fbpx

Obsesiile românilor

Cu vreo 2 zile înainte de Revelion am tras și eu o fugă la hypermarket să mai cumpăr una alta, și cărucioarele arhipline mi-au reamintit de niște sechele pe care le cărăm cu noi în capitalism, chiar dacă lipsurile au dispărut de mult, chiar dacă acum avem de toate. Românii au rămas cu niște obsesii, și cred că se transmit din generație în generație. Cele mai importante sunt frigiderul mereu plin, ușa încuiată și frica de curent.

Să fie frigiderul mereu plin

Înțeleg frica de a avea frigiderul gol pe vremea comunismului, când se făcea foamea, alimentarele erau mereu goale și un frigider mereu plin era semnul bunăstării supreme. Totuși, în 2017 avem magazine, supermarketuri și hypermarketuri deschise la orice colț de stradă, și majoritatea au deschis cam tot timpul. Mă uitam și de sărbători, unele aveau program pe 24 și pe 31 până pe la 10 seara.

În condițiile astea, ce rost are să faci cumpărături de parcă ar veni apocalipsa mâine, când peste 1 zi poți merge iar să cumperi ce îți trebuie? Citeam pe undeva că aproximativ 40% din mâncarea cumpărată se aruncă, și nici nu mă miră. Dar noi am rămas cu sechelele astea, mai bine cumpărăm și aruncăm decât să vedem un raft gol în frigider.

Ușa încuiată tot timpul

Ca o dovadă că suntem un popor credincios, cu frică de Dumnezeu, ce respectă legile, majoritatea românilor au și obsesia asta, de a încuia ușa mereu, chiar și când pleacă din casă 2 minute pentru a cumpăra pâine de la parter, sau chiar și ziua, când sunt în casă. Nu ați mers niciodată la cineva în vizită în timpul zilei, ați sunat la sonerie și ați auzit cum persoana respectivă descuia ușa pe interior?

Poate că tinerii suferă mai puțin de obsesia asta, dar generația în vârstă suferă din plin. Și nu remarcăm cât de ciudat e decât atunci când călătorim prin alte țări și vedem oamenii cum lasă ușile deschise mereu. Niște inconștienți, vă zic eu. 🙂

Să nu te tragă curentul

Românii sunt și un popor foarte priceput la medicină, de câte ori nu ai spus că te doare capul sau spatele și cineva ți-a servit-o pe aia cu Siigur te-a tras curentul… Nu există o explicație logică pentru care deschiderea ușilor și a geamurilor ar crea probleme de sănătate, dar noi în continuare punem căciuli în cap copiilor și la 15 grade, iar în casă închidem cu grijă toate ușile și geamurile, preventiv. Vorba aia, doar nu o să credem medicul în defavoarea unui mit, nu?

Obsesiile astea mi-au venit rapid în minte, voi ce ați mai adăuga pe listă?

Recomandă

9 Comentarii

  1. De ceva timp cumpar mancare foarte putina, cat sa avem o zi sau doua. Prefer sa am totul proaspat si sa nu arunc nimic.Referitor la usa inchisa,crezi sau nu, de cand am patit-o prefer sa incui si cand duc gunoiul. La mine la bloc se dau spargeri foarte des. Vecina de la etajul 1 a lasat usa deschisa pentru 5 minute cat a stat la vecina de la parter.Cand s-a intors ii lipsea portofelul.Indivizii intrasera in scara, a si dat nas in nas cu ei, dar credea ca sunt invizita. I-am prins si eu odata cand incercau sa fure o bicicleta din scara. O data m-am trezit cu un vecin in casa care incerca sa intre in baie. Pe atunci eram la facultate si stam cu mai multi colegi in chirie. Unul dintre ei facea baie si s-a trezit cu un mos peste el :)) Era nervos ca il inundam. In alta zi m-am trezit eu cu un muncitor care intrase in casa fara sa bata la usa (sau am fost eu surda) cu un prelungitor in mana, ca ii trebuia curent. Alta data ”baba blocului” care e mereu pusa pe scandal a intrat peste mine in dormitor sa imi spuna ca a gasit urina pe scara si ca sigur e de la pisica noastra (care nu iasa niciodata afara). Deci prefer sa inchid usa de 100 de ori :))

    • Da, și eu eram un pic ironic la faza cu ușa, peste tot auzi cât de credincioși sunt românii dar nu poți să mergi la baie cu ușa deschisă. Ne plac mult aparențele, cam aia e.

  2. Lipsurile nu au disparut decat pentru unii.
    Cei care subzista cu minimul pe economie sunt cei care primesc al treisprezecelea salariu si exact asta fac, dau fuga sa cumpere ceva cu ,,surplusul” de bani. Daca romanul ar fi avut venituri indestulatoare in tot timpul anului ar fi invatat pana acum sa isi gestioneze altfel finantele si investitiile.

  3. Nu cred că acestă obsesie este specifică numai nouă, românilor. Am văzut același lucru și la nemți. Acolo pare mult mai rău ca aici. Acum apare produsul pe raft, peste o oră nici urmă de el.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *