fbpx

Pe unii s-ar putea să vă surprindă, dar mie studiul ăsta doar îmi confirmă bănuielile: cercetătorii de la 2 universități americane au descoperit că majoritatea știrilor false sunt distribuite pe Facebook de persoanele peste 65 de ani, mai exact aceștia distribuie de două ori mai multe fake news decât cei între 45 și 65 de ani, și de 7 ori mai multe știri false decât tinerii între 18 și 29 de ani. Vreți să știți de ce? Vă zic eu, dar atenție, că nu e vorba doar de vârstă.

Older Americans are disproportionately more likely to share fake news on Facebook, according to a new analysis by researchers at New York and Princeton Universities. Older users shared more fake news than younger ones regardless of education, sex, race, income, or how many links they shared. In fact, age predicted their behavior better than any other characteristic — including party affiliation.

Facebook users ages 65 and older shared more than twice as many fake news articles than the next-oldest age group of 45 to 65, and nearly seven times as many fake news articles as the youngest age group (18 to 29).

The study did not draw a conclusion about why older users are more likely to share hoaxes, though the researchers point to two possible theories. The first is that older people, who came to the internet later, lack the digital literacy skills of their younger counterparts. The second is that people experience cognitive decline as they age, making them likelier to fall for hoaxes.

Am remarcat asta și prin cercurile pe unde mă învârt eu, sau în familie. Oamenii mai în vârstă sunt mai creduli, mulți încă au impresia că dacă cineva a spus ceva la televizor este 100% adevărat, și încrederea asta s-a transferat inclusiv pe rețelele sociale, mulți bătrâni distribuie știri false doar pentru că le-au văzut pe o pagină gen Știri România, Pro TV Online sau Grupul Fanilor Antena 3 (deși la ultimii nu cred că am văzut decât știri false).

La americani asta a dus la alegerea lui Trump, la noi asta ajută la manipularea votanților, împingerea unor agende și interese, pe sistemul Iohanis a furat copii, corporațiile străine exploatează românii, planta X sau Y vindecă cancerul, vaccinurile de fapt ne îmbolnăvesc și așa mai departe.

Nici ăștia din generația mea nu suntem nativi digitali, puștani de 18 ani ne dau clasă rapid, adolescenții din ziua de azi sunt suspecți la orice citesc pe internet, generația 30-40 e mai ușor de manipulat. Totuși, majoritatea celor din generația mea au învățat să verifice sursa, să caute dacă o declarație este adevărată, să folosească Google. Când ești mai în vârstă e mai greu să faci asta, și nu e vorba de numărul de ani pe care îi ai pe planeta asta, ci de tehnologiile cu care ai crescut.

Poate că ați remarcat și voi, dar sunt și persoane de 30-40 ușor de manipulat, care dau share DOAR la știri false, și asta tocmai pentru că nu fac diferența, nu știu ce e aia cu verificarea din 3 locuri sau folosirea unor surse credibile de știri.

Soluția nu e simplă, dacă vrem să scăpăm de manipulări și fake news trebuie să ne educăm părinții și bunicii, să le explicăm cu pași concreți că trebuie să pună la îndoială tot ceea ce citesc pe internet, să verifice în mai multe locuri. Iei textul unei știri de exemplu, dai căutare pe Google, vezi dacă a apărut știrea și pe alte site-uri, dacă sunt site-uri reale cu oameni reali în spate sau site-uri/pagini de Facebook ce distribuie doar conspirații.

E singura variantă, dacă nu vrem să ajungem ca în Idiocracy, cu cei mai proști dintre noi la putere. Oh wait…

RECOMANDĂ
  • 60
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
11 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
DanielV
14 ianuarie 2019 18:30

Discutia e lunga si complicata aici: pe de o parte vorbim despre oameni care au trait o perioada lunga de timp intr-o era cu un singur post de televiziune. Iar acel post era vocea guvernului. Nu aveai de unde verifica informatia asa ca majoritatea nu faceau asta. In momentul asta e prea multa informatie iar oamenii care nu au exercitiul gandirii critice vor crede lucrurile care le confirma preconceptiile. Pe de alta parte ar trebui sa ne intrebam ce ii face pe batrani predispusi la a urmari doar anumite surse de informatii? De ce isi iau fakenews-ul din sursa A… Citește tot »

trackback

[…] Oamenii în vârstă sunt mai creduli […]

BGDN
BGDN
15 ianuarie 2019 09:19

Da, sa cautam in 3 locuri, desigur. Acum ceva timp, daca cautam despre fenomenul balenei albastre in Romania, probabil gaseam in TOATE sursele aceleasi mizerii ordinare scrise de jurnalisti idioti. Trebuie sa nu fii prost, in primul rand, ca sa nu cazi in plasa. Sa cauti informatia din mai multe surse e minimul pe care il poti face, dar daca esti prost, nici asta nu e suficient.

fitziu
15 ianuarie 2019 12:15

Si tu vad ca verifici bine sursele la cat esti de convins ca Trump a ajuns presedinte ca au distribuit unii fake news. Nici vorba sa se fi saturat o parte mare din americani de vechiul establishment…

fitziu
15 ianuarie 2019 14:55
Răspunde către  Marius Sescu

Anti-campania a fost de ambele parti. Tin minte cat se dadeau democratii cu fundul de pamant ca Trump nu are nicio sansa, ca doar rednecksii il voteaza, ca e homofob, rasist etc, sau ca ne baga in razboi nuclear – o intreaga armata de televiziuni si publicatii “de oameni cultivati” dadeau 24 din 24 in acest Trump. Acest personaj este un efect, un raspuns pentru constrangerile si masurile a doua mandate succesive de Obama.

trackback
17 ianuarie 2019 23:56

[…] 65+ sunt cei mai mari distribuitori de … știri false în online. Vă sună […]

Soulseeker
30 ianuarie 2019 14:38

Nu stiu despre ce vorbesc 🙂

11
0
Lasă un comentariux
()
x