Eu zic de mult că ziua de lucru de 8 ore nu mai funcționează, în primul rând pentru că sunt multe domenii unde nu te poți concentra intens timp de 8 ore, și în al doilea rând pentru că sunt joburi în care inspirația nu vine la comandă, de exemplu cele creative.
Totuși, e bine să mai urmărim cam cât timp suntem productivi zilnic, mai ales în perioada asta când work from home a subțiat enorm linia între viața personală și profesională, și putem găsi multe scuze pentru a fugi de munca adevărată.
De anul trecut folosim Clockify la agenție pentru a urmări cât lucrăm lunar pe diverse proiecte și clienți, nu pentru bonus la salariu, ci pentru a știi unde suntem cu timpul, ce clienți ne solicită prea mult, dacă lucrăm prea mult pe proiecte sub-bugetate etc.
De anul ăsta l-am luat în serios și eu, înregistrez zilnic orele lucrate, cele productive. Nu pot zice că contorizez totul la secundă, dar media e undeva între 4 și 6 ore de lucru zilnic.
Aici nu sunt puse cafelele, mersul în oraș, discuțiile la client, ci munca efectivă. Nu știu dacă e mult sau puțin, scopul nu e să mă laud, dar cred că cultura muncii a ajuns prea toxică, ne-am obișnuit să ne plângem că suntem mereu ocupați, că lucrăm prea mult, când în realitate de multe ori o frecăm la rece și noi zicem că muncim.
Statul pe Facebook nu e muncă (decât dacă te plătește clientul să faci asta), uitatul pe Youtube nu e muncă, TikTok nu, Twitter nu, nici măcar noua stea a social media, ClubHouse, nu poate fi trecută la muncă, oricât de inspirat ai fi de discursul unui antreprenor de acolo.
Munca e chestia aia care pune o pâine pe masă, care îți permite să facturezi la final de lună, să obții venituri cu care îți poți satisface pasiunile. Munca e ce te împinge mai departe și îți dă un scop, mai ales când lucrezi ce îți place.
În rest da, cred că am ajuns să găsim tot felul de scuze, pentru a nu realiza munca care contează.
Voi ați numărat câte ore munciți zilnic, pe bune?
Între 2 și 6. Bine, bine, prin natura “jobului” meu este mai important să știu “chestii” decât să muncesc. Fiindcă de cele mai multe ori pot să rezolv in câteva minute/ore probleme tehnice pe care alții nu le-au putut rezolva.
Desigur, la pregătirea mea a contribuit oarecum și angajatorul dar a fost și mult studiu personal.
În timpul programului sau în timpul liber.
Corect, nici eu nu am zis că orele contează, ci ceea ce faci în ele.