fbpx

Cărți: Orizonturi roșii de Ion Mihai Pacepa – despre Ceaușescu, crimele comuniștilor și spionaj

Mi-a luat mult timp să termin Orizonturi roșii, cartea scrisă de fostul director adjunct al Departamentului de Informatii Externe, Ion Mihai Pacepa, după ce a fugit în Statele Unite pe vremea lui Ceaușescu. Teoretic cartea expune abuzul de putere și corupția din cadrul partidului comunist în perioada ceaușistă, plus geniul malefic al lui Ceaușescu și viața de lux dusă de cei din conducerea partidului, în contrast cu sărăcia și lipsurile din țară.

Practic am impresia că Pacepa nu a scris cartea neapărat pentru a îl da jos pe Ceaușescu, așa cum se spune, ci pentru a își spăla propria imagine și a își curăța numele, umblau zvonuri cum că el a fugit din țară și pentru că se ocupa de contrabandă cu produse de lux. În plus, omul a fost 27 de ani parte din sistem.

Țineți cont de faptul că prima ediție a cărții a apărut în 1987 în State, de asta eu cred că multe din evenimentele prezentate în carte sunt înflorite, exagerate, pentru a fi pe gustul publicului american pasionat de poveștile cu spioni.

După ce Pacepa a fugit Departamentul de Informații Externe a fost reorganizat complet, apropiații lui Pacepa au fost îndepărtați iar Ceaușescu a ordonat uciderea lui. Fostul spion nu a fost găsit, în primăvară a murit de Covid la 92 de ani, dar a lăsat în urmă multe dezvăluiri, plus o carte prin care putem pătrunde în spatele aparatului de partid comunist.

Ce nu mi-a plăcut la carte este faptul că Ceaușescu este prezentat ca un geniu malefic al spionajului, când de fapt cred că inteligența lui era mult sub medie, omul s-a ridicat în partid trădând și îndepărtându-i rapid pe toți cei care erau suspectați că i-ar amenința conducerea.

Elena Ceaușescu e prezentată în adevărata lumină – proastă, antipatică, diabolică, ahtiată după bijuterii, cadouri, diplome și onoruri.

Partea reală din carte este cruzimea de care era în stare cuplul Ceaușsescu pentru a își atinge obiectivele, fiind dispus să ucidă pe oricine îi stătea în cale. Poporul român suferea, era ținut în beznă la propriu și înfometat, în timp ce ei trăiau în lux, la fel ca și cei din aparatul de stat.

Probabil undeva la 50% din carte e adevărat, Pacepa sau cine a scris cartea plecând de la informațiile oferite de el a încercat să îl prezinte pe fostul general pe pozitiv, și nu cred asta deloc, dar ca lectură o recomand, mai ales dacă nu ați citit nimic despre epoca ceaușistă.

Ce s-a întâmplat după fuga lui Pacepa în România puteți citi aici.

Dacă mai știți alte cărți faine despre perioada comunistă lăsați un link.

Recomandă

6 Comentarii

  1. O carte care trebuie neapărat citită de noile generații de nostalgici care plâng după Ceașcă și cotoroanța lui malefică.De ceva timp se mărește numărul de nostalgici după comunism cu persoane care nu au trăit acele vremuri.Din păcate se uită doar în gura părințiilor și bunicilor lor cărora li s-a făcut mare dor de foamea, frigul și descurcărelilor ordinare ( adică furăciuni) specifice ceaușismului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *