fbpx

Să fim de acord măcar cu faptul că nu suntem de acord

Încep să urăsc diminețile de sâmbătă, sunt pline de vești groaznice. Acum două săptămâni vineri noapte a fost tragedia din Colectiv, vinerea asta au fost atacurile teroriste din Paris. Știu că sunt doar coincidențe, dar weekendurile sunt tot mai triste când te gândești că lumea asta o ia razna.

Și mai trist e când vezi ce se întâmplă după tragedii de genul ăsta, cum oamenii în loc să fie mai uniți se ceartă din motive stupide sau încearcă să profite de suferința altora, să defileze cu ea, ori să o ironizeze.

E stupid să te iei de românii care și-au pus steagul Franței la poza de profil pe Facebook, doar pentru că Facebook a oferit un tool rapid pentru asta. De ce nu și-a pus nimeni steagul Rusiei, al Kenyei sau al Libanului? Eu zic că e logic să fii mai apropiat de cei din Franța, care au aceeași culoare a pielii ca noi, au obiceiuri similare și vorbesc o limbă soră cu a noastră, avem prieteni pe acolo, cunoștințe, rude. Nu e deloc corect, e la fel ce tragic de s-a întâmplat și în Beirut, dar asta e lumea în care trăim, compasiunea e mai mare pentru cei pe care îi percepem mai apropiați de noi. Și da, știu că francezii ne luau la mișto nu demult, uite că asta poate arată că noi suntem mai inteligenți decât ei, că avem puterea de a ierta.

Dar vai, emigranții sunt teroriști, din cauza lor s-a întâmplat asta, strigă în gura mare și pe la noi patrioți care poate nu au ieșit în viața lor din țară. Nu zic nu, e posibil ca 1 la 10.000 de refugiați să vină în Europa cu intenții rele, dar asta înseamnă că trebuie să îi alungăm pe toți, să îi trimitem înapoi în infernul de unde au fugit? Ei fug fix de teroriștii ăștia. Nu mai zic de faza cu pașaportul sirian găsit lângă unul dintre atacatorii sinucigași, cum s-a aruncat el în aer dar cu grijă, să nu își transforme în cenușă și pașaportul. Da, avem nevoie de controale, de măsuri de siguranță, de o filtrare a celor care intră în Europa, dar soluția nu e ignorarea lor.

Dacă ați prins vremurile în care românii erau priviți urât prin toată Europa doar pentru că am avut ghinionul ca după revoluție să iasă din țară întâi conaționalii romi care ne-au stricat reputația știți la ce mă refer. Nici eu nu m-am simțit bine când am fost plecat în alte țări și unii oameni mă considerau automat leneș, hoț sau cerșetor doar pentru că ziceam că sunt român. Chiar vreți să îi tratăm pe alții fix cu aceeași mentalitate cu care am fost noi tratați?

Și nici cu religia asta nu stăm prea bine. Nu contează că ne închinăm la Dumnezeu, Buddha sau Allah, deși majoritatea religiilor propăvăduiesc un Dumnezeu bun și iertător, care ne iubește pe toți și ne îndeamnă să ne iubim aproapele, majoritatea războaielor religioase pleacă de la ideea că Dumnezeul meu e mai bun ca Dumnezeul tău. Nu am învățat nimic din greșelile făcute în epoca cruciadelor.

Foarte tristă a ajuns Europa, și lumea în general. În România ne omoară neglijența, nepăsarea și corupția politicienilor și a statului, în Franța îi omoară fanatismul religios. Trist, trist de tot.

Soluția la toate problemele astea e simplă, dacă am știi ce înseamnă de fapt libertatea și am respecta-o cu toții. Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. (John Stuart Mill)

Recomandă

4 Comentarii

  1. La modul cel mai simplu, din contradicţii se ajunge la ceartă. Privind acest aspect (foarte răspîndit în ziua de azi) nu pot să nu observ ceva: contradicţiile sînt cauzate de neînţelegeri ale problemei, de lipsa de informare şi de un mod de exprimare anacronic. De aici, pasul pînă la ceartă este infim. Practic totul se bazează pe o lipsă de cunoştinţe, lipsă de educaţie, lipsă de respect, lipsă de înţelegere… pe multe lipsuri, lista fiind lungă. Aş lua de exemplu “educaţia” care se predă acuma în şcoli, respectiv acumularea unor cunoştinţe esenţiale pentru viitorul individ, o “educaţie” care în România eu o consider la un nivel sub-mediocru. Am uitat să trec în listă ceva foarte important: lipsa de cultură. Poate că acest aspect al educaţiei culturale e cel mai important, neînţelegerea culturii şi respectul pentru cultură fiind una din cauzele certurilor şi viitoarelor conflicte. Mă refer la o înţelegere a culturii universale, nu numai a unei singure culturi. Iar educaţia pentru cultură face parte din importantul proces de educaţie. O generaţie educată în spiritul unei singure culturi, mai mult sau mai puţin “prelucrată de la nivel superior de conducere” este echivalent cu crearea unui cult izolat şi absolutist. Aceste învăţăminte “încurajate” şi ridicate la cel mai înalt nivel ideologic(!), ajung la manifestări de fanatism şi extremism. Şi atunci te mai miri de evenimentele care au loc în lume ? Situaţiunea globală care este una foarte complexă, trebuie privită şi analizată obiectiv, şi astfel se pot identifica problemele majore, se pot găsi cauzele problemelo şi se pot găsi şi rezolvări. Sigur că se poate găsi rezolvare la orice problemă, dar pentru asta trebuie să fie îndeplinite cîteva condiţii, mai sus amintite. Altfel nici o şansă de îmbunătăţire, nici o şansă, din contra…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *