E oarecum amuzant să vorbești cu oameni despre care știi că au bani și să afli că nu au nici o idee despre finanțele personale, nu știu exact câți bani câștigă lunar, câți bani cheltuie și mai ales, pe ce. Și după aia îi vezi că se plâng că nu pot pune nimic deoparte, că la final de lună sunt mereu pe zero.
Lăsăm la o parte teoria reducerii cheltuielilor inutile, că e mult de discutat și îți trebuie disciplină ca să monitorizezi atent cheltuielile, să vezi ce poți elimina fără ca stilul tău de viață să sufere. Să ne concentrăm pe partea cu economiile.
Așadar, câștigi destul de bine dar nu reușești să pui bani deoparte, mereu apare ceva e cumpărat, un gadget nou, o excursie pe care nu o poți rata. Surprinzător sau nu, aceiași prieteni cu bani îmi zic că nu au nici o problemă să își plătească ratele, atunci când le au, pentru că alea trebuie plătite, sunt obligatorii. Economisirea de bani în schimb pare ceva opțional.
Cea mai simplă metodă de a pune bani deoparte este să tratezi economiile ca și cum ar fi o rată. Să te plătești pe tine mai întâi. Atunci când îți intră salariul în cont ia 10-20% și pune-i într-un cont de economii, Poate să fie și 5%, important e să începi de undeva. Evident că nu te vei îmbogăți din dobândă, dar ideea e să te obișnuiești cu mai puțini bani și economisirea. Poți chiar să setezi un transfer lunar automat dintr-un cont în altul, ca să nu îți bați capul și să nu mai fii tentat să cheltui banii ăia.
Poate că la început pare greu, dar după o perioadă te obișnuiești cu asta, poți crește chiar și suma economisită lunar
Experți în finanțe recomandă să economisești 20-25% din salariu, dar hey, chiar și 5% e ok pentru început. Asta pe lângă fondul de urgență, care ar trebui să îți ajungă pentru 6 luni.
Voi puneți bani deoparte sau abia ieșiți pe zero la final de lună?
Din 2014 mi-am setat ca în data de 15 a fiecărei luni să mi se vireze 800 de lei spre un cont de economii. Ziua de 15 fiind data salariului. Ideea e bună, dar de cele mai multe ori am accesat și contul de economii până la următorul salariu.
Acum de când veniturile sunt mai mici, dar vin de mai multe ori pe lună mi se pare și mai simplu să economisesc, indiferent câți bani am, pe data de 15 se virează în contul de economii.
Oricum, am observat că dacă nu economisesc pentru ceva anume, nu prea îmi pasă de acel cont. Dacă am un obiectiv, văd că se adună banii 🙂
Obiectivul ar trebui să fie ceva investiții pentru bătrânețe, că la cum se prezintă sistemul de pensii facem foamea peste 30-40 de ani.
E foarte buna ideea si, daca nu ai banii in casa, e mai usor sa te tii departe de ei. Normal, nu pui card atasat, ca tot aia este. Eventual nici internet banking, sa nu poti sa bibilesti pe acolo decat de la ghiseu 😀
Așa ar trebui să îi îngropi în spatele casei. 🙂
Am reusit si eu sa pun deoparte 10% din castig pentru o perioada scurta de timp, dar masina s-a stricat, am umblat la bani, apoi job-ul s-a stricat, iar acum totul se rezuma la cat si de unde pot sa fac in asa fel in cat sa am de achitat rata si facturile, si sa supravietuiesc.
As putea sa vand masina, sa raman fara si sa mai reduc costurile, as putea sa ma mut la parinti si sa reduc costurile, dar inca mai cred ca pot, inr-un final sa trec si de perioada asta si sa ajung iar la pragul de economisire.