se și mănâncă. […]

trackback

[…] totul se rezumă la noi, să nu ne lăsăm manipulați așa de ușor când citim ceva pe internet. Nu tot ce zboară pe internet se mănâncă, și înainte de a da share repede la un articol senzațional urmați pașii ăștia pentru a fi […]

trackback

[…] companiile care vând informațiile despre noi pentru reclame până la hărțuirea online și propagarea știrilor false. Și de fiecare dată când aud despre astea, mă întreb dacă internetul meu e același cu al […]

21
0
Lasă un comentariux
()
x