fbpx

Cum mai e cu pandemia în România

Simt că în perioada asta mulți oameni din bula mea sunt dezamăgiți. Dezamăgiți de senatorii, deputații și primari USR (și PNL) care nu au livrat ce au promis în campanie, de guvernarea actuală care nu gestionează pandemia cum trebuie, de cei din jurul nostru care nu poartă mască sau insistă prea mult să purtăm mască, și lista continuă.

Și aveți dreptate, aveți motive să fiți dezamăgiți, mulți au luat-o razna. Dar avem și motive să fim optimiști, măcar un pic.

Gestionarea pandemiei

La cum văd eu lucrurile, România a gestionat mai bine pandemia față de alte nații și mai prost față de altele. Sigur, sistemul medical nu a fost reformat, în continuare nu vrei să te îmbolnăvești pentru că în spitale e jale, dar strict legat de numărul de cazuri Covid-19, vaccinuri și acces la ele stăm mult mai bine decât multe țări din zonă, ba chiar și din Vest.

În Germania populația adultă încă nu se poate programa pentru vaccinare, nici măcar la coadă pe lista de așteptare, dar noi ne plângem că a trebuit să conducem o oră pentru a ne vaccina? Apropo, recomand vaccin.live ca să vedeți rapid unde sunt mai puțini înscriși pe liste și ce vaccinuri are fiecare centru, înainte de a vă programa.

Toți politicienii sunt nașpa, și cei din vechile partide, și cei din cele noi

Recunosc că și eu sunt dezamăgit de mulți dintre politicienii USR sau din garda nouă de la PNL, dar schimbarea nu se face într-un singur ciclu electoral. Mă gândesc așa, acum 10 ani de zile politicienii nici măcar nu te băgau în seamă când încercai să le arăți că bat câmpii sau că fură sau că sunt corupți, acum generația nouă e atentă la ce zice opinia publică, ce comentarii primesc pe Facebook, cine îi mai critică pe bloguri. Au mai mult obraz.

Nu zic că e parfum, dar când vezi un politician pe rit nou cum o ia razna poți să îl tragi de mânecă public, și s-ar putea să revină la calea cea dreaptă. E suficient? Nu, dar e mai ok ca înainte. Suntem cu 10% mai bine ca la alegerile anterioare, cu 30% mai bine ca în 2007 când am intrat în UE, cu 50% mai ok decât în anii 90.

Da, mai sunt multe de schimbat, dar noi ne comparăm cu vestul care are un avans de 80 de ani, pe când noi am avut 50 de ani de îndobitocire în comunism, 17 ani de tranziție de la comunism la democrație și abia vreo 13 în care începem să învățăm ce e aia.

Românii se aprind prea ușor, ori ești antivaccinare, ori ești pro, nu există opinii de mijloc

Asta e adevărat, am senzația că toți se așteaptă să alegi doar o tabără. Dacă zic cuiva că susțin vaccinarea dar mi se pare o tâmpenie interzisul ieșitului din casă după 10 seara (sau 8) rămâne blocat. Problema nu e lipsa restricțiilor, zic eu, avem destule, ci faptul că legile nu sunt aplicate la fel pentru toți, deciziile sunt haotice, și sancțiunile aleatorii, doar pentru fraieri.

Din martie anul trecut cred că avem maxim 10 ieșiri făcute prin restaurante, și alea vara, la terasă. Seara oricum stăm acasă, că suntem familiști și obosiți după munci, numai chef de party nu avem. I-am programat și trimis pe toți din jur la vaccinare, am explicat cui a vrut să audă de ce trebuie să ne protejăm, de ce avem nevoie de vaccinuri. Zic numai așa, ca să nu apară discuții.

Totuși, în fiecare weekend văd poze și live-uri din cluburi, pub-uri, petreceri făcute fără nici o jenă sau frică.

La televizor și în presă văd politicienii cum anunță noi și noi restricții, în timp ce ei nu poartă măști sau încalcă fix interdicțiile anunțate.

Părinții află de la o oră la alta că elevii vor avea ba 1 săptămână de vacanță, ba 2,  ba 4 în final. Asta e, să se descurce cu joburile sau lipsa lor.

Localurile află azi că de mâine trebuie să închidă.  Să trimită acasă angajații, să arunce marfa, că e lege. Ni se spune că e nevoie de restricții noi, dar nu pentru ce perioadă.

E normal ca lumea să nu mai asculte, un leader conduce prin exemplul propriu, nu prin vorbe goale, și noi nu prea avem lideri la conducere. Cea mai echilibrată opinie pe tema asta am citit-o la Orlando.

Concluzia

Nu știu, cred că avem prea multe așteptări de la politicieni, de la societate, de la noi. Nu o ducem extraordinar ca țară, dar sigur nu o ducem cel mai prost, din contră, și începe să se vadă luminița de la capătul tunelului. Singura problemă e că nu știm cât de lung mai e tunelul, și nimeni nu ne zice.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Poate ca bula avea asteptari de la PNL/ USR. 🙂 Eu zic ca sunt si oameni de mijloc, indecisi, dar ei nu se arata. Poate ca au obosit. Extremele se cearta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *