Mai nou văd că multe branduri care încep să se promoveze online includ în strategia lor și Google+. De regulă mixul este: Facebook pe primul loc, Twitter pe locul 2, Google+ la ar fi bine să fim și acolo, dar nu absolut necesar.
Întrebarea asta sigur îi pune pe gânduri pe cei care se ocupă de social media pentru branduri.
Ar trebui să ne facem pagină și pe Google+?
În primul rând trebuie menționat că multe dintre branduri repetă aceeași greșeală ca și pe Facebook, crează conturi personale pentru branduri, în loc de pagini. Pe Facebook brandurile s-au trezit la viață când au ajuns la 5000 de prieteni și și-au dat seama că nu mai pot crește decât dacă își transformă contul în pagină, așa cum e normal. Pe Google+ se vor trezi la viață când Google va începe să elimine conturile personale din rețeaua lor socială care sunt folosite de firme. Între timp ne adaugă în cercurile lor diverse nume ciudate, cum ar fi lenjerie de damă, depozitul de electronice, magazin erotic, caramida ieftină s.a.m.d. Nu cred că eu sunt singurul care pățește astfel de lucruri.
Dacă vreți să creați o pagină pe Google plus începeți de la www.google.com/+/business.
Bun, merită să facem pagini de Google+ pentru branduri în România? Dacă vorbim strict din punct de vedere al interacțiunii cu fanii, al atragerii de trafic pe site rapid răspunsul ar fi NU. Personal am câteva sute de oameni în cercurile mele și din ce am analizat eu majoritatea interacționează, comentează și stau foarte puțin în rețea. Studiile confirmă asta, Google+ e pe ultimul loc la capitolul timp petrecut în rețea de către utilizatori. Conversațiile, aprecierile, distribuirea de fotografii, toate astea se întâmplă în altă parte deja. Da, pe Facebook.
Majoritatea mesajelor postate pe Google+ sunt realizate prin apăsarea butonului +1 pe diferite site-uri (echivalentul Like-ului) sau sunt mesaje postate de autori pentru promovarea site-urilor și blogurilor personale. Am găsit puține conversații interesante care să aibă loc efectiv în rețea, iar ca sursă de trafic Google+ nu impresionează, nici măcar nu poate fi comparată cu Facebook sau Twitter. Până și LinkedIn generează mai mulți vizitatori, mai ales pentru un brand B2B.
Deci nu are sens să folosim Google+ pentru brandul nostru?
Ba da, Google+ are câteva avantaje strategice:
În primul rând prin implementarea numelui de autor în rezultatele Google conținutul creat pe un site/blog va fi indexat mai ușor de Google și va fi mai bine poziționat. Câteva detalii despre implementarea pe WordPress găsiți aici. Pe scurt, dacă creăm conținut pe un site sau blog iar articolul nostru primește +1 de la cititori el va fi citit mai ușor de roboți și se va situa mai bine în motorul de căutare Google. A mai scris și Cristina.
Doi la mână, un brand prezent pe Google+ poate avea avantajul noutății. Rețeaua nu e încă bine definită, un brand poate să își creeze o comunitate mai rapid decât pe Facebook, dacă știe să folosească facilitățile Google+ și interacționează eficient cu (puținii) utilizatori din rețea. În plus, Facebook e pe val acum, dar în 5 ani nu se știe cine va fi următorul star. E bine să testăm noile platforme care apar și să monitorizăm avantajele pe care ele le pot aduce brandului nostru.
În concluzie, aș folosi paginile de brand pe Google+ pentru a experimenta, a vedea cum poate fi folosită rețeaua pentru brandul meu, dar nu aș aloca foarte mult timp pentru pagină. Focusul rămâne în continuare pe Facebook și, în funcție de obiective, Twitter și LinkedIn.
Chiar as fi curios sa aflu cati romani folosesc intr-adevar Google +. Eu recunosc ca am cont, dar intru din an in pasti pe el…
Interesante aspecte, presupunând că Google+ nu ar fi o rețea fantomă, un fel de cimitir de embrionuri. Din păcate (sau din fericire) toată lumea are cont pe Google+ însă nimeni nu petrece timp acolo. Majoritatea utilizatorilor intră pe Google+ o dată la câteva luni, pentru a verifica dacă a mai apărut ceva pe-acolo. În condițiile astea un brand promovat pe Google+ nu are mai nimic de câștigat.
În afara atuurilor pe plan SEO (e dovedit că măgarul de Google oferă avantaje considerabile paginilor cu ceva +1uri pe ele), a câmpului de autor și a câtorva chichițe d-astea, nu văd ce poate aduce o pagină de Google+.
Momentan nu aduce nimic nou, desi are câteva facilități interesante, dar e de urmărit evoluția rețelei. Faci pagina pentru brand, mai updatezi din când în când, mai analizezi ce fac utilizatorii în rețea. Să nu uităm că acum 5 ani Facebook era necunoscută în România și Hi5 era vedeta, deci nu știm ce ne rezervă viitorul.