fbpx

Pompă de căldură plus centrală termică la casă. Merită sau nu?

De când prețurile la gaz și energie au crescut, aud tot mai des în jurul meu discuții despre optimizarea consumului. Dacă stai la bloc și ai încălzire centralizată prea multe soluții nu ai, vei plăti cât îți apare la întreținere. În schimb dacă stai la casă și vrei să facturi mai mici pe termen lung la utilități ai mai multe posibilități, și nu, nu mă refer la hai să setăm termostatul la 17 grade iarna asta.

Una din cele mai bune soluții despre care aud în jurul meu este montarea unei pompe de căldură la casă. Pe afară pompele aer-apă sunt folosite de mult timp în locuințele individuale, la noi nu prea erau căutate, deoarece energia și gazul era relativ ieftine până anul trecut. În 2022 însă lucrurile s-au schimbat, și brusc investiția într-o pompă devine atractivă pentru mulți, dacă faci calculele pe o perioadă mai mare de timp și stai la casă.

Trecând peste costul suplimentar unei pompe de căldură mai ai două probleme de soluționat, producerea de apă caldă instant, pentru care ai nevoie de un boiler de apă caldă, și randamentul unei pompe de căldură la temperaturi foarte scăzute, că la noi iarna nu e ca vara.

Pompa de căldură aer–apă transferă energia termică dintr-un mediu în altul. În modul încălzire, pompa extrage căldura și umezeala din aerul exterior, iar compresorul încălzește agentul frigorific la o temperatură mai ridicată, astfel încât să faciliteze transferul de căldură cu interiorul casei.  Când temperatura exterioară scade drastic însă, e nevoie de mai mult agent termic.

Problemele astea pot fi rezolvate cu un sistem hibrid.

Un sistem hibrid, format dintr-o pompă de căldură aer-apă și o centrală termică îți oferă acasă confortul centralei termice, dar și reducerea consumului de gaz, prin intermediul pompei de căldură. Asta oferă pachetul Thermo Hybrid Combo de la ENGIE, ce combină avantajele pompei de căldură cu cele ale centralei termice.

Ce include oferta Thermo Hybrid Combo, pentru cei care stau la casă:

  • înlocuirea centralei termice vechi;
  • pompă de căldură Immergas aer – apă (unitatea exterioară);
  • centrală termică în condensare Immergas (unitatea interioară);
  • eficiență de până la 4 ori mai ridicată pentru încălzirea casei;
  • instalarea, punerea în funcțiune, precum și serviciile de verificare/revizie tehnică obligatorie, asigurate de specialiștii ENGIE;
  • plata în 60 de rate direct pe factura de gaz, sau dacă plătești integral ai 15% reducere. Ratele încep de la 690 de lei pe lună, în funcție de avans.

Pompa de căldură poate funcționa atât iarna, cât și vara pentru răcirea locuinței, dar e de reținut că vara ai nevoie de ventiloconvectoare sau de răcire prin pardoseală. Pompa de căldură funcționează perfect și cu panourile fotovoltaice care îi oferă de la soare energia necesară, dacă vrei să reduci și mai mult costurile pe termen lung.

Din exterior eu cred că soluția asta hibridă combină avantajele centralei cu cele ale pompei de căldură și elimină punctele slabe, plus că reduce consumul de gaz și e eficientă în orice anotimp. Dacă aș sta la casă aș lua în calcul o astfel de soluție, pentru a evita să plătesc lunar la încălzire un salariu, când temperaturile sunt foarte scăzute.

Vouă cum vi se pare Thermo Hybrid Combo?

Recomandă

3 Comentarii

  1. Costul e mare la un sistem hibrid pompa plus centrala, e mare chiar si pentru pompa aer apa. Ma uitam si eu la un proiect de genul asta, dar iesi ok daca iti pui si panouri solare, sau daca pretul gazului nu mai e plafonat. Altfel dureaza 10-15 ani sa amortizezi investitia, depinde si de casa, cat de mare e, la ce temperatura stai, din astea.

  2. Daca as avea bani de asa ceva sigur mi-as pune. Btw, sunt client Engie de mult ani in Belgia, si sunt destul de multumit de preturi. Sunt producatori directi de electricitate din cate stiu. Altii care sunt abonati la firme intermediare de electricitate au avut facturi de mii de euro de plata.

    Din cate am inteles de la cineva zilele trecute, pompa de caldura consuma foarte mult curent. Ca sa nu devina o problema, trebuie sa o lasi setata la o anumita temperatura si asa sa mearga. Altfel daca peste ziua o opresti si seara o programezi a dea caldura, solicita foarte mult reteaua electrica.
    Problema e astfel. In Belgia, acum din ianuarie, se scumpeste factura la electricitate, in special pe partea de distributie. Factura contine o buna bucata pe care o platim pentru distributie, cabluri noi si intretinerea celor existente. Asta e de la bun inceput, dar din ianuarie o sa vina cu o noutate.

    In ce consta surpriza. Cei care consuma foarte mult curent in piek, adica solicita reteaua extrem de mult pentru mai bine de 15 minute, primesc surpriza pe factura. Ce inseamna asta, adica vi acasa de la munca, seara, dai drumul la plita, lumini, bagi hybridul la incarcat, bagi masina de rufe, uscatorul etc… soliciti foarte mult reteaua, adica iti permiti sa platesti mai mult decat alti utilizatori. Ce vor ei, sa imparti consumul de-a lungul zilei. Ceea ce e nici greu nici usor. Si e ilogic ce fac ei acum, dupa ce au promovat agresiv si inca o fac, masinile electrice.

    Cei care sunt inca in avantaj sunt cei care nu si-au schimbat contorul de electricitate. Cum noi ne-am cumparat casa acum doi ani, am montat contor smart, adica este accesat de la distanta de Engie sau de orice alt furnizor la care suntem abonati. Ei vad exact cand si cat s-a consumat. La fel si la gaz, avem tot contor smart, monitorizat de la distanta. La apa inca e pe sistem vechi, dar urmeaza sa puna smart si aici. Deja au inceput de cativa ani. Daca nu ceri tu acum, te vor forta ei cand va veni vremea.

    Revenind la subiect, acest sistem hybrid este foarte intresant si sper sa am posibilitatea sa montez unul in anii urmatori. Aici, daca renovezi complet toata casa sau ridici casa noua, esti obligat pe langa ventilatie in absolut toate camerele, sa alegi intre panouri solare sau pompa de caldura. Cum panourile solare sunt mai ieftine, putini aleg pompa de caldura.

    • Da, probabil vor ajunge și la noi populare sistemele hibride, pe măsură ce costurile devin mai accesibile. Oricum nici alternativa încălzirii pe lemne la casă nu mai e rentabilă. Râdeam ieri cu cineva, teoretic guvernul a plafonat prețul cu care poți vinde metrul cub de lemn la populație. Practic nu mai găsești lemn de cumpărat la prețul ăla, se vinde doar la negru.

      Cât despre mișcarea spre mașini electrice, și eu mă gândeam că în câțiva ani, când vor trece peste 50% din utilizatori de pe cele cu motoare electrice pe cele termice, vor pune impozite pe electrice, sau vor crește prețul energiei electrice. Pandemia și războiul doar a accelerat procesul. Păi statul încasa sume mari din accizele pentru carburanți, cu ce le vor înlocui?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *