fbpx

E trist că unii oameni nu vor să știe ce salariu brut au

Odată cu decăderea Facebook s-a mai întâmplat ceva interesant, LinkedIn a devenit mai frecventabil și mai activ, oamenii încep să posteze acolo și lucruri utile, știri, articole, nu doar anunțuri atunci când își schimbă jobul sau își caută clienți. Nu mai e doar self promo.

Una din discuțiile interesante văzute recent a fost despre salariul brut și salariul net în România, mai exact câți români își știu salariul brut, adică salariul total plătit de firma unde lucrează, cu tot cu taxele la stat. Ce m-a surprins este că suntem în 2023 și încă sunt persoane educate, probabil cu joburi bine plătite, care consideră că nu e important sau util să cunoască asta, pe sistemul de ce mi-ar păsa mie de cât plătește firma în total, eu vreau doar să am câți mai mulți bani în mână, nu?

În primul rând poți afla relativ ușor un brut aproximativ, înmulțești salariul net cu 1,7, de exemplu dacă tu primești 4700 lei în mână înseamnă că angajatorul plătește în total aproximativ 8180 de lei pentru serviciile tale. Aproape 43% sunt taxele la stat. Sigur, pentru tine poate că nu contează, dar pentru firma unde lucrezi da.

În al doilea rând, când știi și brutul asta ar trebui să te pună un pic pe gânduri, dacă ești salariat.

Ar trebui să te întrebi dacă primești suficiente beneficii de la stat, dacă condițiile și facilitățile oferite de statul care ia lunar banii ăștia din munca ta sunt ok. Dacă e ok sistemul de sănătate, dacă sunt bune drumurile pe care mergi, școlile la care învață copiii tăi, dacă angajații din instituțiile de stat se poartă corect cu tine, din astea. Nu de alta, dar toate sunt plătite și din banii tăi.

Nu în ultimul rând, ar trebui să te întrebi dacă aduci suficientă valoare în firma unde lucrezi. Da, când suntem angajați nu ne pasă de salariul brut, capitalismul e rău, șefii sunt nașpa, dar dacă vrei să faci carieră sau să stai într-o firmă ca angajat mai mult de câteva luni ar trebui să faci și exercițiul ăsta de imaginație.

Ok, eu iau 4700 de lei în mână, dar șefii plătesc în total 8180 lei lunar pentru a beneficia de munca mea. Eventual mai plătesc și chirie la spațiu dacă nu e work from home, mai cheltuie bani pe consumabile, echipamente, utilități, alte servicii al firmă. Ei așa gândesc. Oare eu câți bani aduc lunar în firma aia?

Nu zic acum că e responsabilitatea angajaților să facă calculele acestea, dar cei care gândesc pe termen lung fac asta, pentru că vor să crească în companie sau vor să facă intraprenoriat sau vor să aducă mai multă valoare în firmă pe domeniul lor de activitate, pentru a cere un salariu mai mare pe viitor. De asta e bine să știm și brutul, și cât de valoroși suntem pentru firmă.

Aceeași discuție se aplică și firmelor, e trist să vorbești cu antreprenori care nu știu cât plătesc taxe statului român lunar. De exemplu creșterile de taxe anunțate recent ne cresc costurile cu minim 5% din ianuarie 2024 pe SRL, dar mulți nu știu asta. O să fie amuzant din ianuarie, după ce se trezesc toți din mahmureală.

Voi știți cât plătiți taxe către stat?

Recomandă

13 Comentarii

    • Teoretic 25% ar trebui sa ii primești înapoi prin pensie, practic la cum creste vârstă de pensionare și cat de mici sunt pensiile raportat la sumele plătite e o mare loterie să ieși pe plus.

  1. Stai asa ca ai uitat sa zici ca din net mai platesti si TVA catre stat la cam tot ce cumperi. De fapt statul iti ia peste 50% din brut.

  2. Din pacate stiu cat se duce la stat. Eu ador partea cu asigurarea CAS platesti uneori de 2-3 ori pe an contributia, ca si salariat si mai platesti atunci cand scoti dovidente.
    Desi avem per total taxe mici raportate la tarile din vest, din pacate ce primim noi ca si cetateni e sub nivelul taxelor platite. Asta doare cel mai tare.

  3. “Aproape 43% sunt taxele la stat.”

    Fals!
    Daca bagi in salariu si impozitele, accizele, supraaccizele si mai ales TVA-ul si vede bizonul ca ajunge sa plateasca ~75% pentru niste elucubratii si utopii marxiste care in realitate nici macar nu exista, cum sunt “datoria fata de tara” si “contractul social”, poate se umfla tărâța in el si se trezesste din infantilism si se revolta.
    Sa vezi schimonoseli si scarpinaturi in ceafa cand ii spui bizonului ca “contributiile” la CAS si CASS ajung in niste scheme Ponzi si ca vor muri de foame la batranete daca vor ajunge sa traieasca doar din pensie, pilonul I+II.
    Sa vezi injuraturi ce iti furi daca indraznesti sa spui ca tu nu contribui si ca iti investesti singur banii ca sa-ti asiguri bunastarea sanatatea si bunastarea familiala inclusiv la batrantete, sau daca iti faci vreo asigurare medicala privata bengoasa de genul Bupa si daca te tratezi prin strainatate asa cum “au tupeul si nesintirea” s-o faca multi romani.

    https://iqmed.ro/bupa/
    https://www.bupa.co.uk/
    https://www.bupa.com/

    https://ziarulromanesc.at/zeci-de-mii-de-romanii-se-trateaza-la-spitalele-din-austria-250-milioane-de-euro-au-cheltuit-doar-intr-un-an/
    https://ziarulromanesc.at/sute-de-romani-se-trateaza-la-viena-de-cancer-iata-cum-decurg-consultatiile-si-tratamentele/

    Apropo, sa vezi plansete, inflatie si saracie de la anu’, dupa ce USL va introduce impozitul progresiv pe salarii si probabil si la PFA-uri.
    https://www.google.com/search?q=florin+georgescu+impozitul+progresiv
    https://www.google.com/search?q=ciolacu+impozitarea+progresiva

    “Aceeași discuție se aplică și firmelor, e trist să vorbești cu antreprenori care nu știu cât plătesc taxe statului român lunar”

    Astia nu sunt antreprenori, sunt IMBECILI!

    Personal eu NU RECOMAND SUB NICI O FORMA NIMANUI cateva chestiuni extrem de simple:
    – sa isi incaseze banii ca sclav, pardon, ca “salariat”
    – sa contribuie la vreo schema Ponzi de stat
    – sa nu aibe conturi si carduri in strainatate, macar un amarat de Wise, N26, etc,
    – sa isi deschida firma inregistrata pe plan local, “la primarie”, in nume propriu
    – sa detina doar o singura cetatenie, sau sa nu aibe macar o a doua rezidenta cu domiciliu cu tot si in caz de “nasoale” sa ajunga fugar sau refugiat cu traista in bat

    de retinut!
    https://www.azquotes.com/picture-quotes/quote-rich-people-plan-for-three-generations-poor-people-plan-for-saturday-night-gloria-steinem-43-60-24.jpg

      • Nu stiu daca este sau nu “drăguț în teorie”, dar in practica stiu cel putin doua lucruri:
        – ESTE 100% LEGAL
        – absolut tot ce tine de legi-acte-bani NU SE FACE DUPA URECHE fara a apela la SERVICIILE UNOR PROFESIONISTI in domeniul respectiv

        Doar asa ca fapt divers,
        Cand eram la facultate in Bucuresti in anul doi, am cunoscut doi tipi de la tine din Bacau cu care mai trageam chefuri, Cezar si Iulian, ASE-isti, iar prin intermediul lor, alti doi, Gelu si Dan, studenti la drept. Toti patru au fost colegi de clasa in liceu. Cu primii doi am inceput sa fac afaceri “studentesiti” prin anul trei, iar un an mai tarziu cand volumul si valoarea a crescut am avut nevoie de acte legale, asa ca am apelat la Gelu si la Dan si la firmele pe unde isi faceau stagiatura.
        Cert este ca pe toata perioada cat am stat in Romania am lucrat numai cu ei doi si cu firmele prin care erau ei avocati. Ei se ocupau de infiintarea companiilor, de intocmirea tuturor actelor si a contractelor, de managementul conturilor Escrow, de rezolvarea problemelor litigioase, inchirieri/adhizitionari real estate, etc. Tot firmele respective se ocupau si de partea de finante si contabilitate.
        Asa ca eu am avut PFA, II si drepturi de autor de pe vremea cand multi nu stiau ce sunt alea, nu ca ar sti acum.
        Am avut si firme in diverse locatii ca Cipru, UK, Irlanda, Panama etc. de pe vremea cand multi nu erau in stare sa le gaseasca pe harta, nu ca ar putea acum.

        Astia doi sunt bacaoanii tai de care vorbesc si care au fost colegi de serviciu mai toata cariera lor:
        https://profesionisti.juridice.ro/dan-jalba
        https://birisgoran.ro/team/gelu-goran/

        Un lucru este cert,
        Peste tot pe unde am fost si pe unde am locuit, primul lucru pe care l-am facut a fost sa aplelez la serviciile unor profesionisti, iar pe locul intai au fost cei din domeniul fiscal si juridic, ordinea operatiunilor fiind:
        1. consultanta si asistenta fiscala
        2. consultanta si asistenta juridica
        3. stabilirea rezidentei fiscale si juridice
        4. infiintarea/achizitionarea cel putin a unei firme in care PRIMORDIALA ESTE STRATEGIA DE EXIT
        5. achizitionarea, detinerea si utilizarea de active PE FIRMA, NU IN NUME PROPRIU sau din contul/portofelul personal

        https://www.investopedia.com/terms/e/exitstrategy.asp
        https://www.avocatnet.ro/articol_45929/Strategii-de-%E2%80%9Eexit-Care-sunt-variantele-de-a-p%C4%83r%C4%83si-afacerea-pe-care-ai-infiin%C8%9Bat-o.html

        Ca tot vorbeai de “dupes” la un articol recent,
        Doar saracii si prostalaii cumpara asa ceva. Daca sti ce sa cumperi si mai ales de unde sa cumperi, poti obtine niste produse premium la niste preturi foarte bune. De ex de peste 15 ani Burduhos Dumitru de la esentedelux face o gramada de bani avand afacerea lui prin care vinde parfumuri de designer (aproape) la jumatate din pretul de retail si parfumuri de nisa la pretul retail al parfumurilor de designer. Si face acest lucru ca II(intreprindere individuala), fara a fi sclav salariat si fara SRL. Cu alte cuvinte, IN PRACTICA ESTE PERFECT POSIBIL SI LEGAL sa platesti taxe putine sau deloc si sa contribui putin sau zero la toate schemele Ponzi de stat.
        https://esentedelux.ro/
        https://www.facebook.com/esentedelux.parfumuri/
        https://www.instagram.com/esentedelux/

        Cine vrea sa plateasca taxe asa cum i se cere “de la primarie”, nu are decat!
        Mie nu-mi pasa ce fac altii cu viata si cu banii lor. Mie imi pasa doar de banii mei, de viata mea si a familiei mele aspra carora am un control absolut. Nu las nimic la voia intamplarii si fac o planificare minutioasa si de lunga durata cu ajutorul profesionistilor. Totul 100% legal. Punct.

    • Ai ce face, îți deschizi propria firmă dacă vrei să fii propriul șef, sau PFA, sau II, dar depinde de cum stai cu stresul și ce vinzi sau ce servicii poți oferi, cum ești taxat etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *