fbpx

O pensiune faină din secuime – Muhos

Trebuia să scriu de luna trecută despre Muhos, o pensiune din Harghita găsită cu ajutorul lui Șerban, dar m-am luat cu treaba. E a doua oară când mergem acolo, ne-am simțit la fel de bine ca anul trecut, dacă vreți liniște, aer curat, relaxare fără semnal la telefon, iar noaptea să adormiți doar cu zgomotul vacilor ce pasc pe pășunile din apropiere, atunci ăsta e locul perfect.

Nu e pentru fițoși, nu e pentru a epata, e pentru oameni ce vor să fugă de zgomotul orașului într-o zonă turistică, dar unde nu prea sunt turiști. Bonus, veți primi mâncare ungurească produsă din ingrediente locale, cam tot ce am avut pe masă era bio. 🙂

Pensiunea Muhos
Muhos se află în satul Baraţcoş, comuna Lunca de Jos, la 100 de kilometri de Bacău, faci cam 2 ore până acolo. Drumul este bun, asfaltat de curând, doar ultimii 10 kilometri prin sate sunt mai anevoioși, și 2 sau 3 kilometri până la pensiune sunt făcuți pe un drum pietruit cam îngust, pe malul râului. Nu aveți nevoie de mașină de teren, e suficient să mergeți cu grijă. Să nu fii surprins că sunt foarte puține case în zona pensiunii, ești doar tu cu muntele.

Dacă puneți pe GPS e ok, dacă mergeți cu Google Maps sau Waze vedeți să aveți harta încărcată înainte să ieșiți de pe drumul principal, semnalul e slab sau inexistent la pensiune cam pe toate rețelele, din ce am înțeles doar Telekom mai mișcă în zonă un pic, iar Vodafone trebuie căutat.

Gazdele
Proprietarul pensiunii e ungur, mândru de asta, cu harta Ungariei mari pe perete. La fel și fetele de la pensiune, bar sau bucătărie. Nu au nici o problemă cu românii, stau cu tine la masă, vorbesc româna, dar mai greu. Cât timp ești ok cu asta, nu ești ultranaționalist și știi să spui Bună ziua, vă rog și mulțumesc nu vei avea nici o problemă, ba din contră, eu i-am simțit pe oamenii de aici mai calzi decât pe cei ce lucrează în turism, în alte zone tradiționale de la noi.

Cazarea
Au vreo 15 camere cred, în 2 corpuri de clădire. Camerele sunt simple, din lemn, cu baie în cameră, dar fără televizor, aer condiționat sau alte minuni. În schimb ai aer curat și liniște din plin. Majoritatea camerelor au 3 sau 4 paturi de 1 persoană în cameră, dar sunt și camere cu pat matrimonial. Se plătește pe persoană, anul ăsta era 50 lei de adult și 25 lei de copil, dar am văzut că la final am plătit doar pentru un copil în loc de doi. Eu cred că propietarul nu e genul de persoană pusă pe îmbogățire, muncește mult și e bucuros să revină turiștii la el.

Nu dispera, este wifi în pensiune, deși cel mai bine poți să te dai pe net la barul de la parter, unde e și routerul.

Mâncarea
Cam tot ce vei avea pe masă provine de la ferma proprie, care e probabil aproape de pensiune. Ai unt de casă, pâine de casă, cârnați de casă, omletă cu ouă de casă. Cartofii franțuzești sunt făcuți pe loc, din cartofi, nu din congelator. Puiul și porcul din friptură la fel, cred că provine tot de la fermă, la fel ca și laptele de la micul dejun sau dulceața.

Nu au mâncăruri sofisticate, dar gătesc bine, iar porțiile sunt foarte mari. Nu știu exact prețurile, noi de regulă luam toate mesele și la final ne făceau nota. Recomand clătitele, gogoșile, ceafa de porc și pulpele de pui la grătar, șnițele cu piure, gulaș, dar bucătăreasa îți face ce îi ceri, cât timp înțelegi că ea gătește în stil unguresc. O bere e 5 lei, un suc tot 5 lei, cafeaua 2.5 lei.

Este și un frigider accesibil oaspeților, deci poți să îți iei și băuturi de acasă, gustări, nu au o politică strictă pe tema asta, ba chiar am făcut și un grătar la prânz. Dacă nu îți place mâncarea lor mai este doar un restaurant în apropiere, la vreo 7 kilometri de pensiune, dar dacă nu ești fițoș vei mânca mult și bine aici.

Ce poți face la pensiune
Pe lângă faptul că e izolată ne-a plăcut mult și faptul că propietarul s-a gândit la activități recreative pentru turiști, chiar dacă ești în vârful muntelui. Este o piscină exterioară cu apă încălzită (la cazan cu lemne, foarte tare senzația), ai hamace sub buza pădurii unde poți citi, poți face plimbări pe munte sau pe marginea pârâului, am auzit că se poate și pescui aici, iar dacă tot te plimbi poți trage o fugă cu mașina la Părtia de ski și bob pe șine SkiGyimes, deși eu recomand să faci asta când pleci de la pensiune, mai sunt vreo 30 de kilometri de mers până acolo.

Este și un loc de joacă pentru copii, cu jocuri din lemn, evident.

Dacă plouă, cum am prins de exemplu noi anul ăsta două zile din patru, nu e nici o problemă, ai saună în cadrul pensiunii, plus jacuzzi, sau ciubăr, cum îi zic ei. Mai sunt și niște căzi pentru tratamente cu ape termale, noi nu le-am testat, dar erau turiști ce veneau în timpul zilei din alte localități să facă tratamente aici, deci cred că sunt apreciate în zonă.

În zona comunei mai sunt și alte atracții, dar recunosc că noi nu am umblat prea mult, obiectivul când mergem la Muhos e să nu facem nimic, și ne chinuim să îl atingem 100%. 🙂

Per ansamblu eu cred că asta e pensiunea perfectă pentru a evada 3-4 zile din oraș, fără a merge în zonele turistice tradiționale.

Valea Ghimeşului are un potențial fantastic pentru turism, momentan e prea puțin exploatată zona, și de asta ne place nouă acolo. Singura chestie e că cel puțin vara rezervările trebuie făcute din timp, de exemplu noi am mers în iulie în timpul săptămânii deoarece în weekend era totul ocupat, iar în august mai aveau doar 1-2 nopți libere.

Dacă mai știți locații din astea izolate din România, cu propietari de pensiuni ce fac turism cu pasiune, nu doar pentru bani, dați un link, că suntem mari amatori.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *