fbpx

Mă uitam că în perioada stării de urgență, dar și acum, când suntem un pic mai relaxați, a crescut tendința de a critica firmele, comercianții, brandurile. În criză spuneau mulți că e ok că s-au închis restaurantele și magazinele, deoarece lumea cheltuie mai puțin, și am descoperit că putem trăi și cu mâncare gătită acasă sau fără porția de shopping săptămânal. Comercianții sunt răi, cam ăsta e rezumatul, urmăresc doar profitul, nu salvarea umanității.

Se simte o adiere de nostalgie după socialism – să se ocupe statul de toate firmele, să controleze statul prețurile, că e rău capitalismul. Generațiile noi nu au făcut foamea la propriu, nu au tremurat de frig, nu au fost torturate pentru curajul de a gândi altfel decât zice statul, și li se par nasoale democrația, capitalismul, economia liberă. Prea puțini oameni realizează că nimeni nu te obligă să îți cheltui toți banii la mall sau să mănânci zilnic în oraș. Ai și opțiunea asta, dar nu e singura.

Sunt de acord că unii comercianți cresc prețurile exagerat, fără a oferi calitate sau beneficii pe măsură. Soluția e simplă în cazul ăsta. Eu penalizez brandurile care exagerează sau nu au un comportament corect față de clienți într-un mod foarte simplu, nu le mai cumpăr produsele și serviciile.

Și mulți români s-au prins de faza și fac la fel. E prea scump șezlongul în Mamaia? Să stea acolo gol, hotelierii au crezut că românii nu vor avea de ales pentru concedii și vor da banii, dar uite că mulți au preferat să stea acasă, din cauza prețurilor prea mari de pe litoral. Susținem economia, dar să merite.

Credeți că Ray-Ban are prețuri mari pentru ochelarii de soare? Cumpărați Polaroid, calitate bună la prețuri decente. Nu sunteți mulțumiți de Nike? Aveți WED’ZE și Domyos la Decathlon, sunt suficiente pentru sportul de ocazie. Apple e prea scump la smartphone-uri? Samsung, OnePlus, Xiaomi, Oppo, Meizu au și alternative cu cu prețuri mai mici, pe Android. Kaufland sau Cora au prețuri mari la alimente? Mai avem și Lidl, Profi, Carrefour etc.

Ideea e că datorită capitalismului avem concurență în majoritatea domeniilor și industriilor, și avem posibilitatea de a alege ce produse și servicii ne dorim. Există ceva pentru fiecare, avem cerere și ofertă.

Sistemul nu e perfect, dar e cea mai bună opțiune pe care omenirea a găsit-o până acum. Și firmele normal că urmăresc profitul, altfel ar fi ONG-uri. Tocmai dorința de a crește o firmă, de a avea mai mulți clienți, mai multe vânzări, a ajutat societatea să se dezvolte. Toate tehnologiile noi care apar și ne fac viața mai bună au în spate motivația companiilor de a atrage clienți. Nu văd nimic rău în asta.

Nu mă credeți? Venezuela, Cuba, Coreea de Nord o duc bine? Dacă nu, de ce oare?

RECOMANDĂ
  • 31
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
6 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Phaff
Phaff
24 iunie 2020 17:34

Sunt convins că lumea, inclusiv generațiile noi, au obosit de fentele împletite cu zâmbete. Nici nu ajută situația în care unii ermetici au shortcut-uri la făcut mizerii sau la medii avantajoase „pentru că pot”. De aceea, fără să-și dea seama, invocă maxima „Fiat iustitia et pereat mundus”. Nu ajută nici faptul că suntem cum suntem și unde suntem Generațiile noi nu au făcut foamea la propriu, nu au tremurat de frig, nu au fost torturate pentru curajul de a gândi altfel decât zice capul, și li se par nasoale democrația, capitalismul, economia liberă. Vrei să-ți spun un adevăr, crunt, istoric?… Citește tot »

Doc
Doc
24 iunie 2020 20:00

Păi nostalgia unor generații comunistoide crescute în cușca lui Ceaușescu, se pare că este moștenită de urmașii lor.Cred și înghit toate minciunile spuse de părinții și bunici lor tărșiți în descurcăreli și furăciuni tipice așa-zisei ,Epoci de Aur,

Dacian
Dacian
3 iulie 2020 16:13

Cand fostul CEO Luxotica, a fost intrebat de ce ochelarii vanduti de companie sunt atat de scumpi…

Lesley Stahl: You’re trying to tell me it’s all worth all that money.
Andrea Guerra: Everything is worth what people are ready to pay

6
0
Lasă un comentariux
()
x